Dincolo de toate sfaturile si trucurile, renuntarea la fumat este grea si chinuitoare. O dependenta care ne-a fost stil de viata ani si ani, de cele mai multe ori inca din adolescenta, nu se lasa dusa cu una, cu doua. Si totusi, daca reusiti, veti simti beneficiile renuntarii la fumat pe zi ce trece mai spectaculos.
Nu ati fi crezut vreodata ca o sa ajungeti sa va simtiti energizati fara nici un stimulent extern. Si totusi, renuntand la tigari va veti simti mai usor si mai dinamic fara sa beti mai multa cafea. De asemenea, fara ceaiuri energizante, fara alcool, medicamente si fara sa recurgeti la vreo substanta interzisa.
De ce avem mai multa energie dupa renuntarea la fumat
Senzatia apare dupa doua sau trei saptamani de la momentul in care ati fumat ultima tigara. Explicatia senzatiei de bine care va cuprinde dupa renuntarea la fumat tine de curatarea plamanilor si de imbunatatirea functionarii lor. Daca respirati mai eficient, atunci intregul organism prinde puteri si isi desfasoara procesele la nivel optim.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Veti constata ca nu va mai pierdeti suflul dupa ce alergati cativa metri. De asemenea, veti avea puterea sa faceti mai multe exercitii fizice. In acelasi context, veti scapa treptat de tusea care va sacaia in fiecare zi, tuse pe care inainte nu o asociati neaparat cu fumatul.
Ce simturi se “reactiveaza” dupa renuntarea la fumat
In alta ordine de idei, cei care reusesc sa nu mai fumeze deloc au bucuria sa constate ca pot din nou sa se bucure de mirosuri si de gusturi pe care le-au si uitat. Nicotina si celelalte componente nocive din tigari ajung sa “amorteasca” simtul olfactiv.
Un alt efect este anularea gustul pe care o simtim in mod normal la consumarea unor alimente pline de savoare. Procesul se petrece treptat, pe termen lung, fara sa constientizam ca ajungem sa nu ne mai bucuram de viata din cauza unui viciu. Dupa ce ati reusit sa scapati de dependenta de tutun, aceste simturi pierdute revin la viata ca prin miracol.
Renuntarea la fumat produce fericire
Nu in ultimul rand, se pare ca intregul efort depus pentru renuntarea la fumat si implinirea de a reusi creeaza o veritabila stare de fericire.
Un studiu aparut in urma cu cativa ani in revista British Medical Journal atesta ca vorbim de un efect cel putin la fel de intens cu cel al unei cure cu medicamente antidepresive. Participantii la studiu care au reusit sa nu mai fumeze au fost cuprinsi de o stare de implinire si buna dispozitie. Acestia au scapat de starile de pesimism si anxietate care ii incercau inainte de experiment. Se pare ca efectul s-a produs si asupra subiectilor diagnosticati cu probleme mintale.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Frumusetea vine la pachet cu renuntarea la tigari
Frumusetea este un alt motiv bun pentru care merita sa faceti eforturi sa va lasati de fumat. Acest obicei este atat de nociv, incat ajungem sa imbatranim vazand cu ochii.
O data ce reusiti sa renuntati la tigari, veti putea constata ca tenul isi pierde din tenta cenusie pe care a prins-o in ultimii ani, ca ridurile se estompeaza, pielea devine mai elastica si parul mai stralucitor. In plus, dintii vor fi mai albi si nu veti mai avea degete si unghii galbene.
Chiar si celulita se pare ca este favorizata de fumat. Ca urmare, veti putea constata ca aspectul pielii afectate de gropite si denivelari se imbunatateste.
Renuntarea la fumat creste fertilitatea
Intre multele si gravele efecte ale fumatuui se numara si infertilitatea. Numarul familiilor care nu pot sa aiba copii este din ce in ce mai mare, iar fumatul se pare ca are o influenta decisiva in aceasta situatie. De exemplu, fumatul are consecinte devastatoare asupra sistemului reproducator feminin.
Primul sfat pe care medicii il dau unei femei care vrea sa inceapa un tratamen pentru fertilitate este sa renunte imediat la tigari, pentru ca fumatul afecteaza grav ovulatia si, implicit, ciclul menstrual. De asemenea, acest viciu creste riscul de sarcini extrauterine si a avortului spontan. Renuntarea la fumat scade semnificativ aceste riscuri si creste sansele de a avea un copil sanatos.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?