Beneficiile uleiului de cocos pentru piele si organism

Uleiul de cocos beneficii pentru piele si organism

Sumar articol

Desi nu este atat de popular la noi, uleiul de cocos ne poate aduce o multime de avantaje, fie ca il utilizam in alimentatie, fie in ritualul de ingrijire a pielii. Hidrateaza, ajuta la combaterea microbilor si a arsurilor de la nivelul pielii, iar pentru consum este un adevarat “aliment minune”, cu rol deosebit in echilibrarea tiroidei si a concentratiilor hormonale.

Uleiul de cocos este un produs creat din componenta nucii de cocos. La temperaturi obisnuite are un aspect asemanator untului. Exista o varianta de ulei de cocos bruta, necomestibila. O alta varietate a acestui ulei este cea rafinata si albita prin diverse proceduri, indicata mai ales pentru prajirea mancarurilor, pentru ca are o temperatura foarte ridicata de ardere. De asemenea, exista si variante de ulei de cocos natural, obtinut din laptele de cocos, pastrand aroma naturala a nucii din care provine.

Beneficiile uleiului de cocos

Acest ulei contine cantitati importante de vitamina B7, cunoscuta si sub denumirea de colina sau “vitamina memoriei”. Consumul acestuia ne mai poate aduce aporturi insemnate din vitaminele E si K, precum si fier, fitosteroli, acizi grasi saturati sau de tip Omega 6.

Consistenta si componentele uleiului de cocos fac ca acest produs sa fie foarte indicat in ingrijirea parului si a pielii. Este foarte eficient, de pilda, pentru stimularea cresterii parului. Masati scalpul timp de cateva minute cu o lingurita din acest produs, lasati sa actioneze o jumatate de ora si apoi spalati-l dupa ritualul obisnuit.

Ulei de cocos pentru varfuri despicate

Daca dimpotriva, aveti probleme cu radacinile, puteti folosi acest produs pentru emolierea radacinilor. Se aplica o cantitate mica la nivelul acestora imediat dupa spalare, pe o lungime de maximum doi centimetri si apoi se uniformizeaza pana la absorbire. Este o procedura care poate preveni foarte eficient despicarea varfurilor, conferind parului un aspect sanatos si natural.

Masca din ulei de cocos pentru par

O alta reteta pentru energizarea parului este cea in care uleiul se aplica pe toata lungimea firului, se acopera cu o boneta de plastic si se spala dupa cateva ore. Este mai eficient decat orice masca de par de la supermarket. Parul va fi mult mai usor de pieptanat, cu textura si stralucire, fara nici o urma de matreata.

Uleiul de cocos poate fi inclus si in trusa de vacanta, pentru ca are efect de protectie impotriva radiatiilor UV pentru par. In aceeasi idee, puteti folosi unt de cocos si pentru protejarea pielii corpului de agresiunea razelor solare. Mai exact, atunci cand ati ramas fara crema speciala adusa de acasa.

Cea mai eficienta crema de noapte, uleiul de cocos

Pentru piele, uleiul de cocos are un efect de hidratare si emoliere, fara a lasa acel aspect unsuros caracteristic acestui gen de produse cosmetice. Puteti sa il aplicati dupa demachiere pe toata fata, fara sa ocoliti zona ochilor si a buzelor. Este mai eficient decat o crema obisnuita de noapte.

La scurt timp dupa ce includeti procedeul in rutina zilnica, veti constata ca aveti o piele vizibil intinerita, mai neteda si elastica. Puteti inlocui produsele de tip luciu sau balsam de buze cu acest ulei, pentru efecte de durata.

Uleiul de cocos amelioreaza acneea

In amestec cu cantitati egale de miere, untul de cocos poate avea efecte anti-acneice. Acest tratament este recomandat chiar si pentru pielea sensibila a adolescentilor, atat de afectati de aceasta afectiune.

Se ameste bine si se intinde pe toata fata si chiar zona gatului si a decolteului daca este cazul. Se lasa sa actioneze 10 minute, dupa care se spala toata zona.

Creme exfoliante cu ulei de cocos

In alte combinatii, uleiul de cocos este si un foarte bun exfoliant. Pentru ten se prepara o pasta din acest produs, mixat cu bicarbonat. Se maseaza fata cu miscari circulare si apoi se spala. Tenul va fi curatat de impuritati si nu va mai necesita aplicarea altor creme.

Daca simtiti nevoia sa va curarati corpul de stratul de celule moarte care da pielii un aspect imbacsit, untul de cocos se prepara prin amestec cu zahar brun. Crema grunjoasa si emolienta care rezulta se aplica pe tot corpul dupa dus si se curata fiecare centimetru de piele. Dupa cinci minute, se clateste cu apa din abundenta. Veti avea o piele curata si luminoasa, fara portiuni uscate.

Uleiul de cocos imbunatateste dieta

In alimentatie, uleiul de cocos poate inlocui cu succes untura sau uleiul de floarea soarelui atunci cand frigem sau sotam alimente. Vom evita in acest fel arderile atat de nocive pentru organism. De asemenea, poate inlocui untul, mai ales atunci cand tinem post sau urmam o dieta fara proteine animale. Ajuta, de asemenea, la imbogatirea aportului nutritiv al legumelor preparate pe aburi.

Pe langa aportul redus de grasimi, uleiul de cocos in alimentatie ajuta la echilibrarea functionarii tiroidei si suprarenalelor, regland astfel nivelurile hormonale. Le este util celor care vor sa slabeasca, prin reducerea senzatiei de foame. Nu in ultimul rand, acest produs stimuleaza activitatea creierului si aduce un aport de energie intregului organism.

(sursa foto: Miriadna)

Distribuie acum