Pare usor ridicol sa vorbesti de acarienii din gene si sprancene ca despre niste daunatori majori ai frumusetii. Si totusi, este o realitate. Nu ii vedem, insa multe din problemele pe care le avem cu tenul, pielea, genele si sprancenele sunt efecte ale prezentei si inmultirii lor excesive. Vestea buna este ca putem preveni aparitia lor, ba chiar exista si remedii naturale care ii inlatura.
Produse cosmetice destinate ingrijirii ochilor – vezi AICI
Se vad doar la microscop, instrument prin care s-a observat ca sunt vietati transparente si au nu mai putin de opt picioruse. Se pare ca acarienii sau Demodex, se hranesc cu grasimea din par si piele, asa-numitul sebum. Prezenta lor este normala, insa doar intr-o anumita masura. Efectele negative asupra zonei fetei incep sa apara dupa ce aceste microorganisme incep sa se inmulteasca peste masura. Nu sunt dureroase, nu ne desfigureaza peste noapte. Dar nu este bine sa le trecem cu vederea.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Mancarimi si bubite pe pleoape, simptome ale prezentei acarienilor
Primele semne ca avem o problema la nivelul genelor si a sprancenelor sunt mancarimile, la inceput usoare, ale pleoapelor. Acestea apar ca urmare a prezentei acarienilor in aceasta zona a fetei. Pot aparea apoi lacrimari la orice schimbare de mediu, sau dimpotriva, simptome de ochi uscati. Toate dificultatile se accentueaza atunci cand suntem bolnavi sau avem sistemul imunitar slabit.
La nivelul genelor pot aparea, de asemenea, vezicule suparatoare care produc mancarime. De multe ori nu raspund la tratamente pentru infectii oftalmologice usoare.
Acarienii, cauza golurilor din sprancene
Un alt simptom foarte raspandit al prezentei acarienilor este caderea masiva a firelor din gene si sprancene. La acestea din urma apar la scurta vreme mici goluri de forma rotunda, foarte inestetice. Fenomenul este suparator si pentru ca se simte, prin iritarea pielii afectate, cat si pentru ca stirbeste din frumusetea chipului.
Nimeni nu isi doreste gene rare care cad mereu pe obraji. Cu atat mai putin sprancene intrerupte si bizare. Toate acestea pot continua cu uscaciuni, roseli si iritatii aparute la nivelul fetei, aparent inexplicabil.
Igiena perfecta pentru prevenirea acarienilor
Prima regula de prevenire a acestor probleme este o igiena perfecta a fetei, parului, mainilor si intregului corp. Faceti dus, samponati parul macar o data sau de doua ori pe saptamana. Demachiati fata cu grija in fiecare seara. Spalati-va mainile cat se poate de des. Evitati sa va atingeti fata sau parul in timpul zilei.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Acarienii se transmit foarte usor de la o persoana la alta, asa ca evitati sa folositi cosmetice “la comun”. Nu incercati testere prin magazine, nu imprumutati pieptenele, rimelul, rujul sau crema altcuiva. Chiar si propriile cosmeticale se schimba des, din acelasi motiv. O data ce constatati ca aveti “simptome” ale prezentei acarienilor pe fata, prima masura tine tot de igiena. Se spala in apa cat mai fierbinte asternuturile si prosoapele. Se arunca imediat toate cosmeticele si se achizitioneaza altele noi.
Un specialist in dermatologie sau un cabinet cosmetic specializat va poate indruma spre tratamente si proceduri specifice.
Uleiul de arbore de ceai, dusmanul acarienilor
Daca doriti sa va tratati acasa, cu produse naturale, cea mai indicata solutie impotriva acarienilor este utilizarea uleiului de arbore de ceai (gasesti AICI). Se gaseste si sub numele de Tea Tree Oil, in diverse concentratii. Se aplica cu grija in fiecare seara pe gene si pe sprancene. Pe cat posibil, se trateaza si pielea din jur. Dimineata se spala fata cu sampon pentru copii.
Tratamentul se aplica timp de o luna. Se reia in caz de nevoie. Se mai pot folosi sampoane, sapunuri si creme cu Tea Tree Oil. Efecte similare au uleiurile de macadamia, de lavanda sau cel de gudron de mesteacan.