Sunt multi, umbla peste tot, raspandesc boli grele si par imposibil de alungat. Mai toata lumea a avut de-a face candva cu o invazie a gandacilor de bucatarie, daca nu in vreun camin studentesc, macar intr-o locuinta inchiriata, daca nu chiar in propria casa. Solutiile pentru a scapa de ei sunt simple si ne sunt la indemana.
Insectele pe care le numim acum gandaci de bucatarie au ajuns in Europa cu multi ani in urma tocmai din zona tropicala, iar termenul stiintific care le denumeste este Blatta Orientalis. “Rudele” lor mai apropiate traiesc doar in salbaticie, cu precadere in paduri, insa adaptarea acestei specii a fost atat de eficienta, incat au ajuns sa depinda total de activitatea omului, ba mai mult, sunt atat de rezistenti incat exista studii care spun ca ar putea supravietui unei bombe atomice.
Dezgustatoarele insecte apar si se inmultesc incredibil de repede in spatiile calde, unde au acces facil la alimente. Bucatariile sunt preferatele lor. Cei patiti nu uita niciodata imaginile de cosmar in care aprind lumina in miez de noapte si au in fata o mare de gandaci care alearga ametitor spre colturile incaperii. Dincolo de felul in care arata, prezenta lor pune in pericol sanatatea celor pe care ii paraziteaza, se poate spune ca sunt sunt adevarate bombe biologice mobile. Ne aduc in casa germenii care provoaca 33 de toxiinfectii alimentare, gastroenterocolite sau chiar dizenterie, sase paraziti si inca sapte tipuri de agenti patogeni care ataca organismul uman. In plus, prezenta lor ne expune la mai multe tipuri de alergie.
Experienta indelungata a omului cu aceste insecte a dus la gasirea unei diversitati de solutii de combatere a lor, asa incat oricand putem gasi sfaturi utile din toate timpurile. Cartile vechi pomenesc de ierburi si substante care se afuma in incaperi, de sare, otet sau alcool folosit in retete ciudate. Acidul boric a inceput apoi sa fie promovat ca agent insecticid. Se comercializeaza in farmacii ca agent antiseptic, iar pentru a elimina gandacii se recomanda amestecarea acidului cu apa si apoi inmuierea de bucati de paine in ea. Bucatile se raspandesc prin casa, iar insectele mor dupa ce consuma acest “preparat”. Mai exista solutii care implica prepararea de acid boric cu cartofi, folosirea de resturi de sapun de casa ori atarnarea prin casa de buchetele de foi de dafin.
In prezent gasim substante de combatere a insectelor in toate magazinele, in supermarket si pe Internet, insa daca am avut de-a face cu acest inamic stim ca arareori acestea au efectul scontat dupa prima aplicare. De cele mai multe ori, avem senzatia ca dupa o aplicare le-am anihilat pe toate, insa, dupa o vreme, comunitatea gandacilor de bucatarie se regenereaza complet si suntem nevoiti sa o luam din nou de la capat, cu alte subsante, in alta concentratie, dupa alte retete auzite de la specialisti, prieteni sau de pe forumuri.
Cea mai eficienta solutie se afla tot in farmaciile veterinare. De acolo putem achizitiona oricand substante recomandate de specialisti, ambalate sub forma de fiole. Acestea se dilueaza mai concentrat decat scrie pe indicatii, uneori chiar dublu. Se toarna apoi intr-un recipient cu pulverizator si se aplica in toate camerele locuintei, pe linia in care se imbina peretii cu podeaua. Dupa cateva ore se aeriseste bine toata casa, se curata cadavrele insectelor pe care le vom gasi peste tot si gata. Este o solutie care actioneaza radical si ne poate scapa pentru totdeauna de gandacii de bucatarie. In caz de nevoie, se repeta operatiunea.
Una peste alta, este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca pastreaza locuinta curata si ordonata, bine aerisita, fara resturi alimentare lasate la intamplare prin bucatarie si cu cosul de gunoi inchis ermetic este mai putin expusa pericolului de invazie a gandacilor.