Izul intepator al castanelor coapte face parte din peisajul de toamna-iarna al micilor orase, mai ales in Transilvania. Micile afaceri ale celor care le vand in pungute de hartie prospera de multi ani si nu sunt putini cei care nu si-ar putea imagina inceputul anotimpului rece fara aceasta delicatesa.
In ultimii ani, castanele comestibile se gasesc in piete si supermarket-uri, iar benefiiciile pe care ni le aduc in alimentatie sunt foarte vaste, asa ca profitati de ultimele momente in care le mai gasiti pe tarabe.
Ce este un castan
Soiurile comestibile de castani provin din Sudul Europei si al Asiei Mici. Copacii impresionanti pot atinge varste de pana la 500, ba chiar 600 de ani. Au o coroana impresionanta si aduc un aer luxuriant in parcuri in lunile iunie si iulie, cand printre frunzele lor apar buchete decorative de flori care ii fac sa para niste veritabili pomi de Craciun.
La inceput de toamna, acestea atrag din nou privirile trecatorilor, datorita capsulelor cu tepi de un verde viu, parca din alta lume, care protejeaza castanele. Acestea isi dezvaluie invelisul matasos, de un maro cald, incepand cu luna octombrie.
Beneficiile castanelor
Castanele sunt delicioase, mai ales atunci cand sunt prajite, insa aduc si multe elemente nutritive care pot preveni si ameliora multe probleme de sanatate. Consumul de castane normalizeaza circulatia sanguina.
Ca urmare, poate preveni probleme cum ar fi varicele, cheagurile de sange, ulceratiile varicelor, flebitele si chiar hemoroizii. De asemenea, castanele pot vindeca vanataile si leziunile de tip hematom. Contribuie la ameliorarea afectiunilor cardiovasculare si ale rinichilor. In plus, miezul castanelor contine vitamine din gama B, excelente pentru un sistem nervos echilibrat.
Cei care mananca preparate cu castane beneficiaza de cantitati importante in vitaminele C si E precum si amidon. Intre mineralele care se regasesc in castane se numara calciul, magneziul, postasiu, fosforul, fierul. De asemenea, castanele ne aduc in alimentatie un aport important de fibre si zero calorii. Sunt motive suficiente sa fie introduse in alimentatia cardiacilor si a celor care doresc sa isi mentina o silueta supla.
Unde se cultiva castani comestibili
Castanele comestibile necesita o clima mai speciala, motiv pentru care sunt produse doar in zona orasului Baia Mare, a Banatului si pe o arie restransa din Valcea.
Sunt mentionate in scrieri ale Romei Antice, iar in Evul Mediu erau cultivate mai ales in jurul manastirilor. In prezent, exista livezi si ferme care cultiva castani comestibili.
Cum se prepara castanele fierte
Este o reteta mai simpla, cu mai multe sanse de reusita. Se aleg castane mari si solide care se cresteaza in doua locuri. Se aseaza intr-o oala si se acopera cu apa rece. Cand incepe sa fiarba, se lasa cinci minute, dupa care se strecoara si se curata imediat de coaja.
Daca doriti sa preparati piure de castane, procesul de fierbere ar trebui sa dureze in jur de 20 de minute. Miezul curatat de coaja se lasa putin la racit si se paseaza bine in blender. Se adauga treptat zahar dupa gust, unt si esenta de rom. Se poate servi ca atare sau in diverse prajituri, creme sau torturi.
Cum sunt valorificati castanii comestibili
La nivel industrial, castanele coapte sunt utilizate la prepararea unor produse de patiserie. Le putem regasi in compozitia unor sortimente foarte apreciate de ciocolata, dar cel mai popular produs din aceasta gama este piureul de castane.
Lemnul acestor castani este foarte apreciat in randul producatorilor de mobilier si materiale de constructii.
Care sunt utilizarile externe ale castanelor
Castanele pot fi benefice si extern, prin aplicarea pe piele a unor comprese, cataplasme, tincturi sau unguente. Acestea din urma se folosesc in produsele destinate tenului sensibil, pentru curatare si stimulare a circulatiei. Sunt utile si in tratarea de leziuni sau arsuri ale pielii.
Puteti prepara si acasa un unguent homemade, din castane, fierte si amestecate in proportii egale cu untura de porc, ulei de masline sau unt de cocos. Este unul dintre cele mai apreciate remedii impotriva hemoroizilor.
Cataplasme antireumatice cu castane
Unguentul din castane obtinut acasa poate fi utilizat cu succes si sub forma de cataplasme. Pentru aceasta, amestecul se imbunatateste cu putin otet si amidon, se incalzeste si se aplica in zonele in care aveti dureri osoase cum sunt cele provocate de reumatism.
Cataplasmele se recomanda si ca adjuvant in tratarea imediata a degeraturilor.
Masca de castane pentru ten gras
Miezul castanelor contine substante astringente care pot atenua mult aspectul uleios al tenului gras. Dupa ce a fost curatat de coaja, acesta se da pe razatoare si se amesteca cu putina miere de albine. Se lasa sa actioneze pe fata 10-15 minute, dupa care se curata cu apa calduta.
Pentru tenurile afectate si de cuperoza, se fierb o jumatate de ora cateva castane intregi, iar in lichidul obtinut se imbiba o bucata de panza. Aceasta se lasa pe fata curatata un sfert de ora, dimineata si seara, timp de trei saptamani.
Cum se face tinctura de castane si la ce este buna
Castanele contin o substanta care are ca efect accelerarea circulatiei sangelui. Aceasta se numeste escina si se absoarbe foarte eficient prin piele.
Iata cum putem prepara o tinctura de castane. Boabele, cu coaja cu tot, se lasa la macerat intr-o cantitate de trei ori mai mare de alcool. Dupa doua saptamani, lichidul se toarna in sticlute potrivite. Poate fi un leac eficient in tratarea hemoroizilor, atat a celor interni, cat si a celor externi. De asemenea, tinctura de castane este eficienta pentru atenuarea varicelor, a vanatailor, dar si pentru ameliorarea crampelor musculare. Se consuma cam 10-15 picaturi pe zi, diluate in apa sau ceai, de cateva ori pe zi, inainte de masa. Se spune ca aceasta tinctura le poate fi de mare ajutor celor aflati in recuperare dupa o operatie pe creier sau un accident cerebral.
Reteta de castane coapte
Este cea mai spectaculoasa si savuroasa forma in care putem sa ne bucuram de castane in anotimpul rece. Avem nevoie de un kilogram-doua de castane proaspete, bine coapte, cu coaja lucioasa si sanatoasa. Se cresteaza cate o taietura la cele doua extremitati orizontale ale fiecarei castane. Este cea mai buna metoda de prevenire a exploziei acestora pe peretii bucatariei.
Se aseaza intr-o tigaie mare si solida si se lasa sa se patrunda, la foc mediu, sub un capac. Tigaia se scutura din cand in cand, pentru o prajire uniforma. Cand s-au rumenit bine pe toate partile, castanele se scot intr-un vas, se presara cu sare si se acopera cu un prosop inmuiat in apa calda. In cateva minute, coaja se va putea desprinde foarte usor, iar dupa curatare sunt numai bune de savurat.