Caută
Lefkada, insula secreta a vacantelor de vis

Lefkada, insula secreta a vacantelor de vis

Tanjim dupa concediu un an intreg , iar plaja cu palmieri si cu apa de azur ne bantuie pana la obsesie. Cum ar fi sa avem de zece ori mai mult decat atat? Munte si mare, porturi spectaculoase si plaje pescaresti, stradute vechi si statiuni pentru sporturi extreme, cetati orientale si hoteluri moderne, mori de vant vecine cu o statie de forta aeriana? Nu e tot si nu e departe. Solutia este Insula Lefkada, una din revelatiile turistice grecesti ale momentului.

Inainte sa plecam in Grecia este bine sa documentam bine situatia actuala a locurilor pe care urmeaza sa le strabatem. Pe langa evitarea rutelor de imigranti, a oraselor unde se anunta proteste violente, e bine sa stim din timp ce s-a mai schimbat recent, cu cat au crescut taxele de autostrada, unde s-au amplasat puncte de colectare a acestora, cat costa intrarea in muzee si alte obiective turistice sau in ce conditii se acorda acum asistenta medicala de urgenta. Putem ajunge cu avionul pana aproape de insula, sau putem calatori pe indelete cu masina, varianta care ne aduce mai multa libertate de miscare.

Oferte de vacanta in Lefkada – click aici pentru detalii

Spre deosebire de restul insulelor grecesti, pentru a ajunge in Lefkada nu este nevoie de feribot. Drumul include o portiune care trece pe sub mare, iar intrarea propriu-zisa se face pe un pod. Experienta este spectaculoasa: canalul este strabatut in viteza de zeci de vase care intra sau ies din spatiul insulei, dupa care o ambarcatiune se roteste ametitor si se tranforma pentru o perioada in pod peste care trec vehiculele terestre. La inceputul verii aici se vand portocale, direct din camioane, la preturi modice. Sunt si ele o revelatie, la fel ca toate fructele si legumele care cresc aici: gustul, textura si aroma lor depaseste tot ce ajunge la noi in supermarket.

Drumul trece apoi printr-un port cu un aer cochet si exclusivist, cu terase elegante vegheate de sute de iahturi, dupa care strabate de-a lungul liniei marii, Ligia-Nikiana, Lefvas, orasul-capitala al zonei, Nidri si Agios Nikitas. Oferta de cazare este umitoare: ai la dispozitie hoteluri elegante in zonele turistice ale insulei, Nidri sau Nikiana (cunoscute pentru centrele de sporturi nautice extreme, dar si pentru cluburi si distractii), dar si mii de locuri in studiouri, case si vile care se pot inchiria cu totul, paradisul familiilor si a celor care isi doresc o vacanta linistita. Cele mai multe au amenajate bucatarii in miniatura, dotate cu frigider, plita electrica si fierbator electric. E un vis sa te trezesti in zori cu lamai care iti bat la geam, sa mergi la plaje pustii si sa te balacesti in voie in apa de un turcoaz ca-n vederi fara sa ai pe nimeni in preajma.

Uneori iti lipseste nisipul fin al Marii Negre, pentru ca aici ai de a face doar cu pietre mai mult sau mai putin ascutite, iar daca faci snorkeling nu uiti niciodata vietatile bizare care inoata printre alge. E bine de stiut ca nu sunt periculoase si ca se gaseste peste tot la vanzare incaltaminte speciala pentru inotul in acest tip de ape.

Tavernele picturale presarate de-a lungul coastei au in meniu preparate locale cu o savoare unica, de la fructe de mare la peste, branza feta la gratar si masline, totul asezonat cu condimente si vinuri produse chiar pe insula. Nu lipsesc magazinele alimentare cu preturi de supermarket si nici fast food-urile unde gyros-ul se afla in fruntea meniului.

O data ce s-a facut acomodarea cu locul si a trecut magia regasirii marii, este timpul pentru aventura. Putem organiza o zi in care strabatem insula de la un capat la altul cu masina, sau, si mai palpitant, cu un scuter inchiriat. Drumurile subtiri urca pe munte, printre pini si apoi coboara de cealalta parte, spre plajele care se afla mereu in topul celor mai frumoase din lume, Porto Katsiki si Egremni. De o splendoare nepamanteana, ambele sunt vizitate intens de turisti care vin in croaziera, cu vaporasele, coboara direct in mare, fac poze, se scalda, se imbarca si merg mai departe pentru a le face loc urmatorilor care asteapta sa vada minunea. Cei care stau pe insula pot sa le viziteze si pe jos, insa traseul cu sute de trepte ce se cer coborate si urcate e lung si destul de obositor.

Plaja Egremni le ofera vizitatorilor sansa de a viziona apusuri de soare inmarmuritoare, pe langa care palesc orice clisee cu iz romantic. Printre locurile celebre gasesti oricand golfulete izolate, in care nu vezi picior de om si care te fac sa simti ca pentru cateva ore insula si toata frumusetea ei e doar a ta.

In alta zi poti vizita statiunile frecventate de cei care practica sporturi nautice extreme, kitesurfing sau windsurfing cu mii de mini-ambarcatiuni cu accesorii spectaculoase care se intretaie fulgerator de-a lungul malului, la randul sau alergat de copii si tineri care lupta cu vantul taios manuind zmee.

Milos, Agios Ioannis sau uimitorul Vassiliki sunt locuri unde simti fiorul sportului extrem doar privind de pe margine evolutia sportivilor.

Se spune ca nu ai cunoscut cu adevarat un loc daca nu ai ajuns sa vorbesti si cu localnicii, iar asta e valabil si in Lefkada. Grecii nu au exuberanta italienilor sau a turcilor, nu rad si nu iti flutura in fata glume si ponturi ca sa faca vanzare mai buna. Isi fac treaba politicos, cu minima interactiune, dar, dupa ce le-ai castigat increderea, iti dezvaluie tot sufletul.

O inghetata pe care proprietarul localului ti-o daruieste cu mana lui la finalul mesei, din partea casei, e un detaliu marunt care iti lumineaza o zi si iti schimba complet parerea despre o tara. Un popas la o terasa umbroasa din Eglouvi, un sat de munte din Lefkada, e locul in care poti simti inima insulei. Au in meniu iaurt cu miere, sucuri si vinuri locale, iar daca stai putin de vorba cu vanzatoarea ti-l prezinta pe localnicul cel care poate sa-ti furnizeze linte din sat, declarata oficial cea mai buna din lume. Ca toti consatenii lui, e agricultor, cultiva linte, masline si vie si sufera daca nu ploua destul. Are convingeri politice clare, mai ales ca a fost marinar si a strabatut lumea intreaga. A auzit si de Romania, dar nu de Dracula sau Hagi, ca toata lumea, ci de Tristan Tzara si Eugen Ionesco. Pleci de la terasa cu un kilogram de linte, dar si cu o viziune complexa asupra Greciei de astazi.

Oricat de mult ai strabate insula in sus si-n jos si te-ai bucura de soare si mare, din Lefkada pleci cu dorul intens de a te intoarce, caci mai sunt mereu alte si alte locuri care asteapta sa fie experimentate.

Distribuie acum