Caută
Retete gustoase cu carne de rata

Retete gustoase cu carne de rata

Carnea de rata este o delicatesa care nu e apreciata la noi la adevarata ei valoare. Multa lume se fereste de ea pentru ca pare mai grasa si nu e chiar accesibila ca pret. In realitate, carnea de rata este mai dietetica decat cea de pui (daca i se inlatura pielea) si se poate prepara in retete atat de spectaculoase, incat se poate spune ca merita toti banii investiti.

Au fost vremuri in care doar aristocratii si familile bune aveau dreptul sa manance carne de rata. Retetele vechilor castelani erau atat de apreciate, incat starneau legende in randul supusilor, iar urmasii lor le-au pastrat si le folosesc chiar si astazi.

Pe de alta parte la noi au fost decenii in care rata nu s-a regasit in oferta magazinelor alimentare. Cartile de bucate din acele vremuri abia amintesc de aceasta carne minunata. Cele cateva retete de atunci sunt insa destul de putin rafinate, asa cum impuneau promotorii asa numitei “alimentatii rationale”, in vremuri in care singurele condimente erau sarea si piperul.

Avantajele consumului de carne de rata

Un prim avantaj al consumului de carne de rata consta in faptul ca este foarte digerabila si usor de asimilat. In consecinta, dupa consumarea unui preparat cu acest ingredient nu mai avem senzatia apasatoare de mancare care “cade greu”.

De asemenea, carnea de rata este bogata in fier, si, in plus, aduce un aport de minerale esentiale pentru buna functionare a organismului, cum ar fi seleniul, magneziul sau zincul. Consumul de carne de rata este indicat si copiilor.

Ce beneficii are carnea de rata

O portie de supa, friptura, piftie sau alta mancare din rata ne aduce in alimentatie cantitati importante de proteine de buna calitate, aminoacizi si chiar cateva vitamine. Iata ce beneficii are carnea de rata. In cazul in care i se indeparteaza pielea, o bucata de aproximativ 100 de grame de piept de rata are 140 de calorii, din care aproximativ 11 grame de grasime.

O portie de 100 grame de carne piept de rata fara piele contine 140 de calorii si doar 11,2 g de grasime. Consumul de carne de rata le este benefic celor care au sistemul imunitar slabit, dar si celor cu afectiuni nervoase.

Cum se face untura de rata

Gurmanzii care stiu sa aprecieze carnea de rata la adevarata ei valoare au mereu “provizii” cu aroma inegalabila a acesteia. Este vorba de untura de rata, o adevarata esenta a acestui produs culinar exceptional. Compozitia sa favorizeaza dezvoltarea organismului, motiv pentru care in vremea bunicilor era considerat un adevarat aliment minune care ajuta la cresterea sanatoasa a copiilor.

Pentru un borcan de untura de rata, strangeti o o jumatate de kilogram de grasime, din diverse parti ale corpului. Nu aruncati bucatile de piele. Acestea vor contribui la o contitate mai mare de untura, rezultand la final si niste jumari absolut delicioase. Taiati bucatile in bucati aproximativ egale si puneti-le intr-o tigaie adanca. Poate fi si un wok. Puneti-o pe aragaz, la foc foarte mic si amestecati mereu, cu o lingura de lemn.

Cand grasimea a ajuns lichida si limpede, se culeg jumarile de la suprafata, se sareaza si se pun intr-un borcanel inchis care se va tine la frigider. Untura se mai lasa putin in tigaie, se asezoneaza cu sare grunjoasa si se toarna cu polonicul in borcane, care se pastreaza in camara, inchise ermetic.

Untura de rata se poate servi ca atare, pe o felie de paine prajita. Puteti sa o ungeti in prealabil cu un catel de usturoi. De asemenea, este un ingredient care poate inlocui cu succes uleiul la gatit. Puteti unge tava de friptura, puteti praji cartofi sau snitele. O idee minunata este sa folositi untura de rata la sotarea diferitelor legume la ciorbe, sosuri sau tocanite.

Untura de rata are un punct de topire mai scazut, iar asta face ca acest tip de grasime sa fie eliminata mai repede. Este si motivul pentru care mancarurile cu carne de rata sunt foarte gustoase chiar si in varianta rece.

Reteta de tocanita de rata

Reteta de tocanita de rata este una dintre cele mai folosite combinatii care au in prim plan carnea de rata. Aveti nevoie pentru inceput de 4 pulpe de rata (se gasesc la tavita, vidate, in macelarii sau la supermarket). Suprafata lor se freaca bine cu sare grunjoasa, usturoi tocat marunt, sare si piper. Se lasa mai multe ore la frigider, pe o farfurie. Se gatesc apoi la foc foarte mic, intr-o tigaie adanca, cu ulei si cateva linguri de unt.

Intre timp, caliti putina ceapa si usturoi intr-o cratita incapatoare. Cand acestea s-au inmuiat, se adauga doua foi de dafin, o conserva mica de rosii si un kilogram de varza tocata marunt, sarata si stoarsa de apa in prealabil. La final se adauga doua linguri de otet aromat cu cimbru, trei linguri de miere, precum si sare si piper, dupa gust.

Tocanita de rata se serveste pe o farfurie plata. Langa fiecare pulpa aranjati doua globuri de varza calita, cu un mic manunchi de cimbru proaspat deasupra.

Pulpe de rata la cuptor

Pentru o friptura de pulpe de rata care va arata ca-n filmele americane, aveti nevoie de o rata zdravana, curatata de organe si bine spalata. Se presara cu sare si piper, apoi cu un amestec de miere, otet balsamic si suc de portocale (natural).

In interiorul pasarii se pune o mandarina a carei coaja a fost intepata in mai multe locuri. Sucul va iesi sub influenta caldurii si va fragezi carnea.

Rata se pune in tava pe un dispozitiv care sa o tina deasupra grasimii care se va strange la fund. Poate fi unul special, din metal, sau unul din lemn, improvizat ca un mic gratar. In zona de jos se pun cartofi taiati in bucati mai mari, rondele de morcov, bucati de ardei si cativa catei de ustoroi. Tava astfel aranjata se da la cuptor pentru trei ore, la foc mediu.

Friptura de pulpe de rata se va servi cu garnitura de cartofi si legume preparate in acelasi vas, precum si cu un bol cu varza rosie murata alaturi.

Reteta de ciorba de rata cu leustean

Pentru o ciorba de rata nu e nevoie de vreo parte speciala din pasare. Dimpotriva, e important sa fie bucati cu oase, asa ca puteti cumpara fara grija aproximativ un kilogram de spate, aripi si organe de rata.

Bucatile spalate se pun la fiert in apa rece si putina sare. Se lasa sa fiarba inabusit doua-trei ore. Intre timp taiati in cuburi doi morcovi, o radacina de patrunjel, o jumatate de telina si doi ardei. Adaugati totul in ciorba. Acoperiti si lasati in continuare sa fiarba mocnit.

Cand totul s-a patruns, se scot bucatile de rata, se dezoseaza si se taie in cuburi mici. Se adauga din nou in oala. Se ia de pe foc si i se adauga treptat un amestec din trei galbenusuri, zeama de la o jumatate de lamaie si 200 de grame de smantana de casa.

Ca sa nu se taie, puneti putin lichid fierbinte din oala si amestecati, dupa care puteti turna. Se amesteca de cateva ori, dupa care se presara o legatura intreaga de leustean tocat. Nu ii aruncati tulpinile. Taiati-le foarte fin si adaugati-le in compozitie. Ciorba de rata este indicata si copiilor.

(sursa foto: Tesco real food)

Distribuie acum