Caută
pateu de casa

Trucuri pentru cel mai gustos pateu de casa

Pateul este unul dintre cele mai apreciate produse de carmangerie. Fie ca este preparat din ficat de porc, fie din ficat de pui, rata sau gasca, acest preparat este adorat de gurmanzi pentru textura sa cremosa si aroma intensa. Cu cat este mai natural,  acest pateu este si foarte nutritiv, aducand nutrienti foarte importanti in alimentatie. Puteti prepara si acasa asa ceva, si inca destul de rapid, respectand doar cateva reguli de baza si trucuri pentru cel mai gustos pateu de casa.

Daca va place la nebunie pateul, insa nu ati gustat pana acum decat sortimente ieftine din magazin, s-ar putea sa aveti o mare surpriza atunci cand gustati pentru prima data pateul de casa. Va recomandam cateva retete de pateu, pe care le puteti prepara acasa.

Ce beneficii are pateul de casa

Simplul fapt ca sunt utilizate retete traditionale, cu ingrediente de calitate, naturale 100%, face ca produsul final sa aiba savori si texturi nebanuit de intense.

Pateul de casa contine si foarte multi nutrienti benefici. Intre acestia se numara acizii grasi Omega 3 si Omega 6, vitamina A, vitaminele B9 si B9, vitamina C.

De asemenea, pateul de casa aduce in alimentatie cantitati remarcabile de seleniu, potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier. Intre altele, pateul de casa este recomandat celor care sufera de anemie si un sistem imunitar slabit.

De ce ar fi bine sa renuntam la pateul din magazine

Pateurile ieftine si foarte ieftine din magazine nici nu se compara cu cele preparate in propria bucatarie. Pe langa faptul ca este mult mai putin gustos, pateul din magazin contine parti animale pe care nu am vrea sa le mancam si multe grasimi.

Produsul mai contine, de asemenea, multe E-uri care potentiaza gustul si aspectul pastei “de ficat”, dar sunt nocive pentru sanatate. O parte dintre acestea au un mare potential cancerigen, in vreme ce altele provoaca alergii si probleme dermatologice.

Pateurile produse industrial pe care le gasim in magazine sunt considerate de nutritionisti adevarate bombe calorice. In plus eternul monoglutamat pe care il intalnim in mai toate produsele alimentare, provoaca, intre altele, dependenta.

Cum se face pateul de casa din ficatei de pui

Este unul dintre acele preparate culinare care pot fi, in acelasi timp, ieftine, rapide si delicioase. Iata cum se face pateul de casa: se iau 500 de grame de ficatei de pui proaspeti, de preferinta cat mai mici. Se curata de pielite, li se taie nervurile si se lasa o ora-doua in lapte, la rece. In acest fel, micile organe se vor fragezi si isi vor pierde izul visceral.

Se toaca doua cepe mici, un catel de usturoi, un ardei mic si se calesc intr-o tigaie incapatoare, la foc mediu. Cand legumele s-au inmuiat se pun ficateii. Se prajesc intr-o jumatate de pachet de unt exact trei minute pe o parte si tot atatea pe cealalta.

Intre timp, se pregateste un bol de 500 de grame cu apa calduta, sare, piper, boia, cimbru si un paharel de coniac. Se amesteca bine si se toarna in tigaie, peste ficatei. Se lasa tigaia pe foc, fara sa amestecati, pana cand lichidul a scazut aproape de tot. Se trage departe. Dupa 5 minute mai adaugati o jumatate de pachet de unt si o lingurita de nucsoara si mixati totul in blender. Turnati apoi repede in bolurile sau formele dorite. Topiti apoi putin unt si intindeti-l in strat subtire peste pateu. Continutul va fi astfel “sigilat” si va rezista mai mult la frigider.

Pateu de casa din ficat de porc

O jumatate de kilogram de ficat de porc se spala, se usuca si se taie in felii lungi. Se topeste intr-o tigaie adanca o jumatate de pachet de unt si cateva linguri de ulei de masline. Se mai pune o lingurita de usturoi maruntit. Ficatul se prajeste nu mai mult de un minut pe o parte si un minut pe cealalta. Se acopera cu un pahar de coniac de calitate, care ii va conferi o aroma unica. Se adauga, dupa preferinte, foi de dafin, ienibahar si cimbru. Se fierbe inabusit, la foc minim, zece minute.

Se trage la o parte si se lasa putin la racit. Se indeparteaza frunzele de dafin, boabele intregi de mirodenii si tot ce nu e comestibil in amestec. Se mai adauga o jumatate de pachet de unt, plus 400 de grame de smantana. Se mixeaza totul in blender. Se toarna apoi repede in boluri. Se acopera fiecare vas cu o pelicula de unt topit.  Se lasa la racit.

Pateul de casa din ficat de porc se poate savura ca atare, sau intins pe o felie de paine prajita, frecata putin cu un catel de usturoi.

Cum se face pateul de ficat de gasca acasa

Pateul de ficat de gasca, mai ales in celebra varianta “foaie gras” este un preparat asociat in intreaga lume cu rafinamentul si gusturile alese. Se iau 300 de grame de ficat de gasca, se curata si se usuca. Intr-o tigaie incapatoare topiti unt cu ulei de masline si apoi sotati, pe rand, doua cepe, doi catei de usturoi si 50 de grame de sunculita afumata. Se adauga ficateii si se lasa la gatit, sub capac, aproximativ 15 de minute. Se presara amestecul cu cateva frunze verzi tocate si putin vin dulce.

Ficateii astfel gatiti se lasa la racit. In continuare, se presara peste acestia un pahar de branza mascarpone rasa. Se paseaza apoi in mixer pana devine o crema fina. Se toarna in boluri, se acopera cu unt topit si se lasa sa se raceasca. Pateul de ficat de gasca se poate servi pe o felie de paine alba, proaspat scoasa din cuptor. De asemenea, acest preparat se poate utiliza pe post de umplutura, pentru tartine si mai ales rulade, cu un continut mare de verdeturi tocate.

Oricare dintre aceste retete de pateu veti incerca, rezultatul va fi atat de bun, incat cu siguranta nu veti mai fi ispitite sa mai cumparati pateuri ieftine din comert.

Pateurile de casa se pot pastra in frigider cateva zile, asa ca ar fi o idee inspirata sa le preparati in weekend. Pe tot parcursul saptamanii, acestea vor fi  numai bune de intins pe tartine rapide la micul dejun, de completat sandwich-urile copiilor sau de incroprit platouri ispititoare pentru musafirii veniti pe neasteptate.

(sursa foto: Schwartz)

Distribuie acum