Conecteaza-te cu Luvie

Dafinul si foile de dafin. Intrebuintari mai putin cunoscute ale acestuia

frunze de dafin

Sanatate

Dafinul si foile de dafin. Intrebuintari mai putin cunoscute ale acestuia

Frunzele uscate de dafin, cu mireasma lor oriental-astringenta, nu lipsesc din nici o bucatarie care se respecta. Toata lumea are o punguta sau un borcanel cu acest condiment, pe care gospodinele il folosesc la un numar destul de redus de mancaruri. Frunzele de dafin in mancare sunt un adevarat deliciu.

Mai putin populare sunt beneficiile care ies din sfera culinara ale acestui condiment, drept urmare va propunem cateva intrebuintari mai putin cunoscute ale dafinului. Dafinul este mentionat chiar si in cele mai vechi scrieri din istoria omenirii. Numele stiintific al arbustului din care provine suna foarte aristocratic: Laurus nobilis.

Ce este dafinul si frunzele de dafin

Se pare ca originea acestei specii de plante aromatice este plasata in zona aferenta Marii Mediterane. In prezent, dafinul este cultivat in mai multe colturi ale lumii. Frunzele de dafin sunt folosite inca din vremuri stravechi.

Ce simbolizeaza dafinul

Frunzele de dafin sunt mai sunt cunoscute si cu denumirea de lauri. In antichitate cununile de lauri erau oferite celor care castigau premii si intreceri sportive. Asa a luat nastere cuvantul “laureat”, desemnand castigatorii diverselor categorii de competitii. De asemenea, cand sunt invocati laurii, de multe ori vorbitorii se refera la gloria si prestigiul de care au parte castigatorii unor premii, medalii si distinctii importante.

Dafinul  a fost considerat mereu un arbust solar, adevarat simbol al pacii. Figureaza, dealtfel, in mitologie ca fiind un slujitor apropiat al zeului Apollo. Alte asemenea legende spun ca dafinul ar fi forma in care s-a prechimbat nimfa Daphne ca sa scape de asalturile amoroase ale lui Apollo.

Au fost vremuri in care se credea ca frunzele de dafin pot vindeca aproape orice boala, ca alunga demonii sau ca ar fi singurul leac pentru ciuma. Si mai incredibila pare acum credinta ca cine are asupra sa frunze de dafin ar fi ocrotit de fulger.

Frunzele de dafin in mancare

Dafinul este elementul care face diferenta in cateva preparate culinare. Intre acestea, de pilda, se afla ciorba de cartofi cu afumatura si dafin. Ca oricare ciorba care se respecta, aceasta include carne afumata de porc cu mult os care fierbe o data cu cateva frunze de dafin, ceapa si morcov, dar si boia si sos de rosii. La final rezulta o ciorba rosiatica, putin dulce, cu arome si miresme irezistibile.

O intrebuintare foarte raspandita a dafinului este la asezonarea muraturilor. Alaturi de celelalte mirodenii specifice acestor preparate, dafinul are un rol important in aromarea legumelor si a fructelor folosite. Pe langa aceasta, contribuie la conservarea lor eficienta, datorita proprietatilor antibacteriene ale frunzelor sale. Daca nu va deranjeaza aroma foarte puternica a acestui condiment (care poate acoperi complet orice alt gust), il puteti adauga la varza calita sau in tocanitele de cartofi.

Nu in ultimul rand, frunzele de dafin sunt minunate pentru sosul in care se marineaza carnea de vita sau vanatul. Din cauza gustului amar pe care il degaja, e bine totusi sa aruncati aceste frunze la final, chiar daca pastrati marinada pentru a prepara sosul de langa friptura.

Foile de dafin calmeaza problemele stomacale

Raul pe care il simtim din cauza unor probleme ale stomacului este adesea foarte greu de inlaturat. Se intampla, de exemplu, sa avem arsuri, insa medicamentele antiacide creeaza greata sau diaree, amplificand de fapt senzatiile neplacute. Pana cand va clarificati aceste necazuri la un medic specialist, foile de dafin pot fi de un real folos.

Preparati o infuzie din doua-trei foi de dafin la o jumatate de litru de apa. Lichidul se fierbe timp de 4-5 minute. Pentru sporirea efectului vindecator, se adauga si doua cuisoare.

Cum folosim dafinul pentru o digestie mai buna

Aceasta bautura linisteste stomacul in cure de cate o saptamana in care beti cate o cana pe stomacul gol. Daca nu simtiti imbunatariri, mai beti doua sau trei cani, la interval de cateva ore. Nu va dura mult pana cand veti scapa de neplaceri. Cum folosim dafinul tine de noi si de preferintele alimentare

Infuzia din foi de fain este eficienta si pentru stimularea unei digestii optime. In acest caz, se bea cate o cana de infuzie dupa o masa mai consistenta.

Daca va confruntati cu indigestii, se recomanda sa luati dupa fiecare masa cate o lingurita de ulei de dafin. Efectul antibacterian se va simti la scurta vreme, astfel incat digestia se va desfasura din nou la cote normale.

Cum ajuta dafinul la tratarea bolilor de piele

O practica mostenita din strabuni consta in utilizarea frunzelor de dafin pentru tratarea arsurilor, loviturilor sau taieturilor pielii. De asemenea, o pasta din pudra de frunze de dafin in amestec cu volbura si apa poate ameliora simptomele unor boli de piele cum ar fi iritatiile, eczemele si chiar psoriazisul. Pasta respectiva se lasa o jumatate de ora sa asupra portiunii afectate de piele. Daca vrem sa stim cum ajuta dafinul la tratarea bolilor de piele, e important sa ne documentam putin.

Cataplasma fierbinte cu foi de dafin, in cazul laringitei

Cei care au laringita isi pot ameliora senzatiile neplacute si vorbirea ingreunata daca fac gargara cu ceai de foi de dafin, o data la cateva ore. Ceaiul se prepara din 10-11 frunze de dafin peste care se toarna o cana mare de apa clocotita. Dupa 15 minute, fiertura se poate consuma.

Tot in aceasta sfera, o cataplasma fierbinte cu foi de dafin si apa poate duce la alungarea febrei. Pasta incalzita se pone intr-o punga impermeabila si se lasa pe fruntea bolnavului pana cand se raceste. Temperatura va redeveni in scurt timp la cote normale.

Tratamente de frumusete cu foi de dafin

Uleiul de dafin este un ingredient foarte pretios in prepararea unor tratamente naturiste pentru infrumusetarea tenului si a pielii. Se toarna cativa stropi in crema de noapte sau in lotiunea de corp si se amesteca bine. Tratamentele de frumusete cu foi de dafin sunt un remediu eficient. Uleiul de dafin este si el bine tolerat.

In aceeasi ordine de idei, puteti adauga putin ulei si in cada, inainte de o baie relaxanta. Acest obicei ne ajuta sa avem o piele mai fina si mai ferma, lipsita de portiuni uscate si ridate. In produsele de ingrijire a fetei, actiunea uleiului de dafin este foarte utila in pastrarea elasticitatii si stralucirea tenului, pe termen lung.

Ce contraindicatii au foile de dafin

Daca vrem sa stim ce contraindicatii au foile de dafin, e bine sa luam in calcul propriile vulnerabilitati. Foile de dafin trebuie evitate, in orice forma, de cateva categorii de persoane. Acest condiment le este contraindicat, de exemplu, femeilor insarcinate, precum si celor care sufera de diabet. De asemenea, inainte de a consuma cantitati mai mari este nevoie de o testare in privinta alergiilor.

(sursa foto: aquiahora.ro)

Continua sa citesti
Advertisement
Alte super articole
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Sanatate

Cele mai vizualizate

Oferte pentru tine

Sus