Lumea e o scena, scena e o lume. Suna poetic, dar stim cu totii ca e o expresie foarte apropiata de realitate. Ne desfasuram viata pe o scena foarte dinamica, si, pentru ca nu suntem actori profesionisti, simtim adesea frustrarea de a nu putea exprima elocvent ceea ce simtim si avem de spus.
Avem inhibitii, ne temem de ridicol, nu avem destula incredere in fortele proprii, iar asta se reflecta si in reusitele de zi cu zi. Iata cum ne ajuta cursurile de teatru sa fim mai comunicativi, in articolul de mai jos.
Ideea de a face cursuri de actorie si a juca apoi intr-un spectacol cu public pare o indrazneala adolescentina. Sau o idee de scenariu de film frantuzesc. In realitate, poate fi o decizie care va schimba viata. Si nu in rau. Dimpotriva, poate fi exact imboldul de care aveti nevoie ca sa va exprimati asa cum va doriti, de a fi si in societatea persoana curajoasa si inteligenta care sunteti.
Vacante in parcuri de distractie
Pentru vacante memorabile împreună cu familia
Pas cu pas, repetitie dupa repetitie, veti fi indrumata sa va lasati personalitatea sa iasa la iveala, dand viata personajului pe care il interpretati. La final, toate emotiile de dinaintea spectacolului, adrenalina si aplauzele va vor da o satifactie atat de mare, incat veti simti nevoia sa reveniti pe scena.
In mai toate marile orase puteti gasi firme sau teatre care ofera cursuri de actorie pentru amatori. In general, se ofera un anumit numar de cursuri, care sunt, in acelasi timp, si repetitii. Examenul va fi reprezentat de spectacolul pe care il veti sustine la final, in fata unui public alcatuit doar din invitatii “actorilor”. Veti fi starul serii pentru familie si prieteni, in cazul in care doriti sa ii invitati la “premiera”.
Cursul de actorie intareste spiritul in echipa
O data ce v-ati inscris la un curs de actorie, veti face parte automat dintr-un nou colectiv. Si ceilalti cursanti vin in acest proiect cu propriile ambitii, temeri si frustrari. Veti constata ca nu va fi vorba doar de dumneavoastra si telurile pe care vi le-ati propus. Va fi vorba si despre cum va mobilizati sa trageti, cum s-ar spune, la aceeasi caruta. Asa cum nu e usor sa locuiesti cu alti oameni, nu e usor nici sa va adaptati cu felul fiecaruia de a fi, de a trece peste diferente. Veti ajunge sa va imprieteniti cu ceilalti colegi de la curs, asa cum se cere ca sa puteti transmite atmosfera si actiunea din spectacol. Veti invata, astfel, sa fiti mai intuitive, diplomata si toleranta cu prezenta si felul de a fi ale altor oameni.
Pe piata muncii, aceasta se numeste abilitate de a lucra in echipa. Dupa aceasta experienta va veti simti mai bine intre colegii de la serviciu si veti functiona mai bine in echipa din care faceti parte.
Cursurile de actorie stimuleaza spontaneitatea
Una dintre primele sfaturi pe care vi le da un profesor la cursurile de actorie este sa improvizati. Mai ales atunci cand va uitati replica sau cand lucrurile scapa de sub control. Ceea ce invatati aici nu e informatie abstracta, ci arta. Veti invata sa nu va luati intotdeauna prea in serios, sa mizati pe umor, ironie si auto-ironie. Spiritul ludic e o calitate care va va ajuta acolo unde nici nu va asteptati. Chiar daca uneori jucati, cum s-ar spune, la cacealma, in multe situatie nu strica sa tratati lucrurile cu nonsalanta. Este si o cale sa va apropiati de oameni aparent inabordabili si rigizi, insa cu mult potential.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Cursurile de actorie ajuta la un discurs mai bun
Stim cu totii cat de greu este atunci cand trebuie sa vorbim in public. Emotia ne dau anxietate, iar asta ne creeaza o multime de neplaceri. Avem vocea stinsa, ne balbaim, ne transpira mainile si ne “pierdem” ideile . Multe din aceste manifestari jenante pot disparea dupa un curs de actorie. Interpretarea unui rol pe scena impune o dictie impecabila.
Instructorul va va invata tehnici eficiente de rostire, de respiratie si de pronuntare raspicata a cuvintelor. Veti ajunge sa simtiti cele spuse de personaj si sa ii faceti pe spectatori sa simta, la randul lor, emotia. Va iesi la iveala adevarata voce pe care o aveti: puternica, clara si foarte expresiva. Aceasta va va fi de folos nu doar cand tineti discursuri publice, ci si in comunicarea de zi cu zi.
De asemenea, o data cu “rolul” de actor, cursurile de teatru va pot invata noi modalitati de exprimare. Nu comunicam doar in cuvinte, ci si prin tonalitate, mimica, gesturi si atitudini. Limbajul corpului este complex si greu de invatat doar la modul intuitiv.
Cel mai probabil il folosim rar, si, adesea, gresit, in necunostinta de cauza. Profesorul de actorie isi invata cursantii cum sa transmita mesajul si felul de a fi a personajului interpretat, prin toate mijloacele. Nu este usor, nici nu se invata repede, dar este cu siguranta util sa stiti cum sa te exprimi asa cum iti doresti, transmitand eficient mesajul si emotia potrivita.
Cursurile de actorie, exercitii de concentrare si memorare
O provocare cu care veti avea de-a face inca de la inceputul cursului de actorie este invatarea replicilor. Nu mai aveti acest exercitiu de cat erati eleva sau studenta. Ca urmare, foile pline de dialoguri pot sa vi se par imposibil de tinut minte.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Si totusi, nu doriti sa va dati batuta, nici sa va faceti de ras, asa ca veti incepe sa memorati totul replica cu replica. La invatarea de acasa se va adauga cu succes si memorarea din timpul repetitiilor, in care vi se intipareste in minte si ordinea corecta a replicilor, in contextul piesei.
La final, dupa spectacol, cand veti constata ca ati reusit sa invatati perfect cateva pagini de text. Ba mai mult, le-ati interpretat impecabil in fata unor straini, veti avea incredere ca aveti capacitate maxima de memorare. Astfel, veti avea mai mult curaj sa va inscrieti la cursuri si traininguri, ba chiar sa va orientati spre o alta cariera.
Cursul de teatru va dechide o lume noua
Mai mult decat un simplu, training, un curs de actorie insamna o multime de noutati. Veti cunoaste oameni noi, va veti supune unor reguli noi, va veti exprima si expune in public asa cum nu ati fi crezut niciodata. Toate acestea va shimba si rutina de zi cu zi, modul in care abordati provocarile si, poate, mediul in care socializati.
Cu siguranta va veti simti ispitita sa mergeti mai des la teatru, la opera, sa cititi. De asemenea, sa frecventati localuri pentru artisti si sa nu lipsiti de la festivaluri. In definitiv, toate aceste demersuri au ca finalitate exprimarea adevaratei personalitati a fiecaruia. In plus, o noua perspectiva asupra vietii si lumii.
Spatii de joaca pentru copii
Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca