Carnea de rata este o delicatesa care nu e apreciata la noi la adevarata ei valoare. Multa lume se fereste de ea pentru ca pare mai grasa si nu e chiar accesibila ca pret. In realitate, carnea de rata este mai dietetica decat cea de pui (daca i se inlatura pielea) si se poate prepara in retete atat de spectaculoase, incat se poate spune ca merita toti banii investiti. Au fost vremuri in care doar aristocratii si familile bune aveau dreptul sa manance carne de rata. Retetele vechilor castelani erau atat de apreciate, incat starneau legende in randul supusilor, iar urmasii lor le-au pastrat si le folosesc chiar si astazi. Pe de alta parte la noi au fost decenii in care rata nu s-a regasit in oferta magazinelor alimentare. Cartile de bucate din acele vremuri abia amintesc de aceasta carne minunata. Cele cateva retete de atunci sunt insa destul de putin rafinate, asa cum impuneau promotorii asa numitei “alimentatii rationale”, in vremuri in care singurele condimente erau sarea si piperul.