Caută
Hainele cu puf sunt din nou la moda. Trucuri pentru spalarea lor acasa

Hainele cu puf sunt din nou la moda

Hainele cu puf sunt usoare, impermeabile si calduroase. Atunci cand le cumparati este bine sa alegeti cele care au puf de gasca.

Puful de rata este mai putin rezistent si izoleaza termic mai slab. De asemenea, alegeti sa contina un procent cat mai mare de puf si mai putine pene.

Cum iernile grele nu ne mai ocolesc de cativa ani, atunci cand vine vorba de schimbarea garderobei pentru sezonul rece ne dorim mai degraba articole vestimentare calduroase si solide, decat ultra elegante.

Gecile cu puf fac furori si sunt la mare cautare, pentru ca reusesc sa imbine cu succes cele doua calitati. Cand vine vorba insa de ingrijirea si curatarea lor ne blocam, pentru ca nu li se potriveste nimic din ce stiam pana acum despre spalarea hainelor.

Daca veti un stil de viata care presupune multa miscare in aer liber este bine sa alegeti o haina cu puf mai scurta, cu accesorii pentru aerisire si care sa se poata comprima intr-un spatiu cat mai mic.

Va prezentam cateva trucuri si sfaturi pentru spalarea si intretinerea hainelor cu puf la noi acasa.

Cum se alege o haina cu puf

Pentru viata de zi cu zi, alegeti o geaca cu puf mai lunga. Nu veti mai avea frisoane cand asteptati autobuzul in vant si viscol.

Este esential sa fie cat mai rezistente la umezeala, pentru ca, o data udat, puful nu va mai tine de cald.

Ca pentru orice produs, un pret mai mare va poate asigura ca veti avea parte de o haina de calitate, pe care o veti putea folosi un timp mai indelungat. Variantele sintetice sunt mai ieftine, insa nu va puteti baza ca va sunt de ajutor in orice conditii.

Daca nu sunt spalate, hainele cu puf nu mai tin de cald

O data achizitionate, hainele de puf se pot tine in dulap, pe umeras sau in cuier. In general nu au pretentii mari legate de spatiu si pozitia in care sunt pastrate.

Pentru ca nu au reguli bine precizate pe eticheta sau am aruncat instructiunile fara sa le citim, cand e vorba de curatarea lor ne pomenim de cele mai multe ori in impas. Exista in folclorul urban relatari despre persoane care si-au cumparat haine de puf la preturi exorbitante, dupa care le-au aruncat dupa prima spalare, din cauza ca tot puful s-a tranformat in bile tari.

Poate am cunoscut chiar noi asemenea cazuri sau am citit marturisiri asemanatoare pe forumuri. Povestile sunt destul de infricosatoare pentru ca multi detinatori de geci de puf se decid sa nu le spele deloc.

Ce se intampla daca nu curatam geaca cu puf

Nici una dintre decizii nu este indicata. Exista solutii si pentru “descalcirea” ghemelor de puf udate, dar si pentru curatarea fara daune a acestor haine.

Una dintre ele ar fi sa apelati la serviciile unei spalatorii profesionale. Totusi, operatiunea se poate face si acasa, in siguranta si fara investitii suplimentare. 

Atunci cand hainele sunt purtate mult fara sa fie spalate, puful din aceste geci isi pierde toate calitatile. Se depun pe fibrele subtiri straturi peste straturi de impuritati, care il “strang”. Practic, in timp, haina nu ne mai izoleaza corpul de frigul de afara.

Cum se spala acasa hainele cu puf

Ca sa nu se ajunga aici, geaca trebuie spalata, macar o data pe luna. Pentru aceasta, trebuie sa va dotati cu trei mingi de tenis.

In anumite magazine se gasesc seturi de asemenea mingi create special pentru curatarea hainelor, asa-numitele laundry balls. Puneti haina in masina de spalat cu cele trei mingi, adaugati foarte putin detergent lichid pentru haine sensibile in sertarul aferent.

Selectati programul cu cel mai scurt ciclu de spalare, la maximum 30 de grade. Este foarte important ca detergentul sa fie eliminat complet dupa spalare, asa ca puteti sa repetati de doua-trei ori clatirea hainei.

Trucuri pentru uscare eficienta a hainelor cu puf

La finalul spalarii, geaca de puf se scoate din masina si se scutura foarte bine. Uscarea se poate face in balcon, pe un umeras, in aer proaspat.

Un truc eficient pentru ca puful sa isi revina repede la forma initiala este sa uscati geaca pe calorifer (intinsa, nu atarnata pe umeras). Aerul cald va urca si va strabate haina si ii va “activa” toate fibrele.

Mai scuturati o data toata haina, insistand la maneci, poale si la gluga. Aerul va patrunde mai bine in interior si va dezintegra toate ghemele in care puful s-a strans in contact cu apa. La scurta vreme, haina va redeveni la fel de pufoasa si calduroasa cum era cand ati cumparat-o. Repetati cu incredere spalarea ori de cate ori este nevoie.

(sursa foto: LaFrivole)

Distribuie acum