Caută
Cum procedati cand bebelusul are nasul infundat

Cum procedati cand bebelusul are nasul infundat

Putine lucruri sunt mai neplacute decat imposibilitatea de a respira pe nas. Nasul infundat la bebelusi e un chin. Lucrurile sunt mult mai ingrijoratoare atunci cand un bebelus se afla in aceasta situatie.

El nu poate sa ne spuna cat de rau se simte, asa ca e nevoie sa luam masuri imediat ce constatam ca nu mai respira bine. Ca urmare, va prezentam in acest articol cateva idei despre cum sa procedati cand bebelusul are nasul infundat.

Un prim pas care se recomanda atunci cand observati ca micutul dumneavoastra nu mai respira pe nas este o consultatie la medic. Nasul infundat la bebelusi poate avea mai multe cauze.

Scaune pentru living

Transforma livingul intr-o oaza de confort si eleganta

Oferta aici

De ce se infunda nasul bebelusului

Evident, nu veti face asta la fiecare mica raceala a bebelusului, insa in urma unei investigatii de specialitate puteti afla care ar putea fi cauza, pentru a putea combate mai eficient efectele.

Poate fi vorba de o raceala, o viroza, insa de multe ori infundarea nasucului copilului este cauzata de alergie sau de un aer prea uscat in camera lui.

In fiecare dintre cazuri, se produce o congestie la nivelul mucoasei nazale. Secretiile rezultate infunda orificiile prin care se produce respiratia, pana la infundarea completa a nasului. Pe langa aceasta, medicii spun ca e normal ca in primele doua-trei luni de viata respiratia celui mic sa fie putin mai dificila.

In cazul in care infundarea nasului persista mai mult timp, copilul va fi mai predispus sa aiba probleme respiratorii. Aceasta se intampla din cauza unor virusi si bacterii care patrund in organism in timpul respiratiei pe gura. Este un mediu care favorizeaza aparitia alergiile, a astmului persistent, si, in general, a scaderii imunitatii micului organism.

Cum se desfunda nasul bebelusilor

Aerul prea uscat este una dintre mai comune cauze a infundarii nasului copiilor mici (si nu numai). Pentru functionarea optima a organismului lor, e bine ca umiditatea din aer sa fie de aproximativ 50-60%.

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

In timpul sezonului rece, din cauza instalatiilor de incalzit, gradul de umiditate din aer este cu cel putin 10 procente mai scazut.  Chiar daca aveti deja grija la acest aspect, organismul lui este foarte fragil si nu are inca mecanisme de aparare puternice. Daca observati ca sta doar cu gurita deschisa si simte nevoia sa faca pauze de respiratie atunci cand e hranit la san, e clar ca nu mai poate respire pe nas. Iata cum se desfunda nasul bebelusilor.

Instalati in camera in care doarme copilul dispozitive speciale pentru combaterea uscaciunii din aer. Puteti folosi umidificatoare sau, pentru un efect mai natural, dispozitive cu apa agatate sau asezate pe calorifere. De asemenea, sunt eficiente in acest caz vaporizatoarele cu aer cald (care au si efect antibactericid).

La fel de bune sunt si vaporizatoarele cu aer rece, care aduc un aer placut, ca o dimineata de vara, incaperii in care se afla. Daca nu aveti asemenea dispozitive, este utila si amplasarea de vase cu apa pe sobe si calorifere. Daca vreti sa aflati sigur cum se desfunda nasul bebelusilor indiferent de varsta lor, e bine sa intrebati medicul pediatru.

De asemenea, aveti grija sa aerisiti locuinta in fiecare zi. Este o masura foarte sanatoasa care previne, intre altele formarea de mucegaiuri in casa, foarte periculoase pentru cei mici.

Nas infundat noaptea la bebelusi

Un prim pas spre desfundarea nasului celui mic este curatarea mucusului si a secretiilor. Aceasta operatiune se va face cu multa rabdare, cu gesturi delicate. De asemenea, cu atentie maxima sa nu ii provocam celui mic rani si senzatii neplacute.

Articole pentru baia ta

Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare

Curatarea se poate face, de exemplu, cu o seringa de unica folosinta, de preferinta din cauciuc. Nu i se va utiliza acul. Nasul infundat noaptea la bebelusi este o problema frecventa.

Fierbeti un litru de apa cu un sfert de lingurita de sare si lasati sa ajunga la temperatura camerei. Asezati-va cu blandete bebelusul pe genunchi. Se extrage o jumatate de seringa de apa sarata si se toarna cate doua picaturi in fiecare nara a copilului.

Asteptati 30 de secunde sa se inmoaie mucozitatile intarite, dupa care se extrag cu seriga din fiecare nara, putin cate putin. Repetati operatiunea daca nasucul inca nu s-a desfundat.

La fel se procedeaza si daca aveti la dispozitie un aparat de tip aspirator nazal. Acesta va fi foarte util pe parcursul primului an de viata a copilului. Ori de cate ori raceste, folositi pompita pentru curatarea nasului. In acest fel ii veti usura in mare masura simptomele de raceala, gripa sau alergie. Nasul infundat noaptea la bebelusi poate avea cauze multiple.

Este bine ca mamele sa aiba mereu in trusa de ingrijire a acopilului un flacon cu ser fiziologic si cateva seringi din cauciuc sau pipete, pentru a putea repeta actiunea la nevoie.

Daca toate acestea nu dau rezultate, consultati un medic specializat in ORL.

Metode naturiste de desfundare a nasului bebelusului

Copiilor foarte mici nu le sunt recomandate medicamentele si substantele pe care adultii le folosesc in mod curent pentru tratarea nasului infundat. Daca ne raportam la metode naturiste de desfundare a nasului bebelusilor, nu sunt permise picaturile nazale, populare mai ales in cazul celor care sufera de alergie.

Si alte tipuri de spray-uri pe baza de substante chimice sunt interzise in acest context. In consecinta, este nevoie sa recurgeti la metode si substante naturiste care desfunda nasul bebelusului.

Uleiul de eucalipt si efectul sau imediat asupra respiratiei poate fi util si pentru bebelus. Nu este recomandat sa recurgeti la acelasi “ritual” de preparare inhalatiilor pentru adulti.

Jucarii - papusi - lego - jocuri

La noi gasesti jucarii pentru toate varstele

Alte metode naturiste de desfundare a nasului bebelusilor implica sa  sa adaugati doua-trei picaturi de ulei esential de eucalipt in apa in care ii faceti baie. Efectul mentolat al aburilor va fi simtit imediat de micut, acesta putand sa respire mai bine in mai putin de un minut de la efectuarea “operatiunii”.

In aceeasi gama de metode, puteti sa il ajutati pe copil sa respire mai bine expunandu-l cateva minute la un mediu cu aburi calzi. De pilda, il puteti plimba prin baie in timp ce in cada curge apa calda. Nu depasiti cele cateva minute recomandate, ca sa nu il expuneti pe cel mic la reactii negative provocate de temperatura prea mare.

Nu in ultimul rand, aerosolii pot fi utilizati si la copiii foarte mici pentru imbunatatirea respiratiei. Alegeti acest produs sub forma de solutie salina pentru nas. Puteti aplica picaturi chiar si mai multe zile consecutiv. Dupa 7-8 luni puteti sa incepeti sa ii suflati nasul celui mic cu batista.

Treptat, il veti invata sa faca asta singur. Este foarte important sa il convingeti sa isi curate narile pe rand si, de asemenea, sa nu sufle niciodata prea tare. Este un obicei igienic care se invata din frageda copilarie.

(sursa foto: Working Mother)

Distribuie acum