Caută
Muraturi in saramura, sfaturi si beneficii

Muraturi in saramura, sfaturi si beneficii

Chiar daca soarele este inca puternic si calendarul arata ca vara nu a trecut, e timpul sa ne gandim la muraturi. Sunt gustoase, hranitoare si prepararea lor poate fi o adevarata placere. Bunicile noastre aveau multe variante de conservare a legumelor pentru iarna, dar saramura are o multime de beneficii.

Muraturile au fost foarte apreciate de-a lungul vremii, atat pentru gustul lor nemaipomenit, cat si pentru rezerva pretioasa de vitamine pe care o asigurau in iernile lungi si friguroase. Erau bunatatile din timpul postului si plusul de energie al meselor satioase cu carne.

Intre timp a aparut electricitatea, culturile de legume in sera si comertul international de mare amploare. Avem legume si fructe pe tot parcursul iernii si parca ideea de a le conserva a cazut in dizgratie. Si totusi, retetele sunt simple, cu ingrediente sanatoase, iar rezultatele de senzatie.

Va prezentam cateva sfaturi si trucuri cu privire la procedeul de obtinere a unor muraturi in saramura delicioase, chiar daca nu aveti o experienta anterioara.

Reteta de muraturi in saramura

O lingura de sare dura, neiodata, la un litru de apa, legume si condimente. Cam asa arata fiecare reteta de muraturi in saramura. Ramane la alegerea fiecaruia ce legume doreste sa aleaga, dar si ce condimente.

Ingredientele se combina intr-un proces de fermentatie care produce bacterii benefice pentru organism. Probioticele naturale favorizeaza dezvoltarea florei sanatoase din organism si intareste, astfel, sistemul imunitar, endocrin si nervos.

Indicatii si contraindicatii privind consumul de muraturi

Starea de inflamatie din organism este calmata, fenomen care are un rol important in reducerea alergiilor si chiar a proceselor care duc la aparitia cancerului. Reactiile biochimice complexe din aceste preparate pastreaza peste jumatate din vitamine si toate mineralele si oligoelementele initiale.

In plus, muraturile in sare contin o cantitate foarte redusa de calorii. Ca urmare, pot fi consumate fara probleme si la dieta. Exista si contraindicatii, legate in principal de continutul de sare care le este nociv celor care sufera de afectiuni renale, hepatice sau cardiace.

Reteta de castraveti in saramura la borcan

Cea mai simpla si apreciata reteta de muraturi este cea de castraveti in saramura. Acestia se cumpara in cantitatea dorita cu atentie la prospetime si la dimensiunea lor. Cei mai cautati si recomandati sunt cei mici. La fiecare doua kilograme de castraveti se calculeaza un litru si jumatate de apa si o lingura si jumatate de sare grunjoasa, fara iod. Se mai pregatesc 5-6 catei de usturoi curatati, o legatura de hrean si cate un manunchi subtire de cimbru si marar uscat si o crenguta uscata de visin. Nu va mai ramane decat sa le puneti intr-un butoi sau borcan si sa asteptati.

Racoarea e obligatorie pentru muraturi delicioase

Toate legumele alese spre a fi puse in saramura se spala, se curata si se scurg, inclusiv borcanele in care se vor pune la murat. Pe fundul lor se pune un strat de condimente uscate, hrean si cativa catei de usturoi.

Castravetii se aseaza vertical, se acopera cu restul de marar si cimbru, dupa care se toarna apa fiarta cu sare. Se lasa borcanul descoperit peste noapte, dupa care se leaga cu celofan sau capac. Se pune in camara sau in pivnita, la racoare. Va fi gata de savurat in aproximativ o luna si jumatate.

Un gust deosebit il au si mixurile de legume in saramura. Puteti combina castraveti cu morcovi, conopida, ardei si multe altele. Apa care le acopera poate fi consumata cu succes pentru aroma si cantitatea mare de nutrienti pe care ii contine.

Distribuie acum