Retete de post in perioada de reculegere spirituala si de respectare a unor rigori alimentare stricte. Cu toate acestea, nu trebuie sa mancam prost timp de 40 de zile. Dimpotriva, putem sa ne bucuram de o perioada cu hrana sanatoasa, lipsita de grasimi daunatoare si excese care ne subrezesc sanatatea. Va prezentam mai jos cateva retete de post, delicioase si aromate.
Pentru multi dintre noi, postul inseamna feluri de mancare sarace in arome si gust, variatiuni pe aceeasi tema cu fasole, cartofi si multa faina. Acestea aveau la baza posibilitatile reduse din deceniile trecute si, mai ales, de lipsa de deschidere spre gastronomia altor popoare. Chiar si fara carne, lapte si oua, anumite feluri de mancare pot sa ofere savori intense, mai ales daca includ condimente.
Retete de post prin gustari usoare
Painea este de post, asa ca o putem folosi ca “baza” pentru o mare varietate de tartine. Va pot scoate rapid din incurcatura atunci cand va pomeniti pe neasteptate cu oaspeti, asa cum pot sa potoleasca (cel putin temporar) foamea membrilor familiei, tocmai intorsi de la serviciu sau de la scoala.
Cea mai la indemana solutie este sa faceti o salata rapida de vinete, cu care sa ungeti cateva felii de paine. Scoateti o punga-doua de vinete de la frigider si decongelati-le cu programul special al cuptorului cu microunde. Uitati de reteta originala cu maioneza. Dupa ce ati tocat vinetele la blender, adaugati doua-trei linguri de iaurt cremos, o jumatate de ceapa, un catel de usturoi si sare. Intindeti amestecul pe paine si asezonati totul cu feliute de rosii.
La fel puteti umple un platou cu tartine cu zacusca din rezerva din camara. Este un amestec eclectic de legume de diverse texturi, culori si arome, asa ca nu mai este nevoie sa le adaugati nimic.
Daca ati decis sa aranjati mai multe tipuri de tartine pe un platou, nu pot lipsi din “colectie” cele cu humus. Ungeti cu delicioasa pasta orientala mai multe felii de paine, peste care presarati boia dulce, boia iute, chimen praf si verdeturi.
Supa crema de post din dovleac
Dovleacul impodobeste pietele si raioanele de legume ale magazinelor pe toata perioada postului Craciunului. Ar fi pacat sa nu profitati de asta pentru a prepara o supa crema magnifica. Miezul portocaliu-intens se curata si se taie in cuburi. Folositi pentru aceasta un cutit mare cu zimti si apoi unul special pentru legume, cu lama foarte ascutita. Procedati la fel cu un manunchi de morcovi, doi patrunjei si o jumatate de radacina de telina.
Peste amestec presarati si doua cepe si doi catei de usturoi, toate curatate si maruntite. Se pun toate intr-o oana incapatoare si se acopera cu apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ce toate ingredientele au devenit moi. Se strecoara si se paseaza in blender. Pasta cremoasa obtinuta se tooarna intr-o craticioara, se completeaza cu o ceasca de smantana, sare si piper dupa gust si se mai fierbe un minut. Se serveste cu frunze verzi de oregano, menta sau busuioc si cu seminte prajite si decojite de dovleac.
Ciuperci la gratar cu hrisca si verdeturi
Pentru asa numitul Fel II se pot prepara minunatii la gratar chiar si fara carne. De pilda, ciuperci, dovlecel si morcov. Toate se curata. Se inlatura piciorusele ciupercilor. Se taie legumele in rondele. Gratarul se incinge bine, fie ca e vorba de unul exterior, fie de plite si dispozitive speciale de butatarie. Se prajesc cu grija pe ambele parti, se scot si se presara cu bucatele de unt, sare si piper.
In paralel se gateste garnitura: hrisca cu verdeturi. Este un produs cerealier folosit mai ales in zona estica a Europei, de o savoare nebanuita. Boabele se spala si se calesc putin cu o ceapa taiata marunt, putin usturoi pisat si un morcov. Se acopera cu apa sau supa de pui fierbinte si se fierbe 10 minute la foc mic, sub capac. Nu se amesteca, pentru a nu afecta aspectul boabelor. La final, se adauga o mana de verdeturi tocate.
Reteta de post pentru deserturi
La finalul mesei, va puteti bucura de un desert inspirat de bunatatile cu care ne rasfatau bunicii in serile lungi de toamna. Este vorba de mere coapte. Aveti nevoie de cate un mar sau doua pentru fiecare participant la masa. Acestea se spala si li se scobeste coceanul. In locului lui puneti un amestec de unt, miere, nuci si scortisoara. Asezati-le in tava cu amestecul in sus si acoperiti-le cu cate o felie groasa de banana. Introduceti tava in cuptorul incins si lasati la copt aproximativ o jumatate de ora. La servire, se pot stropi cu topping de caramel.