Ce este vitamina D si de ce e atat de importanta in organism

Ce este vitamina D si de ce e atat de importanta in organism

I se mai spune “vitamina soarelui” si pe buna dreptate. Expunerea pielii la razele solare este cea mai eficienta sursa naturala de vitamina D in organism. Ajuta la asimilarea calciului si la multe alte procese vitale si de cele mai multe ori avem deficit sau chiar carenta. Acest lucru poate duce la tulburari grave, asa ca e bine sa ne informam si sa ne tinem sub control nivelul acestei vitamine in sange.

Produse naturiste ce contin vitamina D – vezi AICI

Vitamina D a aparut prima data in documentele medicale pe la inceputul secolului 20, in cadrul unor studii despre legatura dintre rahitism si gradul de expunere la soare. Ceva mai tarziu, in 1928, descoperirea formulei sale complete ii aduce autorului studiului, Adolf Windaus, Premiul Nobel pentru chimie. Rezultatele muncii sale au dus la posibilitatea sintetizarii si producerii vitaminei D la scara larga.

Alimente care contin vitamina D

Cu timpul, s-a descoperit ca Vitamina D exista in cinci forme, cele mai eficiente fiind vitamina D2, continuta de vegetale si vitamina D3, sintetizata in organismul omului. Chiar si daca adoptam cea mai variata alimentatie este greu sa asimilam cantitatea de vitamina D de care organismul are nevoie.

Pestele gras si uleiurile din ficatul acestor vietuitoare sunt cele mai bune surse. Este vorba mai ales de ton, macrou, somon, dar si de sardine. Vitamina D mai poate fi procurata din galbenus de ou, ciuperci sau lapte de vaca.

De ce este vitamina D atat de importanta in organism

Un rol important al vitaminei D in functionarea organismului este cresterea gradului de asimilare a calciului si a fosforului. Este motivul pentru care, de multe ori, lipsa de calciu in organism este in stransa legatura cu nivelul acestei vitamine in sange. Ca urmare, se poate spune ca vitamina D are un rol esential in pastrarea unui sistem osos integru, in perfecta stare de functionare.

Pe langa aceasta studiile din ultimii ani atesta legatura dintre aparitia bolilor autoimune si nivelul redus de vitamina D in sange. Este vorba de boli ca Hashimoto, lupus, scleroza, artroza reumatoida si multe altele. Pe langa intarirea sistemului imunitar, aceasta vitamina sprijina si functionarea sistemului imunitar si a celui digestiv. Alte cercetari sustin ca mentinerea unui nivel optim de vitamina D ar putea preveni aparitia cancerului de colon, san sau prostata, dar si a diabetului, hipertensiunii sau temutului Alzeimer.

De ce avem niveluri scazute de vitamina D in sange

Pana la atestarea acestor studii, analizele celor mai multi europeni dovedesc ca cei mai multi au cantitati scazute sau foarte scazute din aceasta vitamina in sange.

O cauza importanta tine de expunerea la soare. In multe zone conditiile meteo nu permit asa ceva. La fel, nici cei care au pielea inchisa la culoare nu au capacitate prea mare de absorbtie a razelor ultraviolete.

La fel stau lucrurile cu cei care au probleme cu asimilarea hranei. Li se adauga cei care sufera de anumite tulburari endocrine sau de obezitate. Nici persoanele bolnave sau imobilizate nu au acces prea mult la soare. Si sedentarii sunt expusi sa se confrunte cu deficit din aceasta vitamina.

Cum aflam cata vitamina D avem in sange

Aplicarea cremelor cu factor de protectie solara impiedica, de asemenea, formarea vitamine D in organism. Pe de alta parte, expunerea excesiva la soare nici nu este indicata, pentru a ne proteja de cancer. Ca urmare, suplimentele alimentare sunt, deocamdata, singura solutie. Acestea se gasesc in farmacii sub forma de ulei sau capsule.

Este indicat sa apelati la medic daca credeti ca aveti un nivel scazut din aceasta vitamina. Acesta va va indica o serie de analize, dintre care cel mai relevant este testul 25-OH-vitamina D, in urma caruia se stabileste cantitatea de vitamina D in sange. La fel, specialistul este cel mai in masura sa va recomande tratamentul corect.

Deficitul de vitamina D in sange

Deficitul de vitamina D se manifesta in prima faza cu lipsa poftei de mancare si slabire accentuata. De asemenea, apar insomnii sau somnolenta, precum si tulburari digestive. Daca nu se intervine pentru corectarea nivelului de vitamina D, copiii devin rahitici. Oasele lor slabesc, devin mai subtiri, se curbeaza, iar cutia toracica se strange, adesea cu aspectul de “piept de gaina”. Se poate ajunge si la cazuri grave in care micutii au convulsii.

Adultii aflati in aceasta situatie se confrunta cu deformari si “topiri” ale oaselor. In plus, au de-a face cu dureri de oase si de muschi, osteoporoza si risc mare de fracturi.

(sursa foto: Madan)

Distribuie