Inceputul de an vine, asa cum este si normal, cu planuri mari si indraznete. In primele zile ale lui ianuarie ne intoarcem la birou cu forte noi, hotarate sa avem rezultate mai bune, sa fim mai inovative si, de ce nu, mai apreciate. Este un moment perfect pentru elaborarea unei liste de obiective ferme care sa ne ajute in mod concret sa ne atingem tinta pana la finalul anului.
Cum organizarea este prima conditie a eficientei, alcatuiti-va o lista cu obiective in format electronic. Integrati-o in aplicatiile de organizare pe care le utilizati in mod curent. Nu strica sa aveti si o varianta printata, pe care sa o afisati la birou in asa fel incat sa o vedeti in fiecare zi.
De asemenea, o cale buna de a va mobiliza este sa le comunicati clar si punctual colegilor care va este planul. In acest fel, ii veti face pe colegi sau subordonati sa va fie alaturi in acest demers. O data anuntata decizia, contextul nu va mai permite sa dati inapoi. Devine o chestiune de onoare!
Flexibilitatea, cuvantul anului la birou
Inteligenta este, in anumite manuale, definita drept capacitatea de adaptare cat mai buna la situatii si stimuli noi. Urmand aceasta idee, cu siguranta veti avea mai mult succes profesional in acest an. Cu atat mai mult daca veti dovedi flexibilitate in decizii, dar mai ales in atitudine.
Poate parea o decizie copilaroasa, insa intr-o lume care se schimba atat de rapid poate fi de-a dreptul geniala. Ascultati-va colegii mai in varsta, bazati-va pe experienta lor, dar luati aminte si la ideile tinerilor. Acestia va aduc in companie avantajul conectarii la tehnologie si la tendinte. Ca urmare, veti avea cu siguranta ce sa invatati de la ei.
Incepeti un an fara compromisuri
Cu toate acestea, nu lasati cuvantul “compromis” pe lista obiectivelor pentru anul care tocmai a inceput. Se anunta vremuri foarte competitive, in care concurenta va fi acerba.
Nu mai acceptati achizitia unor produse si materiale de mana a doua. Nu mai acceptati sa oferiti servicii bune pe bani putini. Jumatatile de masura nu isi mai au rostul. Sau, cu alte cuvinte, suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine.
Chiar daca aveti o piata de mana de lucru bogata la indemana, nu mizati pe asta. Asigurati-va de fidelitatea angajatilor de incredere. Oferiti-le salarii bune, cursuri si specializari adaptate. Folositi-le din plin calitatile. Nu se mai “poarta” sa schimbi mereu lista de personal in ideea ca vor fi mereu oameni care isi cauta de lucru. O echipa profesionista pe care te poti baza oricand valoreaza mai mult decat o “turma” de incepatori sau inadaptati, mereu in schimbare, dar pe bani putini.
Valorificati la maximum experienta angajatilor
Concentrati-va in anul 2018 pe folosirea din plin a experientei oamenilor cu care lucrati. Se spune ca nimic din ceea ce traim nu este inutil, nici chiar perioadele de detentie. Invatam mereu din mers. Dupa fiecare etapa stim unde am gresit, ce trebuia evitat sau cum trebuia abordata o problema. Chiar daca istoria se schimba cu viteza luminii, fiecare episod este plin de invataminte. Treceti in revista la inceput CV-urile celor cu care lucrati. Identificati noi cai de folosire a experientelor acestora pentru rezultate mai bune in afaceri.
Procedati la fel si atunci cand recrutati noi membri ai echipei. Chiar daca aveti canditati care tehnic corespund postului, luati in vedere si diversitatea experientei lor. De asemenea, urmariti cursurile pe care le-au urmat, stagiile in strainatate. Este relevant, de pilda, felul in care si-au adaptat cariera la perioade cum ar fi criza economica din anii trecuti. Fiecare detaliu va poate fi util pentru proiecte si planuri noi, la care altii nu se gandesc.
Promovati-va afacerea online
Vechile metode de publicitate prin banere stradale sau machete in ziare sau reviste nu prea mai dau rezultate in ziua de astazi. Alegeti ca in 2018 sa va faceti cunoscuta compania si serviciile apeland la specialisti care sa va accesibilizeze datele pentru publicul larg.
Promovarea se poate face prin comunicate de presa, promovare online pe Facebook, Google, Linkedin sau Instagram, utilizand content marketing sau asa-numitul marketing afiliat. Mizeaza pe experienta lor pentru o buna imagine in mediul online.
Lectura da roade in afaceri
Chiar daca pare de moda veche, nu este niciodata inutil sa cititi. Bucurati-va de literatura de fictiune ca sa va pastrati mintea activa, dar tineti-va la curent si cu schimbarile esentiale prin care trece lumea. Cititi memorii, carti motivationale si manuale de business. Experienta in lectura va va face sa simtiti rapid cand e vorba de “vorbe goale” si cand aveti in fata o carte cu adevarat utila.
Nu putem sa trecem personal prin toate experientele care ne-ar fi utile, dar, in schimb, putem profita de sfaturile si concluziile altora. Nu veti regreta daca va intoarceti la obiceiul de a citi in fiecare zi, fie ca preferati cartea in formatul ei clasic, fie in cel electronic.
Invatati sa ii ascultati pe cei din jur
Increderea poate da rezultate mai bune decat orice tehnica sau tactica de management. Nu va temeti ca va pierdeti din autoritate daca stati de vorba cu angajatii sau daca va luati timp sa ii ascultati. Nu doar ca ii veti cunoaste mai bine, dar le induceti treptat si o stare de incredere si fidelitate fata de locul in care lucreaza.
Pe langa aspectul uman, aceasta atitudine va poate aduce informatii utile despre functionarea companiei, precum si posibile idei bune pentru viitor. Este tehnica prin care consultantii angajati de companii le identifica vulnerabilitatile si atuurile.
Anul calatoriilor
Informatia ne este mai la indeamana decat niciodata, insa nu incetati niciodata sa testati la fata locului lucrurile pe care doriti sa le cunoasteti. Inscrieti-va la evenimente internationale din zona in care lucrati. Participati la expuneri si dezbateri, implicati-va in discutii. Stati de vorba cu cat mai multi oameni.
Conectarea reala la ceea ce se intampla in lume se face mai degraba in mod activ decat prin informatii abstracte. Aceste calatorii va pot deschide viziunea si va dau idei si impuls pentru a fi mereu macar cu un pas in fata celorlalti.