Caută
ce este hernia de disc

Ce este hernia de disc

Hernia de disc este o afectiune in care nivelul de presiune din discul intervertebral este prea mare, ceea ce permite nucleului pulpos sa se deplaseze in afara discului. Discurile se afla intre vertebrele coloanei vertebrale si servesc ca amortizoare, permitand miscarea si absorbind socurile. Cand un disc se rupe sau se deterioreaza, poate provoca durere si alte simptome.

Discurile sunt compuse din doua parti principale: nucleul pulpos si inelul fibros. Nucleul pulpos este materialul gelatinos din interiorul discului, care este responsabil pentru absorbtia socurilor si a miscarilor. Inelul fibros este o suprafata tare si rezistenta, care inconjoara nucleul pulpos si pastreaza discul in pozitie.

Atunci cand presiunea din disc devine prea mare, poate provoca ruperea inelului fibros si deplasarea nucleului pulpos. Aceasta deplasare poate provoca presiune asupra nervilor si a tesuturilor din apropiere.

In cazuri rare, poate provoca si comprimarea maduvei spinarii, cauzand leziuni ale maduvei spinarii. Hernia de disc este unul dintre cele mai comune tipuri de traumatisme ale coloanei vertebrale si poate afecta orice persoana, indiferent de varsta.

Diagnostic hernia de disc

Pentru a diagnostica hernia de disc, medicul va efectua o examinare fizica si un istoric medical amanuntit. El sau ea va verifica simptomele pacientului si va efectua teste de imagistica, cum ar fi RMN-ul, pentru a evalua structura coloanei vertebrale si pentru a determina daca exista hernie de disc.

RMN-ul este un test de imagistica de inalta rezolutie care poate arata detalii ale structurii coloanei vertebrale si ale discurilor intervertebrale. Acesta poate arata imagini clare ale inelului fibros, nucleului pulpos si a tesuturilor din jur. In unele cazuri, medicul poate recomanda alte teste, cum ar fi o radiografie sau o tomografie computerizata.

Care sunt simptomele herniei de disc?

Simptomele herniei de disc variaza in functie de localizarea herniei si de gravitatea acesteia. Cel mai frecvent simptom este durerea, care poate fi usoara sau severa. Uneori, poate fi prezenta si senzatia de furnicaturi sau amorteala in zona afectata.

In unele cazuri, hernia de disc poate provoca paralizia unei parti a corpului sau poate afecta functiile organelor. Aceste simptome sunt cauzate de compresia maduvei spinarii si pot fi foarte grave.

Cum se trateaza hernia de disc?

Tratamentul herniei de disc depinde de gravitatea simptomelor si de localizarea herniei. Pentru tratamentul simptomatic, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare si analgezice, precum si terapii fizice si de relaxare. Acestea pot ajuta la reducerea durerii si la prevenirea deteriorarii tesuturilor.

In unele cazuri, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a trata hernia de disc. Acestea pot include proceduri cum ar fi microdiscectomia si nucleoplasty. Aceste proceduri pot ajuta la reducerea presiunii din disc si la prevenirea deteriorarii tesuturilor.

Medicul poate recomanda schimbari in stilul de viata pentru a preveni hernia de disc. Acestea pot include exercitii fizice regulate, evitarea miscarilor si posturilor periculoase si mentinerea unei greutati sanatoase. Aceste schimbari pot ajuta la prevenirea herniei de disc si la reducerea simptomelor.

Cum prevenim hernia de disc?

Hernia de disc poate fi prevenita prin mentinerea unei greutati corporale sanatoase, prin evitarea pozitiilor si activitatilor care solicita in exces spatele, prin incalzirea si intinderea musculaturii inainte de a incepe orice activitate fizica, prin purtarea pantofilor comozi si prin evitarea sedintelor prelungite intr-o pozitie fixa.

Poate fi benefic sa iti intaresti muschii abdominali si cei ai spatelui prin exercitii de tonifiere. Ar fi bine sa discuti cu un medic sau cu un fizioterapeut pentru a afla care sunt exercitiile cele mai potrivite pentru tine si pentru a te asigura ca le faci corect.

Concluzie

Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale care poate provoca durere si alte simptome. Aceasta afectiune poate fi diagnosticata prin examinarea fizica si prin teste de imagistica, cum ar fi RMN-ul. Tratamentul herniei de disc depinde de gravitatea simptomelor si de localizarea herniei.

Tratamentul poate include medicamente, terapii fizice si chirurgie. De asemenea, schimbari in stilul de viata pot ajuta la prevenirea si tratarea herniei de disc.

Distribuie acum