Conecteaza-te cu Luvie

Cum se prepara cel mai bun vin fiert. Trucuri si retete

Cum se prepara cel mai bun vin fiert. Trucuri si retete

Culinar

Cum se prepara cel mai bun vin fiert. Trucuri si retete

Cand vremea rea, frigul si zapada ne inconjoara din toate partile si inghetam din cap pana in picioare dupa o zi grea de munca, o cana de vin fiert este solutia “miraculoasa” care ne incalzeste si ne readuce zambetul pe buze. Cateva ingrediente minunate pot face ca acesta sa aiba savori si virtuti care ne fac sa uitam de vitregia anotimpului friguros. Iata cum se prepara cel mai bun fin fiert, cu trucuri si retete.

Cele mai placute seri de iarna sunt cele petrecute de persoana iubita sau prietenii dragi la un vin fiert. Merita, asadar, sa va pregatiti din timp cu o reteta cu care sa ii suprindeti pe toti si sa va bucurati apoi impreuna de o seara adevarata de iarna.

Se pare ca originile retetelor de vin fiert sunt undeva din Evul Mediu, fiind una dintre putinele bucurii ale oamenilor de la tara. De la bun inceput s-a folosit pentru asta vinul rosu, “imbunatatit” cu miere si condimente tari. Era vorba mai ales de cuisoare, sortisoare, ba chiar si piper. Vinul se incalzea si fierbea putin cu toate aceste mirodenii foarte aromate. Rezulta, astfel, o bautura calda, despre care in nici un caz nu se putea spune ca ar fi fost lipsita de gust sau izuri puternice. Vinul fiert a fost si este o bautura asa cum ar trebui sa fie toate cele savurate intr-o seara friguroasa, alaturi de cei apropiati.

Ce vin merge fiert

O intreaga controversa este legata in lumea iubitorilor de vin fiert asupra sortimentelor care se potrivesc cu adevarat in aceasta bautura. Sa fie oare vinul alb mai bun, sau cel rosu? Se poate fierbe si un vin roze? Este mai indicat pentru fiert un vin sec sau unul dulce? Sunt cateva intrebari pe care si le pun mereu cei care prepara aceasta minunata bautura calda pentru prima data. Ei bine, se pare ca vinul rosu este “castigatorul”, mai ales daca este si sec.

Reteta de vin fiert cu coaja de portocala

La un litru de vin calculati aproximativ 100 de grame de zahar. Chiar daca vi se pare ca nu este suficient, nu exagerati cu acest ingredient. In caz contrar, va puteti trezi a doua zi cu dureri de cap. Adaugati cateva boabe de piper, un baton mai lung de scortisoara si cateva cuisoare. Puneti si coaja de la doua-trei portocale, impartita in bucati potrivite.

Este foarte important ca fructele sa fie organice si netratate chimic. Asigurati-va ca nu adaugati chiar dumneavoastra cateva chimicale nocive in vinul fiert. Pentru asta, spalati-le sub jet de apa rece si apoi lasati-le un sfert de ora intr-o oala cu apa si otet. Puneti totul intr-o oala cu capac si dati la foc mic. Dupa ce a fiert cinci minute, vinul fiert se serveste in cani mari sau pahare. Ornati-le cu cate o felie subtire de portocala.

Reteta de vin fiert foarte condimentat

Daca v-ati propus sa preparati intr-o anumita seara un vin fiert care le trezeste toate simturile celor care il savureaza, pregatiti-va din timp ingredientele. Alegeti un litru de vin rosu sec de calitate. De asemenea, zeama de la o lamaie si o portocala, ambele bine coapte. Mai este nevoie si de un varf de cutit de nucsoara macinata. De asemenea, de un baton de sortisoara, doua seminte de cardamom, unul de vanilie si o bucata medie de anason stelat. Mai puneti la indemana aproximativ 100 de grame de zahar si o foaie de dafin.

In oala in care preparati totul presarati condimentele, acoperiti-le cu zahar si cu vin doar cat sa se formeze o pasta. Se aprinde focul si se invarte mereu cu o lingura lunga de lemn. Zaharul se va topi, eliberand un miros absolut irezistibil. Focul se da mai mare timp de 3-4 minute. Turnati apoi rapid vinul ramas, mai degraba caldut decat rece. Acoperiti cu un capac. Daca nu faceti asta, alcoolul din vin va “zbura” in atmosfera, iar bautura isi va pierde in acest fel toata taria.

Reteta de vin fiert in varianta soft

Exista momente in care parca e mai bine ca bautura servita sa fie mai putin alcoolizata. De pilda, cand va pregatiti de o dupa-masa cu prietenele. Pregatiti-va de vizita cu un vin fiert care sa nu dea nimanui batai de cap, fara insa sa isi piarda din savoare.

Amestecati un litru de vin cu un litru cu apa. Adaugati 200 de grame de zahar. Presarati un pumn de stafide, doua-trei prafuri de zahar vanilat si trei bucati de anason stelat. Aduceti totul la punctual de fierbere si apoi serviti, adaugand in canile cu vin fiert felii aromate de mar.

Reteta de vin fiert cu arome orientale

Vreti sa va suprindeti oaspetii unei seri de iarna cu o bautura cum nu au mai savurat? Pregatiti-le un vin fiert cu cardamom. Izul tare si puternic al acestui condiment (mai putin apreciat in Romania) ii va da gata. Aveti nevoie pentru aceasta de un litru de apa si inca unul de vin rosu sec, cateva boabe de cuisoare, un baton mediu de scortisoara, 200 de grame de zahar si sapte seminte de cardamom. Acestea din urma se piseaza in bucati mai mari. Mirodeniile si zaharul se aduc la punctul de fierbere. Imediat, amestecul cu miros ametitor va fi completat cu vin. Se mai lasa pe foc cateva minute, se trece printr-o sita si se serveste fierbinte.

Pentru o textura usor acrisoara, adaugati spre final o lingurita de sumac. Acesta este un condiment provenit din tarile arabe, foarte folosit in bucataria locala pentru a atenua senzatia de mancare prea consistenta a unor preparate din carne. Contine o cantitate impresionanta de vitamina C.

Oricare dintre retetele de vin fiert va este pe plac, preparati-le cu drag si impartasiti cu cei apropiati aceasta bautura cu aroma de iarna.

(sursa foto: The Spruce)

Continua sa citesti
Advertisement
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai vizualizate

Oferte pentru tine

Oferte pentru tine

Sus