E vremea piersicilor! Cum sa le pastram peste iarna

E vremea piersicilor! Cum sa le pastram peste iarna

Pentru cei care au gradini “dotate” cu piersici e vremea culesului. Pentru cei care nu au acest privilegiu, e timpul sa le cumpere din piete si aprozare. Aroma si dulceata lor se poate pastra de-a lungul anotimpului friguros sub forma de dulceturi si compoturi.

Sunt fructe de sezon, sunt delicioase si foarte bune pentru sanatate si chiar frumusete. Piersicile contin cantitati mari din vitaminele A, C si E, precum si antioxidanti. Sunt benefice pentru cei care au probleme digestive, hipertensiune, litiaza biliare si renala. Sunt benefice si in diete, pentru ca nu aduc un aport insemnat de calorii, insa au usoare efecte diuretice si laxative. Sunt bune si pentru cei care au probleme cu oasele, in special reumatism si guta. Una peste alta, despre piersici se spune ca ne ajuta sa incetinim procesul de imbatranire, fiind fructe ale tineretii vesnice.

Piersici congelate pentru tot anul

Chiar daca le gasim la supermarket, piersicile sunt bune si nutritive la vremea lor, atunci cand se rumenesc in livezi. Nu rezista mult in stare proaspata, dar putem sa le conservam. Congelatorul poate fi util si in acest caz. Se aleg fructe curate, fara lovituri, zgarieturi sau urme de boala, cat mai coapte. Se spala, se curata de coaja si de samburi si se feliaza. Bucatile rezultate se pun la congelat in pungi inchise ermetic.

Electrocasnice pentru bucatarie

Tu cu ce vrei sa gatesti?

Oferta aici

Daca planuiti sa le folositi la prajituri, puteti sa le adaugati si zahar, calculat la o greutate de un sfert din cantitatea de fructe.

Reteta de conserve de piersici

Retetele dupa care le preparau bunicile noastre sunt mereu actuale si le pastreaza cel mai eficient gustul si proprietatile. Compoturile erau foarte apreciate odinioara. Se serveau pentru musafiri in farfurii sau cani speciale fie ca atare, cu apa sau lichior, fie ca desert, dupa o masa eleganta.

Pentru compot se aleg piersici mai tari, chiar daca nu sunt bine coapte. Samburii se pastreaza sau se inlatura, dupa preferinte.

Cum se prepara compotul de piersici

Fructele spalate se aseaza in borcane asa incat sa umple trei sferturi din vas. Se acopera cu apa, se lasa putin asa, dupa care lichidul se scurge intr-o oala. Se adauga in aceasta cam o lingura de zahar la fiecare 400 de grame din capacitatea borcanului. Se fierbe, se curata spuma formata si se lasa la racit. Se pot adauga mirodenii, dupa preferinta, de la scortisoara la vanilie, ghimbir sau cardamom. Siropul rezultat se toarna peste fructe, in borcane. Se leaga cu celofan sau cu capace si se sterilizeaza borcanele prin fierbere timp de 40 de minute.

Reteta de dulceata de piersici

Si dulceata de piersici este un deliciu in lunile friguroase de iarna. Se aleg piersici coapte si ferme si se calculeaza intr-o proportie de un kilogram de fructe la 800 de grame de zahar. Piersicile se adauga intr-o oala mare cu apa care clocoteste si se scot dupa cateva secunde. Este momentul in care li se curata coaja si samburii si se adauga putina zeama de lamaie. Se prepara un sirop cu 800 de grame de zahar la 200 de grame de apa, la care se adauga apoi piersicile taiate in cuburi. Se fierbe pana amestecul devine transparent. Se toarna cu grija in borcane care apoi se inchid si se aseaza pe rafturile camarii.

Totul pentru bucataria ta

Vrei sa gatesti ca un chef?

Distribuie

Poarta cu succes denimul in orice context
Poarta cu succes denimul in orice context

Initial conceput ca sa reziste conditiilor de lucru intense, denimul a devenit rapid piesa de baza in vestimentatia oricarei femei. Nu exista sezon in care sa nu intalnim fuste mini sau midi si celebrele jachete clasice sau supradimensionate din denim.

Ce tunsori si culori de par se poarta
Ce tunsori si culori de par se poarta

Sezonul vine la pachet cu un stil cald si cuminte de tunsori simetrice. Preferintele celor traditionalisti se regasesc in acest sezon. Este vorba despre bretoane clasice, cocuri si cozi lejere. Sezonul aduce cu sine culori calde precum maro aluna, blond

Alimente care nu te-ai astepta sa te ajute sa slabesti
Alimente care nu te-ai astepta sa te ajute sa slabesti

Cand vine vorba de slabit, toate femeile sunt preocupate de ultimele stiri. Ce anume alimente te ajuta sa slabesti? Dulciurile ingrasa, fast food-ul ingrasa. Dar ce anume slabeste? Painea slabeste? Avocado slabeste? Dar cum ramane cu caloriile? Exista o multime