Sosuri rapide pentru paste

Sosuri rapide pentru paste

Sumar articol

Pastele sunt mereu o solutie inspirata cand e vorba de o masa rapida, gustoasa si satioasa. Pare tentant sa apelam in asemenea momente la sosurile gata preparate care se gasesc pana si la magazinele de cartier, dar in mod sigur nu e o alegere sanatoasa.

Paste BIO pentru toate gusturile – vezi AICI

In schimb, va puteti inspira din modul in care pastele sunt gatite in Italia, tara lor de origine. Va propunem, asadar, cateva retete simple de sosuri pentru paste, in care, cu cateva ingrediente naturale putem crea cele mai sofisticate savori.

Pastele originale sunt cele plamadite manual, cu aluat bine framantat pe o masa de lemn, intins cu facaletul si apoi taiat in formele dorite.

Ce paste sunt sanatoase

Daca va surade sa aveti mereu in camara asemenea produse, alegeti faina de calitate si oua din gospodarii. Nu gresiti cu nimic daca va dotati bucataria cu un dispozitiv cu manivela, cu functii de intindere si taiere a aluatului.

Daca toate acestea nu va sunt la indemana, alegeti paste ecologice, din ingrediente sanatoase si verificate. Documentati-va despre cum se gatesc si asezoneaza fiecare in parte.

De pilda, popularele penne sunt foarte bune cu pesto sau in retete care includ coacerea la cuptor. Spaghetele sunt delicioase alaturi de branza sau rosii, in timp ce pastele fusilli sunt mai versatile: “merg” si cu legume, si cu sosuri lichide. Rigatoni sunt un tip de paste pe care italienii le gatesc cu carne, rosii si anumite tipuri de branza, in special Mozarella. In schimb, cele care au deja o umplutura, cum sunt caneloni, se prepara fie cu legume verzi, cum e spanacul, fie cu carne sotata cu ceapa.

Trucuri pentru fierberea pastelor

Una din regulile de baza pentru obtinerea unor paste perfecte este sa nu va zgarciti la apa in care fierb. Se spune ca cea mai indicata proportie este de un litru de apa la o suta de grame de paste. Turnati cantitatea optima intr-o oala incapatoare, mai degraba intinsa decat inalta. Nu incercati sa “fentati“ timpul de gatire turnand apa calda de la robinet. Nu e nici sanatos, nici eficient pentru paste. Dimpotriva, e bine sa incepeti totul cu apa rece.

Cand vedeti ca mai e putin si da in clocot, presarati sare, cate zece grame la un litru. Adaugati pastele si lasati-le sa fiarba exact cat scrie in indicatiile de pe cutie.

Un truc foarte eficient pentru consistenta preparatului final este ca intotdeauna sa turnati peste sos o lingura-doua de apa din vasul in care fierb pastele. Amidonul pe care il contine il va face sa se lege foarte bine.

O alta gaselnita folositoare este sa turnati dupa fierbere pastele peste sos, in tigaia in care acesta a fost gatit, si nu invers. La final, cand pastele cu sos au ajuns in farfurie, puteti sa le imbogatiti gustul fie cu parmezan ras, fie cu ceapa verde, praz sau cu verdeturi tocate.

Sos pentru paste cu piept de pui

O reteta ultrarapida si de o savoare aparte este cea cu pui, rosii, busuioc si usturoi.

Pentru preparare aveti nevoie de cateva sute de grame de piept de pui (cel care se vinde in carmangerii ca fiind “de lucru” este perfect), de doua-trei rosii si trei-patru catei de usturoi. Dupa ce ati pus pastele la fiert, maruntiti bine pieptul de pui si prajiti-l usor intr-o tigaie wok in cativa stropi de ulei de masline.

Inainte sa fie patruns, turnati deasupra rosiile bine tocate si amestecati. Dupa ce amestecul a dat cateva clocote, adaugati busuiocul proaspat si ustoriul, ambele taiate marunt. Mai amestecati o data si opriti focul. Turnati pastele. In farfurie, mai puneti cateva frunze de busuioc.

Sos pentru paste cu pesto

Si mai rapida este reteta de paste cu pesto. In timp ce acestea clocotesc de zor in oala, puneti tigaia wok pe foc. Adaugati doua linguri de ulei de masline, opriti flacara si apoi rasturnati in vas un borcanel de pesto.

Dupa ce pastele au fiert, se strecoara si apoi se muta rapid in tigaie. Se portioneaza in farfurii adanci si se asezoneaza cu parmezan ras din belsug, plus cateva seminte de pin.

Paste cu usturoi

De o simplitate frapanta, aceasta reteta este gata cat ai zice peste, iar aroma sa poate concura cu cele mai sofisticate mancaruri. Este nevoie sa calculati timpul de fierbere indicat pentru paste cu un minut mai putin. Este trucul cu care se realizeaza fierberea “al dente”.

Inainte de asta, se prajesc la foc mediu cinci catei de ustoriu, peste care se presara o lingurita de boia afumata iute. Se poate inlocui fie cu chili, fie cu pasta originara din Ungaria numita Piros Arany. Se adauga pastele si se amesteca foarte repede. Daca nu sunt destul de picante, asezonati in farfurie cu piper.

Sos pentru paste cu smantana

Pastele cu sos alb sunt iubite in intreaga lume. O reteta sanatoasa si rapida, preparata, de asemenea, in timpul fierberii pastelor, presupune fierberea la foc mic a unui amestec specific.

In tigaia wok se mixeaza doua cesti de smantana, patru catei de usturoi, o mana de frunze de busuioc maruntite, sare si piper. Cand totul incepe sa fiarba, se toarna pastele si se amesteca bine. Tigaia se pune la o parte si se acopera cu un capac. Dupa un minut, pastele cu sos alb se aranjeaza frumos in farfurii si se acopera bine cu parmezan proaspat ras. Cateva frunze de busuioc si oregano vor desavarsi imaginea unui preparat cu o savoare sofisticata.

Paste cu creveti

In restaurante, pastele cu creveti sunt trecute in meniu in zona mancarurilor de lux, la preturi pe masura. De fapt, este o mancare care se poate prepara acasa foarte rapid.

Pentru preparare aveti nevoie de o jumatate de kilogram de creveti proaspeti sau congelati, obligatoriu curatati. In timpul fierberii pastelor, sotati putin unt, ulei de masline si usturoi. Dupa ce toate s-au amestecat si inmuiat, puneti repede in tigaie crevetii, lasati-i sa se patrunda cateva minute. Este momentul in care se adauga rosiile, taiate in bucati medii. Se adauga cateva linguri de apa de pe paste, se amesteca si apoi se toarna pastele in tigaie. Se amesteca si apoi se aranjeaza delicat in farfurii, cu cateva crengute de verdeata deasupra.

(sursa foto: The Idea Room)

Distribuie acum