Caută
Modalitati simple de ingrijire a ochilor

Modalitati simple de ingrijire a ochilor

Ochii nostrii sunt organele cu ajutorul carora ne culegem cele mai multe informatii din lumea inconjuratoare, si anume aproximativ 70% din informatii provin prin intermediul vazului. Dincolo de functia de baza, ochii sunt unele dintre cele mai reprezentative simboluri ale sanatatii si frumusetii.

Fie ca observam sau nu imediat, ochii nostrii sunt supusi efectelor negative ale razelor de soare, nivelului de luminozitate artificiala si virusilor si bacteriilor intocmai ca si restul organismului noastru.

Din fericire, exista cateva sfaturi pentru ingrijirea ochilor in orice sezon:

  • Sa prevenim atingerea

Este de la sine inteles ca ochii sunt susceptibili contactarii virusilor si bacteriilor. Cele mai frecvente probleme sunt conjunctivita,  iar in unele cazuri, infectarea cu virusul Herpes.

Specialistii oftalmologi ne recomanda sa nu atingem pleoapele cu mainile si sa evitam sa ne scarpinam chiar si atunci cand simtim ca ochii ne sunt obositi sau iritati. Cea mai buna cale este sa clipim mai des deoarece suprafata interioara a pleoapelor este mai igienica prin comparatie cu degetele sau orice alt obiect pe care il folosim pentru a atinge ochii.

In plus, prin actul clipirii, spalam in mod natural ochiul si crestem sansele ca orice corp perturbator sa fie impins inspre exteriorul ochiului spre a fi eliminat.

  • Sa nu introducem substante in ochi

Chiar daca simtul comun ne impinge sa apelam la variante naturale precum spalarea ochilor cu diferite ceaiuri sau chiar cu produse cu provenienta animala (precum laptele), adevarul este ca aceste practici sunt contraindicate deoarece pot sa contamineze mediul ochiului cu bacterii regasite in aceste lichide.

Picaturi oftalmice – click aici

Specialistii oftalmologi sunt cei mai in masura sa ne prescrie picaturi pe baza de lacrimi artificiale sau antihistaminice in functie de cauza pentru care ochii nostii au devenit problematici.

Chiar daca ceaiurile, tincturile sau produsele derivate animale au origine naturala, acest lucru nu inseamna ca ele nu pot interactiona negativ cu ochii nostrii.

  • Sa oferim o pauza ochilor

Cei mai multi oameni depun, in zilele noastre, efort intelectual in desfasurarea profesiilor. Petrecem peste opt ore in fata calculatorului si acest lucru are consencinte negative pentru ochii nostrii. De multe ori, fiind concentrati pe sarcina, nu mai clipim suficient de des, iar ochii nostrii devin obositi.

O regula relativ utila pentru cei care au astfel de profesii solicitante este cea cunoscuta drept “regula 20-20-20”. Aceasta presupune ca la fiecare 20 de minute sa privim la o distanta de 20 de picioare (echivalentul a aproximativ 6 metri), timp de 20 de secunde.

  • Sa purtam ochelari de soare

Acesta este probabil unul dintre cele mai intuitive sfaturi pentru optimizarea ritualului de ingrijire a ochilor, insa putini dintre noi stiu ca e nevoie sa purtam ochelari de soare chiar si cand nu este vara. Se pare ca una dintre cele mai intalnite probleme rezultate in urma nepurtarii frecvente a ochelarilor de soare este aparitia cataractei, conform Asociatie Americane de Optometrie.

Ochelari de soare – preturi si modele pentru toate gusturile

Iata ca exista cateva actiuni pe care le putem face pentru a ne imbunatatii ritualul de ingrijire a ochilor. Putem sa avem grija sa nu atingem ochii cu degetele sau cu alte obiecte, sa purtam ochelari de soare, sa nu folosim substante nerecomandate de oftalmologi.

Cu toate acestea, sfaturile nu inlocuiesc expertiza unui medic, asa ca atunci cand constatam ca problemele se prelungesc, cel mai bine este sa apelam la un specialist.

(sursa foto: Health Today)

Distribuie acum