Caută
3 tipuri de carti care sa-ti completeze concediul de vara

3 tipuri de carti care sa-ti completeze concediul de vara

Apogeul sezonului estival se apropie cu pasi repezi. Fie ca te afli pe plaja, simtind briza racoritare a marii pe piele, la cote montane inalte sau chiar in aeroport asteptand zborul catre insula parca desprinsa din paradis la care ai visat toata iarna, o carte este ingredientul perfect care sa transforme concediul tau intr-o perioada si mai relaxanta si chiar practica.

Asadar, exista mai multe tipuri de carti care ne pot completa concediul.

Carti tip “ghid”

Probabil una dintre cele mai accesibile categorii o reprezinta cartile tip ghid, cunoscute si drept “How to…” (“Cum sa…”). In ultimele decenii, aceasta categorie de carti a inflorit considerabil, drept dovada ca la ora actuala exista in fiecare librarie. Avantajul acestor ghiduri nu implica doar cunostintele pe care ni le ofera.

In concediu, cei mai multi prefera sa se relaxaze si sa nu fie concentrati si centrati pe achizitia informatiilor. Insa, in acelasi timp, avem nevoie de o doza de stimulare intelectuala. Cartile de tip ghid implinesc aceasta nevoie, tocmai datorita formatului lor.

Fie ca suntem interesati de sfaturi cu privire la stilul de viata sanatos si starea de bine sau vrem sa dezvoltam o afacere in viitor, ori poate ne pasa mai mult sa comunicam mai autentic cu partenerul, aceste carti pot atinge punctele importante pe care le cautam intr-o maniera usor de citit si asimilat.

Carti de aventura

Cunoscute inca de la inventarea tipografiei, insa intr-o forma mai rudimentara, romanele sau nuvelele de aventura si fictiune sunt printre cele mai populare carti la nivel mondial.

Concediul este momentul propice pentru a le parcurge deoarece contribuie la imersarea in atmosfera de noutate si experimentare. Totodata, ne aduce si beneficii la nivelul gandirii, citind romane de aventura si science-fiction.

Studiile arata ca ne stimuleaza puterea de concentrare si chiar abilitatile de relationare (precum empatia). Cu alte cuvinte, ne alegem cu beneficii psihice importante, citind un roman de aventura in concediul nostru.

Carti cu pilde

Suntem fiinte umane cu nevoi complexe, nu suntem impliniti doar daca ne asiguram traiul. Ne dorim sa derivam din experientele noastre, sa ne dam explicatii, sa ne cunoastem. Cartile cu pilde morale pot fi utile pentru ca vin in hranirea acestor nevoi. Nu e nevoie sa analizam in detaliu, ci doar sa ne bucuram de satisfactia identificarii cu personajele din acestea.

Cartile cu pilde sunt, la randul lor, potrivite pentru concediu deoarece ne ofera doza de implinire spirituala, fara sa fie nevoie sa citim sute de pagini.

Oricine se regaseste in povestea unui drumet ce trece prin dificultati, dar razbeste, sau in rolul unei fetite ce reuseste sa isi faca prieteni prin infaptuirea actiunilor bune fata de semeni.

(sursa foto: Pauline Von Dahl)

Distribuie acum