Pentru cei care au gradini “dotate” cu piersici e vremea culesului. Pentru cei care nu au acest privilegiu, e timpul sa le cumpere din piete si aprozare. Aroma si dulceata lor se poate pastra de-a lungul anotimpului friguros sub forma de dulceturi si compoturi.
Sunt fructe de sezon, sunt delicioase si foarte bune pentru sanatate si chiar frumusete. Piersicile contin cantitati mari din vitaminele A, C si E, precum si antioxidanti. Sunt benefice pentru cei care au probleme digestive, hipertensiune, litiaza biliare si renala. Sunt benefice si in diete, pentru ca nu aduc un aport insemnat de calorii, insa au usoare efecte diuretice si laxative. Sunt bune si pentru cei care au probleme cu oasele, in special reumatism si guta. Una peste alta, despre piersici se spune ca ne ajuta sa incetinim procesul de imbatranire, fiind fructe ale tineretii vesnice.
Piersici congelate pentru tot anul
Chiar daca le gasim la supermarket, piersicile sunt bune si nutritive la vremea lor, atunci cand se rumenesc in livezi. Nu rezista mult in stare proaspata, dar putem sa le conservam. Congelatorul poate fi util si in acest caz. Se aleg fructe curate, fara lovituri, zgarieturi sau urme de boala, cat mai coapte. Se spala, se curata de coaja si de samburi si se feliaza. Bucatile rezultate se pun la congelat in pungi inchise ermetic.
Daca planuiti sa le folositi la prajituri, puteti sa le adaugati si zahar, calculat la o greutate de un sfert din cantitatea de fructe.
Reteta de conserve de piersici
Retetele dupa care le preparau bunicile noastre sunt mereu actuale si le pastreaza cel mai eficient gustul si proprietatile. Compoturile erau foarte apreciate odinioara. Se serveau pentru musafiri in farfurii sau cani speciale fie ca atare, cu apa sau lichior, fie ca desert, dupa o masa eleganta.
Pentru compot se aleg piersici mai tari, chiar daca nu sunt bine coapte. Samburii se pastreaza sau se inlatura, dupa preferinte.
Cum se prepara compotul de piersici
Fructele spalate se aseaza in borcane asa incat sa umple trei sferturi din vas. Se acopera cu apa, se lasa putin asa, dupa care lichidul se scurge intr-o oala. Se adauga in aceasta cam o lingura de zahar la fiecare 400 de grame din capacitatea borcanului. Se fierbe, se curata spuma formata si se lasa la racit. Se pot adauga mirodenii, dupa preferinta, de la scortisoara la vanilie, ghimbir sau cardamom. Siropul rezultat se toarna peste fructe, in borcane. Se leaga cu celofan sau cu capace si se sterilizeaza borcanele prin fierbere timp de 40 de minute.
Reteta de dulceata de piersici
Si dulceata de piersici este un deliciu in lunile friguroase de iarna. Se aleg piersici coapte si ferme si se calculeaza intr-o proportie de un kilogram de fructe la 800 de grame de zahar. Piersicile se adauga intr-o oala mare cu apa care clocoteste si se scot dupa cateva secunde. Este momentul in care li se curata coaja si samburii si se adauga putina zeama de lamaie. Se prepara un sirop cu 800 de grame de zahar la 200 de grame de apa, la care se adauga apoi piersicile taiate in cuburi. Se fierbe pana amestecul devine transparent. Se toarna cu grija in borcane care apoi se inchid si se aseaza pe rafturile camarii.