O baie calda inmiresmata si revigoranta este tot ce ne dorim de multe ori. Fie ca ne-au intepenit incheieturile, fie am petrecut niste ore in ploaie si frig, sau pur si simplu tanjim dupa relaxare totala, sarea speciala pentru baie ne poate aduce multe beneficii. Mai mult, ii putem spori efectele daca adaugam anumite uleiuri esentiale.
Sare de baie – gasesti AICI diverse produse naturale
Sarea de baie se gaseste in orice supermarket sau magazin cu cosmetice, insa cea mai buna este sarea naturala, provenita din saline, mine de sare sau chiar din mare. Chiar daca nu se mai produce la scara industriala in tara noastra, putem cauta producatori locali specializati in realizarea de cosmetice si remedii pe baza de sare. Sunt sanse mari ca acestea sa contina un procent optim de sare naturale, fara aditivi, coloranti sau alte chimicale nocive.
Sarea de baie de acest fel are un aspect mai frust, mai putin colorat si parfumat decat cele din magazinele obisnuite, dar cu siguranta este sanatoasa si mai eficienta. Daca va doriti, totusi, o sare care sa produca spuma, parfum si culoare, puteti alege din supermarket variante care sa nu fie, totusi, atat de nocive.
De ce sunt benefice baile cu sare
Intr-un mod similar cu efectul orelor petrecute vara in mare, baile cu sare ne energizeaza organismul prin absorbtia la nivelul pielii al substantelor benefice pe care le contin. Variantele naturale ne pot aduce, astfel, un aport considerabil de sodiu, calciu, magneziu, potasiu sau crom. Fiecare dintre acestea au un efect specific asupra organsimului, si, implicit, a starii de bine.
De pilda, calciul mentine oasele sanatoase, magneziul echilibreaza sistemul nervos, iar potasiul ajuta organismul sa se regenereze, mai ales dupa un efort intens. Daca baia este efectuata corect, acestea pot avea si un efect sinergic, completandu-si actiunile.
Cum influenteaza sarea de baie aspectul pielii
Un alt beneficiu al utilizarii sarii de baie se petrece la nivelul pielii. Sarea are un efect dezinfectant, asa incat calmeaza iritatiile si contribuie la vindecarea mai rapida a ranilor si arsurilor superficiale. De asemenea, contribuie la prevenirea afectiunilor dermatologice cum ar fi eczemele sau temutul psoriazis.
Utilizarea periodica a sarii de baie reduce considerabil acneea, matreata sau celulita. Pentru aceasta din urma afectiune puteti folosi dupa baie produsele de gomaj cu sare si uleiuri naturale. Pielea este masata energic, dupa care granulele de sare se spala. Pe langa toate acestea, baile frecvente cu sare ne asigura o piele catifelata si neteda, mai putin expusa la riduri si afectiuni specifice.
Gomaj cu sare de baie
Veti constata ca aveti un corp mai tonifiat, cu piele matasoasa si mai putine riduri si asperitati. Daca nu aveti la indemana un asemenea produs, puteti sa va preparati acasa o masca de gomaj cu sare pentru corp, amestecand intr-un bol ulei de masline si un pumn de sare de mare. Aplicati amestecul repede si lasati-l sa actioneze cinci minute.
Beneficiile sarii de baie se completeaza cu cele ale apei calde
Beneficiile sarii de baie se combina, de asemenea, cu efectul termic al apei caldute din cada. In acest fel, s-au considerat efecte binefacatoare asupra durerilor reumatismale sau ale celor cauzate de torticolis. La fel, sarea de baie poate ameliora neplacerile create de infectiile urinare.
Starea de relaxare care ne cuprinde in timpul baii de acest tip amelioreaza insomniile, depresiile si surmenajul. Daca apa este mai fierbinte, raceala si gripa se pot vindeca mai repede.
Cum se pregateste baia cu sare
Intr-o cada de dimensiuni obisnuite, se toarna pana la 500 de grame de sare, chiar sub robinet, dupa care se lasa apa calda sa curga, formandu-se o spuma generoasa. Intrati in apa imediat ce a atins nivelul dorit. Efectul sarii va fi mai puternic daca apa este cat mai fierbinte, in functie de cat simtiti ca puteti suporta.
Puteti completa “terapia” adaugand cateva picaturi de ulei esential, dupa preferinte. Se recomanda sa va bucurati de o baie intre 10 si 20 de minute. Procedeul se poate repeta cu regularitatea pe care o doriti. Puteti alterna tipurile de sare si uleiurile esentiale diluate in timpul bailor cu sare. Nu stati mai mult decat simtiti ca va face bine, cu atat mai mult daca suferiti de afectiuni cardiace.
O grija deosebita se impune la aerisirea baii inainte si dupa baie. In caz contrar, riscati sa aveti o stare de disconfort accentuata, cu palpitatii si transpiratie intensa, iar incaperea poate fi invadata de mucegai.
(sursa foto: Idea Digezt)