Caută
Cum sa ramanem prieteni cu silueta in concediul de vara

Cum sa ramanem prieteni cu silueta in concediul de vara

Mult asteptatul sezon estival a sosit. Alaturi de el au sosit serile tarzii, deserturile racoroase si paharele suplimentare de vin. Un concediu ideal cuprinde toate aceste ingrediente sau macar o parte din ele. Ne dorim sa simtim tihna zilelor lenese, savoarea sorbeturilor si inghetatelor de fructe.

Cu siguranta, un adevarat concediu nici nu poate fi conceput prea diferit de acest tablou. Cu toate ca vara vine la pachet cu alimente pe care le consideram usoare, modificarea orarului de somn, prezenta alcoolului si a deserturilor bogate in zahar ne pot da batai de cap in ceea ce priveste kilogramele in plus.

Iata ce putem face pentru a ramane prieteni cu silueta noasta pe perioada verii:

Sa incetinim ritmul. 

Cu siguranta nimeni nu isi doreste sa se priveze, tocmai in concediu, de preparate traditionale pe care are ocazia rar sa le incerce. Portia de baclavale imbaiate in sirop de fistic sau blatul fraged de pizza italiana sunt placeri pe care nu le intalnim intr-o forma atat de autentica in viata cotidiana. Nu e nevoie sa ne infranam complet aceste bucurii, ci doar sa incetinim ritmul consumarii lor.

De fapt, savurarea, adica consumul mai lent, avand la baza atentia la toate caracteristicile alimentului (gust, miros, textura, densitate) conduce la reducerea portiei. Asa ca putem sa ne delectam cu cateva linguri de inghetata de casa cu frisca naturala. Conditia este de a le lasa sa “petreaca” mai mult timp topindu-se pe limba.

Sa injumatatim portia. 

Sigur ca este mult mai usor sa spunem ca o reducem, mult mai greu sa o si facem. Intr-adevar, nici nu prea avem cum, dar poate ca nici nu avem de ce sa ne privam de alimentele din concediu. Insa, putem sa apelam la trucuri vizuale, cerand farfurii mai mici sau impachetand de la inceput jumatate din preparate si sa le luam la pachet. De asemena putem sa impartim cu cineva drag deliciosul desert sau briosa cu ciocolata pe care am ochit-o in vitrina cofetariei.

Sa plecam din casa cu stomacul plin. 

O alta cale pentru a nu atenta prea mult la silueta noastra in concediu este sa avem stomacul macar o treime plin. Sigur ca nu putem masura exact cat de plin este. Un reper orientativ il reprezinta 2-3 linguri umplute cu iaurt, 1-2 oua sau 10-15 migdale. Astfel, nu exista riscul sa fim asa infometati incat sa dam iama in toata punga de fructe deshidratate cumparate din pietele traditionale sau sa ne oprim cu greu din apelarea la o alta bomboana de ciocolata elvetiana.

Sa ne dam liber bunei dispozitii. 

Mutand atentia de la mancare, putem sa ne oferim si alt tip de recompense. Facand lucruri noi si explorand locatii care poate nu erau in planul facut de acasa, putem sa devenim mai centrati si pe noutatea momentului si pe un alt fel de savurare, cea a clipei. Concediul este o perioada in care vrem sa dam frau liber multor activitati ce ne aduc emotii pozitive, fara ca mancarea sa fie elementul principal, ci doar intrand in componenta acestora.

(sursa foto: Aliexpress)

Distribuie acum