De ce e bine sa iti iei un caine

De ce e bine sa iti iei un caine

Sumar articol

Adori animalele de companie, te topesti cand iti iese un caine in cale, dar te temi ca nu vei face fata responsabilitatilor de a avea unul? Iti prezentam in cele ce urmeaza care pot fi avantajele convietuirii cu acest animal, atat de iubitor si placut in viata de zi cu zi.

Cainele este cel mai bun prieten al omului, spune un vechi proverb romanesc, si nu e deloc o vorba in vant. Au fost vremuri in care nu se putea concepe o gospodarie fara caine sau o familie fara un animal de paza. Acest animal de companie s-a adaptat atat de bine convietuirii cu omul, incat pare ca dintotdeauna i-a fost alaturi. Ne este alaturi in orice situatie si ne ofera iubirea neconditionata de care avem atata nevoie. Anumite rase ofera si protectie fata de hoti sau atacatori si dovedesc chiar o suprinzatoare inteligenta in situatii critice.

Cum iti alegi un catel

Inainte de a ceda in fata frumusetii unei rase ori a “modei” momentului in aceasta zona, e bine sa analizam bine ce ne dorim si ce ii putem oferi in mod real unui catel. Este o decizie care implica multa responsabilitate si nu prea mai putem da inapoi daca nu facem fata noii provocari. Ca urmare, trebuie sa ne documentam temeinic despre rasele de caini pe care le avem in vedere.

Putem afla informatii de pe Internet sau din carti si publicatii de specialitate despre personalitatea lor, in ce masura pot fi lasati singuri in locuinta, despre sensibilitatile la boli.

De asemenea e bine sa ne facem un calcul financiar, sa stabilim daca ne permitem achizitionarea si ingrijirea unui caine. Este o decizie care presupunem mult mai multe decat sa mangaiem un animal dragalas. El trebuie hranit adecvat, dus la medicul veterinar pentru vaccinuri si tratamente destul de scumpe. Trebuie sa stim in ce masura familia si chiar vecinii agreeaza ideea unui tovaras canin in apropiere.

Cainii abandonati, prieteni devotati

O alta varianta este sa ii oferiti o viata mai buna unul caine abandonat, de la ecarisaj sau de la asociatiile specializate in asa ceva. Sunt cunoscuti pentru inteligenta si atasamentul pe care le manifesta fata de stapanii lor. In plus, au un organism mai puternic si au o imunitate crescuta fata de boli.

Adoptarea unui asemenea caine va da o implinire in plus, pentru ca ati facut o fapta buna. Va fi o bucurie sa il “educati” si sa traiti alaturi de noul prieten.

Cainele ne ajuta sa avem un psihic mai puternic

Se spune ca prezenta unui caine alaturi de noi este de-a dreptul terapeutica. Ne calmeaza si simplul fapt ca il mangaiem si il tinem in brate. Asta ca sa nu vorbim de bucuria pe care o manifesta de cate ori va intoarceti acasa.

Toate acestea va pot echilibra tensiunea arteriala, sistemul digestiv si chiar starea psihica. Despre caini se poate spune si ca pot vindeca despresia prin simpla lor prezenta. Ii aduc pe stapanii lor intr-o stare fizica si psihica mult mai buna, iar asta ii va face mai puternici in fata provocarilor cotidiene.

Cainii ajuta la socializare

Un beneficiu neasteptat al adoptarii unui caine este socializarea de care are parte stapanul sau. Fiecare plimbare a patrupedului implica interactiuni cu alte persoane. In general, e vorba de alti proprietari de caini, cu care inevitabil aveti subiecte comune de discutat. Ca urmare, ajungeti sa va faceti prieteni noi. Cainele ne ajuta sa devenim mai prietenosi, mai comunicativi, mai veseli, sau, dupa caz, mai stapaniti in situatii conflictuale.

Ce ii “invata” cainii pe copii

Cainii ajuta mult la educatia copiilor. Pe langa distractia zilnica pe care le-o ofera, cei mici vor creste alaturi de un prieten. Vor deprinde din mers cum sa ocrotesti pe cineva apropiat, cu rabdare si drag. Mai tarziu, sunt sanse mari sa ii abordeze cu aceeasi atitudine si pe oamenii cu care va interactiona.

In plus, exista studii care au concluzionat ca expunerea la blana si contactul direct cu animalul ii imunizeaza pe copii fata de boli si alergeni.

(sursa foto: Allergic Living)

Distribuie acum