Caută
Cum sa-ti protejezi pielea pe timpul verii

Cum sa-ti protejezi pielea pe timpul verii

Perioada concediilor se apropie si suntem tot mai expusi la soare. Fie ca ne deplasam pentru activitatile zilnice, fie ca ne delectam cu o zi la piscina, soarele isi pune amprenta asupra pielii noastre. Razele ultraviolete sunt responsabile de bronzul ciocolatiu, insa si de consecintele imediate sau indepartate precum: inrosirea, uscarea sau depigmentarea pielii.  Pe termen lung, expunerea la soare aduce cu sine imbatranirea prematura a pielii si chiar riscul aparitiei cancerului.

Desigur, ne este bine cunoscuta recomandarea aplicarii protectiei solare, insa, in afara acesteia, exista si alte sfaturi utile pentru a ne proteja pielea pe timpul verii.

  • Expunerea la ora potrivita

Recomandarile dermatologilor ne indica sa nu ne expunem la soare intre orele 10.00-16.00. In aceasta perioada, razele ultraviolete de tip A (cunoscute drept “UVA”) sunt mai puternice. Se stie ca razele UVA sunt cele mai periculoase, ele patrunzand in straturile de adancime ale pielii, dupa cum sustine si Fundatia pentru Cancer de Piele. Aceste raze pot sa ne afecteze pielea chiar si in conditii innorate si sunt pana la 50% mai puternice ca razele ultraviolete de tip B (cunoscute drept “UVB‘).

Produse cu protectie solara – vezi aici

Razele UVA sunt prezente si iarna, pe tot parcursul zilei. Prin urmare, e important sa evitam orele in care exista lumina. Stim prea bine ca nimeni nu se poate limita la acest lucru, ziua fiind mai lunga pe timpul verii, insa o modalitate eficienta este sa petrecem mai mult timp la umbra si sa alegem orele recomandate pentru plimbari sau plaja.

  • Alegerea alimentelor adjuvante

Alimentatia joaca un rol esential in sanatatea pielii noastre. Specialistii ne recomanda sa consumam alimente bogate in antioxidanti si uleiuri sanatoase precum rosii, morcovi, legume cu frunze verzi, seminte de in, peste, fructe oleaginoase. Aceste alimente nu ne ajuta in mod direct sa ne protejam de soare, insa se pare ca ele cresc toleranta pielii la expunerea la soare prin intermediul mai multor mecanisme. De exemplu, antioxidantii ajuta celulele de la nivelul pielii sa se refaca dupa expunerea la soare. Razele UVA au un efect de modificare genetica a pielii, acest lucru inseamna ca ele afecteaza functiile celulelor. Unii antioxidanti reusesc sa incetineasca sau sa opreasca efectele negative ale razelor UVA asupra celulelor pielii.

Produse pentru bronzat si protectie solara – click aici

  • Alegerea cremelor de protectie potrivite

Se pare ca majoritatea cremelor si lotiunilor de protectie solara nu ne feresc de razele UVA. De aceea, recomandarea specialistilor este sa alegem o lotiune cu spectru larg, nu neaparat cu cel mai ridicat factor de protectie. Este mai degraba folositor sa avem acoperire impotriva razelor UVA, nu doar impotriva razelor de tip UVB, acestea din urma nefiind atat de periculoase pentru sanatatea pielii noastre comparativ cu razele UVA.

 

Unii experti in ingrijirea pielii recomanda folosirea cremelor cu spectru larg si care au in componenta drept ingredient activ oxidul de zinc. Se pare ca oxidul de zinc blocheaza fizic, nu chimic, atat razele UVA, cat si UVB. La fel de important este sa nu punem neaparat accentul pe creme rezistente la apa deoarece e nevoie oricum sa reaplicam lotiunea la fiecare doua ore.

In cele din urma, putem sa avem un rol semnificativ in protejarea pielii noastre de razele ultraviolete. Tot ce trebuie sa facem este sa apelam la sfaturi medicale si sa alegem istet produsele de protectie solara, fara sa fim influentati de cat mai multe functii ale acestora. Este important sa ne ferim de razele cele mai periculoase si nu putem face acest lucru decat expunandu-ne la orele potrivite si alegand protectie chimica si fizica impotriva acestora.

(sursa foto: Galbani)

Distribuie acum