Caută
Cinci cai stiintifice prin care iti imbunatatesti memoria

5 cai stiintifice prin care iti imbunatatesti memoria

Ai tot auzit de-a lungul timpului: lecitina imbunatateste memoria sau stresul te face sa uiti. Trend-uri mai recente chiar sustin ca poti sa memorezi ce e important pentru tine daca folosesti o inregistrare audio cand dormi. Atunci cand vine vorba de sanatatea mintala, cu precadere memoria noastra, e firesc sa devenim atenti la sfaturi pentru imbunatatirea memoriei.

Cu toate acestea, multe dintre aceste sfaturi sunt doar niste mituri fara prea multa baza stiintifica. Si daca ne dorim cu adevarat metode de imbunatatire a memoriei, e de preferat sa apelam la cele demonstrate, nu la simple presupuneri. Niciun remediu nu are un efect total, insa exista cateva recomandari care te pot ajuta cu adevarat. Asadar, iata cinci cai stiintifice prin care iti imbunatatesti memoria

Mananca mai multe grasimi sanatoase pentru o memorie buna

In repetate randuri, mai multe studii au aratat ca o dieta bogata in grasimi sanatoase are efecte pozitive asupra organismului. Cu precadere folosita in scop medical, dieta ketogenica pare sa fie una dintre cele mai eficiente. Dieta ketogenica presupune restrictia severa a carbohidratilor. Variante recente adauga si cresterea cantitatii de grasimi nesaturate in detrimental celor saturate, dupa cum se intampla in versiuni initiale. Cu alte cuvinte, putem manca nuci, migdale, seminte, carne si lactate, fara sa ne atingem de dulciuri, fructe, cereale si leguminoase

Desi este nevoie de mai multe studii care sa confirme aceste efecte, dieta ketogenica pare sa fie eficienta. Succesul ei se datoreaza unui consum drastic redus de carbohidrati. Creierul nu se mai poate baza pe carbohidrati pentru glucoza de care are nevoie. Corpul formeaza ketone din grasimile din ficat, acesta fiind o sursa alternativa de  “combustibil” pentru creier. Drept consecinta, corpul si creierul devin mai buni la arderea grasimii pentru energie.

Dieta meditaraneana iti imbunatateste memoria

Inca in urma cu decenii bune se stia ca dieta mediteraneana slabeste sau ca dieta mediteraneana ajuta inima. Se pare ca aceasta are un efect benefic asupra memoriei tocmai pentru ca protejeaza memoria si imbunatateste capacitatea de invatare. In plus, dieta mediteraneana este asociata cu un risc mai scazut de deteriorare cognitiva de tipul dementei Alzheimer, cel mai frecvent tip de dementa.

Se pare ca eficienta acestei diete deriva tot din combinatia de grasimi sanatoase si antioxidanti. Uleiul de masline, pestele, chefirul, cereale sanatoase sunt doar cateva dintre alimentele bune pentru memorie. Poti integra treptat aceste alimente in meniul zilnic, avand mereu gustari sanatoase la serviciu si peste in congelator. In plus, poti apela cu incredere la legumele congelate atata vreme cat le prepare la abur. Astfel, ele isi vor pastra nutrientii benefici.

Fa sport ca sa ai o memorie buna

Cu toate ca se stie ca sportul este sanatos, mai putine lucrusi se stiu cu privire la eficienta acestuia in ceea ce priveste memoria. Sportul practicat regulat creste ritmul cardiac, ceea ce inseamna ca mai mult oxigen ajunge la creier si ajuta corpul sa elibereze hormoni benefici. O proteina implicata in invatare si memorie este factorul nurotrofic derivat din creier cunoscut drept BDNF sau “brained derived neurotrophic factor”. Acest factor este in stransa legatura cu activitatea fizica regulata.

In plus, se pare ca cei care fac sport in mod frecvent au o mai buna orientare spatiala si functii cognitive mai bune, nu doar memoria. Aceste studii au aratat ca varsticii care practica sport au un nivel mai scazut de deteriorare cognitiva.  Prin comparatie,  cei care sunt mai degraba sedentari nu au aceste avantaje. Cu alte cuvinte, ai un motiv in plus sa faci cel putin o plimbare zilnic.

Meditatia mindfulness ajuta mintea

Daca te intrebi ce meditatie pentru memorie este mai potrivita, raspunsul este meditatia mindfulness. Acest tip de meditatie presupune concentrare pe o serie de lucruri precum senzatii si detasarea de ganduri, emotii si orice alte aspecte care ne coplesesc. Eficienta ei a fost dovedita la nivel intuitiv. Este una dintre formele de meditatie practicate de celebrii calugari tibetani.

O serie de cercetari a aratat ca meditatia mindfulness este eficienta chiar si in randul celor nepracticanti. Se pare ca meditatia mindfulness ne ajuta sa nu mai fim distrasi de sarcini triviale si sa ne amintim mai repede noi lucruri cu care intram in contact. In plus, meditatia este o metoda de reglare emotionala si se stie ca emotii intense precum anxietatea sau deprimarea interfereaza cu memoria.

(sursa foto: Room Soom)

Distribuie acum