Caută
Cum sa va pastrati starea de bine la birou

Cum sa va pastrati starea de bine la birou

Muncim din greu la birou in fiecare zi, bifam taskuri dupa taskuri, iar la final ne dam seama ca, in toate aceste ore, nici macar nu ne-am miscat din fata calculatorului. Urmarile sunt coplesitoare: vedere incetosata, dureri de cap, coloana intepenita, junghiuri in ceafa, greata si nici un chef de viata. Mai mult, pe termen lung, toate acestea pot imbolnavi grav.

Ca sa evitati toate aceste neplaceri, nu este neaparat sa luati masuri radicale, cu doar sa introduceti in rutina cateva deprinderi sanatoase. Ca urmare, va prezentam in acest articol cum sa va pastrati starea de bine la birou, cu cinci obiceiuri simple.

Zilele petrecute la birou sunt atat de obositoare, incat ajungeti sa ii invidiati pe cei care desfasoara munca fizica, fara prea multe responsabilitati si ore petrecute in fata unui ecran. Dincolo de apasarea adusa de stresul propriu-zis, mare parte din senzatiile neplacute sunt cauzate de lipsa de miscare, deshidratare, precum si mesele dezordonate si absenta pauzelor de la calculator. Fara sa ne dam seama, ne chinuim organismul sa stea ghemuit si incordat o zi intreaga, fara resurse elementare, bombardat de lumina puternica si informatii prea multe de procesat.

Pastrati ordinea la birou

Pare un cliseu din clasele primare, insa exista studii care atesta ca a pastra ordinea la birou ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa lucram mai eficient. Incepeti ziua cu o scurta curatenie in zona biroului dumneavoastra. Deschideti fereastra cateva minute, stergeti praful cu un servetel, aruncati hartiile inutile si aranjati-va lucrurile de pe birou in asa fel incat sa stea drept si simetric. Pastrand ordinea la birou, ne organizam mental mai bine.

Chiar daca nu aveti mare lucru de facut chiar in fiecare zi, acest obicei va ajuta sa incepeti ziua cu sentimentul ca totul e pus in ordine. Pe parcursul zilei, mentineti biroul aranjat, ca sa nu stricati “decorul”. Cu timpul, veti simti ca va da energie faptul ca lucrati intr-un spatiu aerisit si ordonat.

Energizare la birou cu cafea sau ceai, in doze mici

O ceasca mica de cafea sau ceai (negru, verde sau aromat) poate fi doza periodica de energie care va tine in priza la birou. Iata doar un exemplu de energizare la birou. O minte limpede si concentrata este intotdeauna eficienta pentru indeplinirea taskurilor fara greseala. Evitati sa beti cantitati mari deodata, pentru ca starea de bine pe care o confera este intodeauna urmata de o “cadere” de energie pe masura. Cel mai bine ar fi sa nu adaugati si zahar. Energizarea la birou nu trebuie sa presupuna consumul de lichide dulci. Starea de bine la birou se obtine in timp.

Dozati-va cu atentie pauzele de cafea, de preferinta intre anumite sarcini. Aceasta va va stimula sa finalizati mai repede fiecare task din programul zilnic.

Hidratarea combate oboseala de la birou

Chiar daca nu simtiti senzatia concreta de sete, organismul tanjeste dupa hidratare, iar efectele sunt mai rele decat ati crede. Un efect este si oboseala de la birou. La fel cum ar trebui sa va organizati micile pauze de cafea, ar trebui sa aveti sa “bifati” in fiecare zi macar un litru si jumatate de apa. Acest obicei este important pentru mentinerea starii de bine la birou. Pastrati pe birou un pahar cu apa din care sa va serviti cat mai des si umpleti-l imediat ce se goleste. Puteti calcula aici si ceaiul baut de-a lungul zilei. Nu va abateti de la acest obicei, orice ar fi!

Ce alimente sunt bune de rontait la birou

Ca sa va pastrati glicemia (si greutatea) in valori optime, e bine sa luati mici gustari inainte si dupa masa de pranz. Evitati alimentele hipercalorice care va dau o falsa stare de energie. Renuntati, asadar, la ciocolata foarte dulce, croissantele si alte produse de patiserie, sandwichurile cu mezeluri si sosuri grase. Iata ce alimente sunt bune de rontait la birou: bucatele de ciocolata neagra, lactate si seminte.

Seminte ca migdalele, nucile caju, nucile obsnuite sau alunele de padure pot fi alegeri inspirate pentru sesiunile de rontait la birou. Pe langa ca potolesc foamea, acestea aduc in alimentatie doze bune de nutrienti de care organismul chiar are nevoie. Puteti varia acest meniu alternand semintele cu fructe deshidratate. Sau, daca va surade idea, puteti chiar sa amestecati cele doua tipuri de alimente.

Care este postura corecta la birou

Multe din durerile care va impovareaza corpul in urma orelor lungi petrecute la birou au la baza pozitia in care stam in tot acest timp. Chiar daca e incomod, stati cu spatele drept, aceasta fiind postura corecta la birou. Evitati pozitia picior peste picior. In caz contrar, aveti sanse mari sa va pomeniti cu varice si alte probleme circulatorii. Postura corecta la birou presupune sa tineti umerii relaxati, coatele pe manerele scaunului si mainile sprijinite usor in podul palmei. Din cand in cand, in interval regulate, faceti mici exercitii pentru detensionarea musculaturii si a coloanei vertebrale.

Va mai amintiti exercitiul de incalzire pe care il faceati la scoala, inaintea orei de sport? Este foarte eficient si la birou. Rotiti-va foarte lent capul in sensul acului de ceasornic de doua-trei ori, apoi invers. Repetati procedura in zona umerilor. Rotiti-i incet in fata, apoi in spate. Aduceti-va bratele la nivelul pieptului si apasati cu putere de cinci ori pumnul in palma stanga. Repetati si cu cealalta mana. Toate aceste exercitii au ca efect detensionarea musculaturii, si, in acelasi timp, a sistemului osos. Amintiti-va ca postura corecta la birou se invata in timp.

De ce e sunt bune pauzele de munca

Luati-va des cate o pauza de munca. Iesiti din birou, cautati sa va relaxati privirea catre ceva indepartat. Plimbati-va pe un balcon sau pe un coridor, urcati si coborati un etaj, iesiti putin pana in fata cladirii in care lucrati. Nu e mare lucru, insa efectele fiecarei “ruperi” de mediul fizic din birou va “restarteaza” starea de bine. O pauza de munca presupune si odihna ochilor.

In plus, pauzele de la monitor ajuta extraordinar la mentinerea unei vederi bune. Totusi, nu exagerati. Mai ales, nu va lasati antrenata in discutii si barfe cu grupurile intalnite in cale. Acestea nu fac decat sa va ia din timp si, adesea, sa va strice buna dispozitie.

Evitati sa luati pranzul “pe tastatura”. Profitati de pauza de masa ca sa mancati cu colegii la bistroul sau cantina din apropiere. Daca nu aveti aceasta posibilitate, pregatiti-va acasa un pachet cu un pranz sanatos, pe care sa il savurati in liniste in spatiul rezervat acestui moment al zilei. Evitati prajelile, sosurile cu multa faina si grasimile in exces.

Chiar daca pe moment va dau o senzatie placuta de satietate, acest gen de preparate va vor face sa cascati mai tarziu si sa fiti mai putin productive la locul de munca. Asta ca sa nu mai vorbim de efectul lor asupra siluetei. Pauzele de munca ne incarca bateriile, chiar daca nu sunt lungi.

La sfarsitul orelor de program, lasati biroul in ordine si incercati sa faceti cat mai multa miscare pe drum.

(sursa foto: Star12 Community)

Distribuie acum