
Care este cauza durerilor de spate?
Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme care afecteaza populatia adulta, fiind cauza principala a absenteismului la locul de munca, depasind chiar problemele respiratorii.
Studii de epidemiologie estimeaza ca pana la 80% din populatia globului va avea probleme cu durerile de spate. Cauzele acestora sunt multiple si cea mai buna cale este consultarea unui specialist care sa puna un diagnostic potrivit.
Cele mai comune cauze ale durerilor de spate sunt:
- statul ore in sir pe scaun
- neantrenarea muschilor din zona lombara
- statul in picioare o perioada mai lunga de timp
- ridicarea incorecta a unor obiecte grele, in mod repetat
- purtarea unor papuci neadecvati

- hernia de disc
- artrita
- scolioza/cifoza/lordoza
- sciatica
- osteoporoza
Cum se manifesta durerile de spate?
Nu cred ca exista persoana care sa nu fi avut in viata lui macar o data dureri de spate. Fie ca e vorba de statul la birou, fie ca e vorba de activitate fizica intensa sau cauze medicale, durerile de spate ne dau batai de cap, la fel si intensitatea acestora. De cele mai multe ori, durerea de spate radiaza spre gat, umeri, maini sau picioare, simtindu-se de multe ori ca o intepatura sau arsura, fiind nevoiti sa apelam la medicamente antiinflamatoare pentru calmarea ei.Cum sa previi durerile de spate?
Din pacate sau din fericire, cel mai sigur remediu pentru durerile de spate este sportul. Iata ce poti face dupa ce ai consultat medicul si stii care este cauza problemei tale de spate.- Adopta o pozitie corecta la birou
- Investeste intr-o saltea de calitate

- Adopta un regim alimentar sanatos
- Poarta incaltaminte comoda
- Fa exercitii de stretching pe scaun

- Profita de fiecare pauza si misca-te cat mai mult
-
Practica inotul pentru durerile de spate
Se stie ca inotul este un sport cu impact redus, ceea ce il face potrivit pentru persoanele cu spate sensibil sau probleme articulare.
Inotul bras este cel mai recomandat pentru cei care au dureri de spate. La fel de util este si inotul pe spate deoarece iti intareste muschii lombari. Avand muschi mai tonifiati, exista un risc mai redus sa ai intinderi de ligament deoarece acestia atenueaza din impactul miscarilor.
Daca mergi la bazin, nu ezita sa faci exercitii de aquagym pentru spate. De exemplu, poti sa iti prinzi mainile de o suprafata fixa si sa aduci genunchii la piept alternativ. Sau poti incerca sa ramai in pluta facand forfecari laterale.
Ce exercitii sa fac pentru durerile de spate?
Kinetoterapeutii recomanda sa apelam la exercitii pentru spate, abia dupa ce am identificat problema care cauzeaza durerile de spate.
Exercitii izometrice pentru intarirea musculaturii spatelui
Odata ce ai primit acceptul specialistului, poti incepe sa faci exercitii izometrice.
Acest tip de exercitii presupun pastrarea unei posturi vreme de cateva secunde. Stii ca le efectuzi corect cand nu simti dureri de spate la cateva zile dupa ce le-ai facut si atunci cand ai senzatia ca muschiul “arde” in timp ce lucrezi.
Avantajul acestora este ca nu forteaza articulatiile, fiind eficiente in mentinerea tensiunii musculare.
Exercitiile izometrice permit discurilor vertebrale sa fie patrunse de lichid plin de nutrienti. Atunci cand exista rigiditate, discurile intervertebrale nu primesc nutrienti si astfel apare si durerea.
Cele mai populare exercitii izometrice sunt:
- Scandura sau plank
- Postura lui Superman
Abdomente modificate pentru a nu forta spatele
Practicarea abdomenelor este destul de controversata cand vine vorba de dureri lombare. Cu toate acestea, nu exista nici un motiv intemeiat sa nu faci aceste exercitii. Este important sa le modifici in asa fel incat sa nu iti fortezi spatele.
In loc sa faci abdomene clasice, ridicand tot trunchiul de pe sol, practica abdomene partiale.
Iata cum se fac abdomenele modificate: tine picioarele indoite si talpile pe sol si ridica trunchiul la 45 de grade. La fel de bine poti sa le faci si fiind sprijinit pe o minge de tonifiere.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_O9HCRuTAiE[/embed]