Caută
7 pasi pentru mai putina risipa in bucatarie

7 pasi pentru mai putina risipa in bucatarie

Problema risipei de alimente este foarte des intalnita in mai toate bucatariile. In orice clasa sociala si categorie de venit se afla, fiecare familie are tendinta de a cumpara foarte multe alimente pe care nu le consuma, asa incat o parte din acestea ajung la gunoi. De multe ori, produsele ajung in tomberon fara sa fie macar deteriorare sau cu aspectul alterat in vreun fel.

Pe langa mancarea si bugetul risipit, acest fenomen se rasfrange, vrand-nevrand, si asupra starii planetei, asa ca e bine sa luam masuri cat mai repede. Va prezentam, asadar, 7 pasi de urmat pentru mai putina risipa in bucatarie.

Statisticile spun ca aruncam, in medie, aproape jumatate din alimentele pe care le cumparam. Este o realitate tulburatoare, cu foarte multe implicatii negative, iar pentru o schimbare vizibila, e nevoie de implicarea tuturor.

Dincolo de valentele majore ale fenomenului, o organizare mai eficienta a propriilor resurse si obiceiuri nu poate decat sa ne imbunatateasca viata. Am cheltui mai putin si am manca mai bine. In plus, cucerim mai mult spatiu in propria locuinta si chiar timp liber. Organizarea mai eficienta nu e un proces simplu, asa ca e mai eficient sa abordati “actiunea” pas cu pas, cu cea mai mare seriozitate.

Un frigider curat, mai putina risipa de hrana

Daca ati decis ca ati aruncat destula mancare pana acum, primul pas pe care il aveti de urmat este sa faceti o curatenie generala in bucatarie si sa reorganizati totul. Aceasta decizie poate fi pretext ca sa va dezghetati frigiderul. E o decizie cu atat mai utila, cu cat ar trebui sa faceti aceasta operatiune o data pe luna.

Scoateti aparatul din priza, mutati tot continutul pe masa si blatul din bucatarie. Pana se topeste gheata, inventariati cu grija fiecare produs. Evaluati cum arata fiecare produs, cum miroase, daca nu cumva i-a trecut termenul de garantie. Pe langa asta, ganditi-va bine. Aveti cu adevarat nevoie de toate cutiutele, borcanasele si sticlutele care abia incap acum pe masa si blat?

Daca nu, aruncati tot ce nu corespunde. Daca va impulsioneaza si mai mult, ganditi-va ca tot veti ajunge sa aruncati respectivele alimente. Singura diferenta consta in faptul ca va vor incurca pana atunci.

Faceti curatenie drastica si in camara

Continuati actiunea si in camara. Aruncati si de aici legumele care au inceput sa se altereze, borcanele de dulceata de la matusa care nu gateste bine, zacusca innegrita, funia de usturoi care s-a uscat cu totul.

Renuntati la impachetarile care ascund complet continutul, aruncati hartiile si pungile inutile.

Spalati si dezinfectati frigiderul si rafturile, lasati totul sa se aeriseasca.

Reorganizarea spatiilor pentru mancare

Alimentele pe care le vedeti foarte bine nu risca sa ramana uitate. Ganditi-va la asta atunci cand planuiti marea reorganizare a frigiderului si a camarii. Recurgeti pentru asta la solutiile de depozitare a alimentelor din magazinele pentru mobila si decoratiuni interioare. Alegeti pentru faina, zahar, malai etc. recipiente inalte si transparente. La fel, cumparati-va seturi de caserole din sticla cu care sa inlocuiti craticioarele, pachetelele si pungile opace in care tineati pana acum mancarea in frigider.

Cautati rafturi si dulapioare transparente pentru pastrarea legumelor si a fructelor. Camara ar trebui sa fie acoperita de rafturi cat mai multe pe toata suprafata peretilor, iar acestea nu ar trebui sa fie prea adanci.

Chiar daca pare copilaresc, lipiti etichete pe fiecare raft, compartiment si chiar vas. Scrieti mare si citet ce contine fiecare. Toate acestea va vor usura mult sarcinile din bucatarie si va vor constientiza asupra cantitatilor si starii alimentelor. Astfel, nu veti mai cumpara produse cu gandul ca “poate nu mai am in casa asa ceva”.

Cum ajuta lista de cumparaturi sa aruncam mai putina mancare

O data ce ati reusit sa puneti ordine in bucatarie si camara, e cazul sa planificati si cumparaturile.

Scrieti-va mereu in telefon (sau intr-un carnetel) ce trebuie sa cumparati si actualizati mereu lista. Nu plecati la cumparaturi de alimente fara sa aveti o lista. In felul acesta nu veti mai fi asa ispitita sa cumparati mereu produse la “preturi promotionale” de care, de fapt, nu aveti nevoie.

Cum organizati mancarea proaspat cumparata

Oricat de obosita si infometata sunteti atunci cand va intoarceti de la shopping, luati-va un ragaz ca sa depozitati eficient hrana cumparata. Scoateti totul din pungi si hartii si mutati alimentele in vasele speciale de depozitare. In felul acesta aveti la indemana totul si nu mai uitati de produse care apoi ajung sa se altereze.

Gatiti mai putin, dar mai bun, pentru reducerea deseurilor

Gatiti in cantitati mai mici. Chiar daca va doriti sa aveti mancare gatita pentru mai multe zile, stiti ca de fiecare data membrii familiei nu consuma acelasi fel de mancare decat maximum de doua ori, iar cantitatea ramasa se arunca.

Mai bine pregatiti preparate mai multe, retete rapide si sanatoase care vor fi consumate cu placere, in intregime.

Distribuie acum