Caută
Sfaturi pentru ingrijirea cactusilor

Sfaturi pentru ingrijirea cactusilor

Plantele de apartament ne aduc in casa o multime de beneficii. Improspateaza aerul, elimina o mare diversitate de substante nocive si ne sunt prieteni de nadejde pe termen lung. Asta ca sa mai vorbim de frumusetea lor cu totul speciala, ca o mica oaza verde care aduce prospetime oricarui decor.

Cactusii sunt prezente cu totul deosebite in randul plantelor de apartament, atat datorita proprietatilor de purificare a atmosferei, cat si a aerului exotic pe care il confera spatiului.

Cactusii sunt deosebiti de restul plantelor pentru formele lor bizare, dar si continutul mare de apa si, mai ales, pentru spinii fiorosi cu care sunt acoperiti. Se pare ca acestia tin locul frunzelor. Provin din zone foarte calde, desertice, mai ales din America. Cresc salbatic in zonele cu mult soare si temperaturi foarte ridicate.

In locurile care nu au asemenea conditii naturale sunt cultivati si ingrijiti ca plante de sera sau de interior. Cactusii au forme neobisnuite, se dezvolta destul de incet si infloresc relativ rar. Florile de cactus sunt insa atat de spectaculoase, incat se poate spune ca merita din plin asteptarea.

Beneficiile cactusilor

Beneficiile cactusilor “adoptati” in locuinta sunt incontestabile. Intre cele mai importante se afla capacitatea cactusilor de absorbtie a radiatiilor electromagnetice pe care le emit aparatele si dispozitivele electrice din apartament.

Cactusii nu doar ca nu sunt afectati de efectele negative ale acestor unde electromagnetice, ci le si anuleaza pe cele prezente in atmofera. Practic, cactusii purifica aerul. Beneficiile cactusilor tin de aceste lucruri. Pentru o eficienta maxima de absorbtie a radiatiilor, cactusii se amplaseaza in fata ecranului televizorului, in spatele monitorului sau chiar langa routerul Wi-Fi.

Se poate spune despre cactusi ca produc noaptea oxigen, iar ziua elibereaza monoxid de carbon. Datorita acestui proces, este bine sa amplasam cactusi in dormitor, pentru a respira un aer mai sanatos.

Ce avantaje aduc cactusii comestibili

Exista si cactusi comestibili, care aduc in alimentatie aporturi importante de vitamine din gama B si C, calciu si fier. Cactusii comestibili au un gust delicios. Mancarurile care contin cactus le sunt benefice celor diagnosticati cu diabet si afectiuni ale prostatei. De asemenea, e un ingredient util in detoxifiere, contin fibre si favorizeaza o digestie sanatoasa.

Alege extract de cactus pentru tenul tau

Cactusii sunt aliati de nadejde in pastrarea frumusetii si a tineretii pielii. Produsele de curatare si ingrijire care au in componenta extract de cactus au puternice efecte antioxidante, protejeaza fata de radicalii liberi si previn imbatranirea accelerata a pielii. Daca aveti ten sau par uscat, cautati pe etichetele cremelor un continut ridicat de extract de cactus. Este si un bun agent sa pastrare a hidratarii.

La fel, extractul de cactus este antimicrobian si protejeaza fata de razele prea puternice ale soarelui. In plus, ajuta la controlarea unor probleme cum ar fi acneea sau alte boli ale pielii. Acest extras poate fi util si pentru vindecarea unor intepaturi de insecte, arsuri sau raniri usoare.

Superstitii despre cactusi

Daca ar fi sa credem ce se spune despre cactusi, ar trebui sa achizitionam rapid macar unul. Asta pentru ca exista superstitii potrivit carora cactusul aduce bani in casa, ca un adevarat talisman. Exista multe superstitii despre cactusi in mai multe culturi.

Norocul creste, potrivit acestor opinii, proportional cu numarul cactusilor din casa. Pe de alta parte, exista si opinii care spun ca nu e de bun augur sa oferi un cactus unei fete nemaritate sau a unui bolnav. Exista in acelasi context si credinta ca florile de cactus nu pot decat sa aduca in casa ghinion.

Ce planta de apartament e cactusul

Dincolo de toate acestea, achizitionarea unui cactus poate fi o decizie excelenta pentru cei care isi doresc o planta de apartament, dar nu au timp sa se ocupe de ea asa cum ar trebui. Cactusul nu ocupa mult loc, nu are nevoie de prea multe conditii si ofera o priveliste placuta coltului de locuinta pe care il ocupa. Cactusul e o planta de apartament usor de ingrijit.

Contrar recomandarilor generale pentru plante de apartament, nu e nevoie sa il mutati imediat dupa cumparare intr-un vas mai mare. Daca creste in sus, diamentrul vasului trebuie sa il depaseasca doar putin pe cel al cactusului. Cel mai potrivit material pentru vasul cactusului este lutul, pentru ca impiedica evaporarea apei.

Cat de des se schimba vasul cactusului

Cactusii nu sunt pretentiosi in privinta solului in care traiesc. Totusi, daca vreti sa le oferiti conditii bune, folositi de la bun inceput un amestec de pamant cu turba si nisip.

Fixati-l cu mare grija, pentru ca isi va “trai” viata in acest mediu. Incercati sa il mutati dintr-un vas in altul cat se poate de rar. Cactusului nu ii priesc schimbarile.

Ingrijirea cactusilor de apartament

Cum sunt originari din locuri scaldate in soare, cactusii iubesc sa aiba parte de lumina si in locuinta. Exista si specii care se dezvolta mai bine fara raze directe, insa celor mai multi le place la soare. Ca urmare, amplasati cactusul pe cat posibil la geam, sau intr-o zona in care lumina cade din belsug asupra ghiveciului in care se afla. Ingrijirea cactusilor de apartament poate fi destul de simpla.

Totusi, nu este chiar indicat pentru cactusi sa stea intr-un loc expus caldurii de la calorifer. Temperaturile pe timp de iarna nu trebuie sa coboare sunt 10 grade in timpul zilei sau patru grade noaptea. Este chiar util pentru cactusi sa aiba o perioada de “adormire” pe parcursul sezonului rece, ca sa aiba mai tarziu energia sa produca si flori.

Specii de cactusi – cum ii ingrijesti

Un mare avantaj al cactusilor de apartament este faptul ca nu au nevoie de udari periodice. Cactusii se uda la anumite intervale de timp. Li se pune cate putina apa calduta doar o data pe saptamana. Totusi, aceste plante rezista bine si la pauzele din timpul in care sunteti plecati de acasa. Iarna cactusii se uda mai putin. Excesul de apa le poate face rau acestor plante, pentru ca le expune la putrezire si daunatori. Exista specii de cactusi diverse, dar multe se ingrijesc asemanator.

Atunci cand cactusii devin mai mari sau dezvolta formatiuni noi, cresteti proportional si cantitatea de apa de la udare. Pentru fertilizarea solului, exista substante speciale in magazinele cu produse pentru ingrijirea plantelor. In general, acestea se dilueaza in proportii exacte cu apa de udare se aplica o data cu aceasta, mai putin in perioada de iarna.

(sursa foto: Nymag)

Distribuie acum