Daca v-ati plictisit de gustul cafelei sau simtiti ca nu va mai face bine sa o beti in fiecare dimineata, cateva condimente pentru cafea va pot scoate din impas. Se gasesc la magazinele cu mirodenii si va pot suprinde cu arome si efecte nebanuite. Suntem dependenti de ceasca de cafea aburinda de dimineata si parca nu mai putem functiona daca nu o bem. Si totusi, nu ii mai savuram cu atata drag aroma dupa mai mult timp. Devine un ritual monoton si nu ne mai face nici o placere. Mai mult, cafeaua prajita ne poate da si senzatii neplacute. Simtim dupa ce bem o cana din aceasta bautura arsuri la stomac, senzatii de greata si rau. Are efecte diuretice si laxative, asa ca ne putem pomeni cu carente in organism. Cea mai frecventa este lipsa de calciu. In plus, nici sistemul nervos nu e avantajat de consumul de cafea.
Cardamomul, condiment pentru cafea cu aroma puternica
Cardamomul (gasesti AICI) este folosit din vechime pentru aromarea ceaiurilor, cafelei si a anumitor mancaruri, mai ales dulci. Daca in Orientul mijlociu este un condiment foarte comun, la noi inca nu este popular, din cauza ca nu stim prea multe despre beneficiile sale. Este ruda cu ghimbirul si se cultiva la scara larga mai ales in India si tarile din sudul Asiei.Produse naturiste cu cardamom - vezi AICI
Se consuma sub forma de seminte uscate sau de pudra. Degaja o aroma foarte puternica, fructata, cu iz puternic de lamaie. In Roma antica se folosea ca parfum. In zilele noastre este folosit in bauturi si mancaruri, dar si ca planta de leac. Face parte din condimentele mixate pentru curry. Este un condiment costisitor, pe locul al treilea in lume, dupa sofran si vanilie.