Este una dintre cele mai jenante probleme cu care ne putem confrunta oricand. Matreata este o problema dermatologica care ne face parul sa arate groaznic si, ca si cum nu ar fi destul, ne provoaca si mancarimi si inrosirea pielii. Si aici se poate aplica regula care spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi.
Va prezentam in cele ce urmeaza cateva informatii despre cauzele si prevenirea matretii, dar si care sunt cele mai eficiente sfaturi de urmat in caz ca v-ati pricopsit cu inesteticele coji.
Uneori, matreata mai putin agresiva este doar o reactie la anumite produse cu care pielea capului vine in contact. De multe ori, iritatia apare dupa ce am folosit un sampon, balsam sau masca pentru par. Acestea pot avea in componenta ingrediente pe care pielea nu le suporta.
Fond de Ten Fluid
Vrei acest fond de ten ?
Poate fi vorba si de cantitatea de elemente cu rol degresant pe care o contin. De asemenea, ne putem pomeni cu scalpul acoperit de coji dupa ce folosim o vopsea de par noua.
Cum evitam matreata produsa de cosmetice
In toate aceste cazuri se recomanda indepartarea cat mai rapida a produsului in cauza si evitarea lui pe mai tarziu. Preventiv, putem evita sampoanele puternice, cu multe ingrediente chimice pe eticheta. De asemenea, sunt sanse mai mari sa ne pastram parul sanatos, fara matreata, daca evitam spalarile zilnice si produsele de styling aplicate mult si des.
Respectati regulile care spun ca orice produs folosit prima data se testeaza mai intai pentru 24 de ore. Incercati sa apeleti la saloane profesionale atunci cand va vopsiti sau tundeti parul. Nu in ultimul rand, alegeti cat mai multe produse cu ingrediente naturale.
Cum se produce matreata
In cele mai multe cazuri insa, matreata este cauzata de fungi. Acestia traiesc in mod natural pe pielea capului. Se inmultesc si prospera extraordinar atunci cand creste cantitatea de sebum produsa la acest nivel.
Se declanseaza un proces de refacere accelerata a celulelor pielii, iar cele de la suprafata incep sa se desprinda. Acestea sunt, de fapt, cojile albe care ajung sa se reverse pe toata lungimea parului si chiar pe haine. Imaginea unui guler inchis la culoare presarat cu matreata este foarte dezagreabila, asa ca trebuie sa luam cat mai repede masuri de stopare a problemei.
Gene false profesionale
Vrei sa ai o privire atragatoare?
Reguli de depistare a cauzei matretii
Primul pas este aflarea cauzei pentru care se produce prea mult sebum pe scalp. Poate fi vorba de anumite dezechilibre hormonale cauzate de ovare polichistice, tumori sau chiar de un stil de viata cu prea mult stres.
Medicul endocrinolog poate sa va prescrie in acest caz cel mai bun tratament. Daca nu se depisteaza probleme interne, medicul dermatolog va cerceta pielea, secretiile, dar si obiceiurile zilnice.
Cantitatea de sebum creste daca ne pieptanam prea energic, daca ne spalam prea des sau prea rar, daca stam prea mult cu capul acoperit sau daca avem un regim alimentar bogat in grasimi si dulciuri.
Otetul de mere are efect antifungic
O data gasita cauza problemei, este momentul sa intervenim ca sa o remediem, o data cu efectele acesteia. Luati tratamentele indicate, urmati regimul indicat de specialisti si utilizati, daca e cazul, si sampoane medicinale.
Puteti utiliza si alternative naturale care va pot ajuta sa reduceti sebumul si atat de neplacuta matreata. De pilda, clatirea parului dupa spalare cu apa si otet de mere are efect antifungic. Incercati la inceput o solutie mai concentrata, dupa care reduceti cantitatea de otet. Pe langa ca ajuta la inlaturarea matretii, ii confera parului stralucire si volum.
Produse pentru epilat
Vrei sa ai picioare fine la atingere?
Cum va poate ajuta bicarbonatul sa scapati de matreata
Alte solutii din gospodarie au in prim plan bicarbonatul. Exista retete care il recomanda la clatirea parului, la final, pentru o neutralizare mai eficienta a chimicalelor din sampon si, totodata, reducerea cantitatii de sebum.
Bicarbonatul, amestecat cu putina sare si cu apa cat sa formeze o pasta, se aplica pe tot scalpul umezit si se clateste bine dupa cateva minute. Efectul asupra parului este magnific si de lunga durata!
Si aspirina ajuta in lupta cu matreata
Alte produse care s-au dovedit de-a lungul vremii aliati buni in lupta cu matreata ar mai fi uleiurile vegetale naturale, aplicate periodic direct pe piele, pasta calduta de praf de aspirina cu apa sau chiar sapunul de casa. Sunt produse care au darul de a hidrata si echilibra pielea scalpului, ceea ce duce la scaderea cantitatii de sebum care se produce la acest nivel.
Fungii responsabili de matreata isi pierd puterea si parul va capata, cu timpul, un aspect frumos si sanatos!
Set Machiaj In Love With Make-up
Vrei aceasta trusa ?
(sursa foto: Healthline)