Un nas infundat ne poate crea un disconfort foarte mare chiar daca e zi sau noapte. Nu ne dam seama cat de important este sa putem respira in voie doar atunci cand simtim pe propria piele inconfortul teribil pe care il declanseaza infundarea nasului.
Somnul devine un chin, nu ne mai putem concentra, si, ca si cum nu ar fi destul, ajungem sa fim o prezenta stanjenitoare la locul de munca sau la iesirile cu prietenii, din cauza zgomotelor si a frecventei cu care ne stergem nasul.
Toate acestea pot fi inlaturate cu solutii simple si naturale, fara produse de care devenim apoi dependenti sau tratamente cu antibiotice care ne fac si mai vulnerabili la tot felul de virusi si boli.
De ce se infunda nasul
Una dintre cele mai intalnite cauze ale infundarii nasului este sinuzita. Cavitatile care ajuta la eficientizarea respiratiei ajung sa se umple de secretii. Microorganismele care le provoaca se inmultesc, iar cantitatea de secretii pe care o produc este din ce in ce mai mare. Este cauza care duce la ameteala, nas complet infundat, respiratie dificila si o senzatie stranie de detasare de realitate.
Virozele declanseaza, de asemenea, infundarea cailor respiratorii, neajuns “completat” si de tuse, febra, transpiratii si altele.
O alta cauza comuna a respiratiei ingreunate este alergia. De cele mai multe ori este declansata de praf, polen, acarieni sau de parul animalelor de companie. Simptomele alergiilor seamana mult cu cele ale unei raceli sau viroze respiratorii. Cauzele acestor probleme pot fi stabilite doar in prin analize medicale specifice.
In alte cazuri, respiratia poate fi ingreunata de anomalii ale cailor respiratorii. Poate fi vorba, de exemplu, de polipi sau de deviatie de sept. In general, acestea pot fi remediate numai cu interventii chirurgicale.
De ce sunt de evitat spray-urile pentru nas
Primul gand care ne vine in minte atunci cand ne dam seama ca avem nasul infundat este sa folosim picaturi de la farmacie, cel mai popular produs fiind Bixtonimul. Acest tip de solutii au ca efect decongestionarea mucoasei nazale, iar picaturile actioneaza eficient si rapid. Daca citim insa cu atentie prospectele acestora, aflam ca nu se recomanda sa fie utilizate mai mult de maxim cinci zile.
In caz contrar, se instaleaza dependente care se pot intinde de-a lungul multor ani. Practic, cei care incalca regula ajung sa nu mai poata respira fara aceste picaturi. Ei devin dependenti de senzatia de eliberare a respiratiei provocata de medicamentele in cauza. Acesti oameni ajung sa nu mai poata pleca nicaieri fara sa aiba sticluta.
Mai mult, ei nu mai pot sa adorma fara picaturi. In timp, isi pierd simtul mirosului si a gustului. De asemenea, ajung foarte tarziu la medic pentru descoperirea cauzei infundarii nasului, cand nu se mai pot face prea multe.
Cum se desfunda nasul cu inhalatii
Inhalatiile cu uleiuri esentiale se afla in topul solutiilor naturale de desfundare a nasului. Procedura este destul de simpla. Se fierbe apa potabila intr-un vas larg, apoi acesta se ia de pe foc, se toarna cativa stropi de ulei esential si se sta deasupra lui pana la 10 minute. Cele mai eficiente uleiuri sunt cele de eucalipt sau menta.
Cum se desfunda nasul cu inhalatie de musetel
Mai putin rapida, insa eficienta pe termen lung este inhatia cu ceai de musetel. Se arunca doi pumni de flori uscate intr-un vas cu doi litri de apa fiarta si apoi se respira pe aburi aproximativ 20 de minute. Pentru un efect mai intens asupra mucoasei nazale, se poate acoperi capul in timpul inhalatiei cu un prosop mare si gros, cu marginile in jurul vasului.
Aburii de ceai de musetel inmoaie si dezinfecteaza mucoasa inflamata a cailor respiratorii. Procedura poate fi utilizata in acelasi timp si pentru curatarea tenului. Se pot inlatura cosurile superficiale, dupa care se tamponeaza cu spirt si se spala fata cu apa mai rece.
Daca va pomeniti cu nasul infundat si nu aveti asa ceva la indemana, puteti face si inhalatii cu apa curata. Aburii actioneaza si ei asupra zonelor afectate de inflamatie.
Este foarte important sa nu stati in frig sau in curenti reci timp de cateva ore dupa ce ati facut inhalatii. In caz contrar, riscati sa va agravati situatia.
Cum se fac spalaturile nazale cu apa sarata
O alta metoda eficienta de desfundare a nasului are la baza apa cu sare. Puteti folosi, astfel, sprayurile cu apa de mare din farmacii sau magazine naturiste. In acest caz, pulverizati solutia conform instructiunilor de pe produs. Picaturile saline sunt eficiente in cazul in care nasul nu este foarte inflamat.
Daca infundarea nasului s-a instalat deja de cateva zile si celelalte metode nu au dat rezultate, puteti incerca o solutie mai concentrata, preparata in bucatarie. Fierbeti un litru de apa cu o lingura de sare. Lasati sa se raceasca pana cand puteti suporta lichidul pe piele.
Folositi o seringa de unica folosinta, fara ac, pentru a pulveriza treptat solutia pe fiecare nara, alternativ. Nu este deloc placut, va puteti confrunta cu usturimi si senzatii dezagreabile, insa e o procedura care va poate scapa de nasul infundat.
(sursa foto: The Spice Detective)