Deserturi inovative

Deserturi inovative cu care sa va surprindeti invitatii de Sarbatori

Sumar articol

Platourile incarcate cu prajituri ademenitoare fac parte din magia sarbatorilor de iarna. Kilograme de cozonaci aromati, fursecuri crocante, torturi, bezele si tarte troneaza pe fiecare masa de Craciun. Oricat de ademenitoare ar fi, zaharul, faina si grasimile pe care le contin deserturile traditionale ne ameninta silueta si echilibrul functionarii organismului. Este momentul sa incercati cateva retete de deserturi inovative cu care sa va surprindeti oaspetii de sarbatori.

Daca nu ati incercat pana acum deserturile fara faina, s-ar putea sa aveti o surpriza foarte placuta atunci cand le veti experimenta prima data. Perceptia generala este fara acest ingredient preparatele isi pierd consistenta, insa nu e chiar asa. Vorbim despre produsele fara gluten, acel ingredient care “leaga” faina in aluaturi. Multe persoane au intoleranta la acest component, asa ca alternativele fara faina de grau fac parte din stilul lor de viata. Pentru altii, eliminarea fainii din alimentatie face parte din dintr-o dieta care se doreste cat mai putin calorica si cat mai sanatoasa.

Cu ce se inlocuieste faina de grau in deserturi

Exista pe piata multe alternative la faina de grau. Ca urmare, putem prepara dulciurile preferate cu faina de migdale, mei, naut, in, quinoa, porumb, tapioca, fistic sau dovleac. Ca regula generala, pentru a suplini lipsa de elasticitate a acestor tipuri de faina, li se adauga ingrediente mai lichide.

Electrocasnice pentru bucatarie

Tu cu ce vrei sa gatesti?

De asemenea, aluatul care se obtine se mixeaza mai mult decat in mod obisnuit. Nu in ultimul rand, folositi mai multe oua. Mai ales albusurile le confera deserturilor fara faina de grau o consistenta o mai pufoasa si mai ferma.

Cozonac din faina de orez

Un delicios cozonac dietetic poate sa faca diferenta pe masa de Craciun. Familia si invitatii dumneavoastra il vor putea savura pe indelete, fara grija kilogramelor in plus. Aveti nevoie pentru aceasta de aproximativ o jumatate de kilogram de faina de orez, la care se adauga cate o lingurita de pudra de portocale si tot atata ghimbir macinat.

Pentru inceput, dizolvati doua linguri de drojdie in putin lapte cald si doua linguri de zahar. Se toarna apoi cate pun lapte si cate putina faina, pana cand se obtine un mic glob aluat elastic. Se lasa la dospit 10 minute. In acest timp, se pun intr-o cratita doua cani cu lapte, cateva linguri de zahar si, dupa gust, esenta de rom si de vanilie.

Topiti apoi globul de drojdie si adaugati incet restul de faina pana cand obtineti un aluat ferm. Intindeti-l usor pe masa si presarati drojdie macinata, cacao, stafide si tot ce va mai place in cozonac. Rulati si asezati cu grija in tavi. Dupa 20 de minute, acestea se dau la cuptor pentru 40 de minute. Dupa ce s-au racit, cozonacii se taie in felii egale si se servesc.

Negresa cu faina de migdale

Prajitura numita „negresa” face parte din lumea copilariei celor mai multi dintre noi. Daca pe atunci infulecam bucatile maronii una dupa alta cu o placere absoluta, acum se intampla sa ne ingrozim doar la gandul de a manca doua asemenea prajituri. Vestea buna este ca exista retete de negrese fara faina de grau. Daca o inlocuiti cu cea de migdale, rezultatul poate fi chiar mai savuros decat in reteta originala.

Totul pentru bucataria ta

Vrei sa gatesti ca un chef?

Migdalele contin, intre altele, antioxidanti, grasimi mononesaturate, vitamina E si fibre.  Sunt dietetice, sanatoase, iar aroma lor este cu totul speciala. Faina din acesti samburi vor aduce un plus de savoarei negresei.

Aveti nevoie de 200 de grame de faina de migdale, pe care o presarati treptat peste o compozitie vascoasa din 6 oua cu 50 de mililitri de ulei, un praf de copt si semintele dintr-o pastaie de vanilie. Dupa ce totul s-a amestecat bine, incorporati incet si 100 de grame de cacao. Amestecati bine. Turnati compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt si lasati-o sa se coaca in cuptor o jumatate de ora. Prajitura se taie in bucati cat este calda, cu un cutit bine ascutit, umezit in prealabil in apa.

Tort de ciocolata, fara zahar si faina

Un desert cu sanse mari sa devina vedeta dulciurilor de pe masa de Craciun este tortul de ciocolata, fara zahar si faina, cu stafide si seminte de fistic. Acestea din urma (in jur de 400 de grame) se lasa cateva ore la inmuiat inainte sa incepeti prepararea retetei, dupa care se macina. Faina rezultata se mixeaza cu o cana de apa si ulei de cocos, in proportii egale.

Adaugati sucul de la o jumatate de portocala si framantati aluatul format. La final, se intinde uniform in tava rotunda de copt. Se amesteca apoi o pasta din 10 linguri de cacao, o mana de stafide, o lingura de esenta de vanilie. Pentru o textura cremoasa, se adauga si putin ulei (de cocos sau floarea soarelui).

Crema se intinde peste aluatul colorat din tava de copt. Se presara apoi seminte si fructe uscate, dupa preferinte. Pot fi nuci, alune, fistic, merisoare sau bucati de prune uscate. Tortul obtinut se lasa apoi la rece peste noapte si se scoate din tava chiar inainte de seara festiva pentru care a fost preparat.

Electrocasnice pentru bucatarie

Tu cu ce vrei sa gatesti?

Jeleu de fructe fara zahar

Copiii se topesc dupa jeleuri, asa pregatiti-le micilor invitati de la masa de sarbatori cu o supriza delicioasa si plina de vitamine. Pregatiti-va o jumatate de kilogram de fructe proaspete, dulci si aromate. Puteti folosi, de exemplu, cirese, visine, zmeura, afine sau caise. Este important sa fie bine coapte pentru ca reteta de jeleu de casa nu include zahar. Fructele alese se spala, se taie in bucati mici, dupa care se mixeaza in blender.

Amestecul se pune apoi pe aragaz, la foc mediu, pana cand ajunge la punctul de fierbere. Se adauga treptat sase linguri de sirop de artar sau miere si doua plicuri de gelatina. Se toarna repede in forme. Acestea pot fi floricele, luna, soare, stele, inimioare sau orice alte reprezentari vesele. Se lasa la frigider si se scot inainte sa fie servite.

Distribuie acum