In multe zone ale tarii, dar mai ales in Moldova, sarbatorile specifice iernii sunt marcate, intre altele, cu un desert sofisticat si inmiresmat care se numeste julfa. In Ardeal se mai numeste “zsufa”, iar in alte parti “jufla”. Orice nume am folosi, un lucru e clar: reteta nu e simpla, dar la final se constata ca este o prajitura atat de buna, incat merita cu prisosinta tot efortul. La prima vedere, julfa pare un veritabil tort. Blatul este reprezentat de turtele care odinioara se preparau din faina de canepa, siropul este un deliciu cu arome florale, iar crema alinta simturile gustative cu esenta irezistibila a samburilor de nuca (sau canepa). Savurarea acestei preparat era bucurie in stare pura, mai ales daca ne gandim la comunitatile stravechi, in care dulciurile nu erau consumate in cantitati mari, ca acum, si oamenii tineau un post drastic pana in ziua de Craciun. Daca adaugam la toate acestea bucuria nestavilita specifica celor mici, putem realiza, macar in parte, cat de mult era apreciat un desert atat de special cum este julfa.
1 comentariu
Numele corect este de turte cu julfa. Julfa fiind zeama care se obtine prin fierbera semintelor de canepa din care se fac crema. Puteti sa va uitati si in DEX.