In multe zone ale tarii, dar mai ales in Moldova, sarbatorile specifice iernii sunt marcate, intre altele, cu un desert sofisticat si inmiresmat care se numeste julfa. In Ardeal se mai numeste “zsufa”, iar in alte parti “jufla”. Orice nume am folosi, un lucru e clar: reteta nu e simpla, dar la final se constata ca este o prajitura atat de buna, incat merita cu prisosinta tot efortul.
La prima vedere, julfa pare un veritabil tort. Blatul este reprezentat de turtele care odinioara se preparau din faina de canepa, siropul este un deliciu cu arome florale, iar crema alinta simturile gustative cu esenta irezistibila a samburilor de nuca (sau canepa).
Savurarea acestei preparat era bucurie in stare pura, mai ales daca ne gandim la comunitatile stravechi, in care dulciurile nu erau consumate in cantitati mari, ca acum, si oamenii tineau un post drastic pana in ziua de Craciun. Daca adaugam la toate acestea bucuria nestavilita specifica celor mici, putem realiza, macar in parte, cat de mult era apreciat un desert atat de special cum este julfa.
Cum se pregatesc foile pentru julfa
Pentru turtele care vor tine locul blatului “tortului”, pregatiti cu grija un kilogram de faina alba. Daca tineti diete speciale sau va straduiti sa inlocuiti acest ingredient cu altele mai sanatoase, puteti incerca faina integrala, de orez sau de migdale.
Orice alegere faceti, este important sa cerneti faina inainte de preparare, folosind o sita deasa. “Sapati” o mica adancitura in mijlocul gramezii de faina, in care puneti o jumatate de lingurita de sare grunjoasa si aproximativ 350 de mililitri de apa, calduta sau macar la temperatura camerei.
Puteti sa adaugati, dupa preferinte, inca o lingura cu ulei si una cu otet. Inarmati-va cu rabdare si amestecati treptat faina cu apa. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase.
Cum se coc foile pentru julfa
La final, trebuie sa aveti in fata un aluat care nu se mai lipeste de maini. Lasati-l sa se “odihneasca” timp de 20 de minute, acoperit cu un prosop curat. Urmeaza impartirea aluatului in parti egale, in functie de cate foi planuiti pentru julfa.
Fiecare se intinde pe un blat de lemn, cu ajutorul facaletului. In bucatariile traditionale, urma coacerea micilor placinte pe plita. Sunt bune insa si daca le gatiti in tigaie (fara ulei) de teflon, in cuptor, sau, pentru variante mai crocante, pe suprafata unui grill.
Reteta de umplutura pentru julfa
In vechime, julfele erau preparate doar din seminte canepa. Au urmat vremuri in care nuca a inlocuit aceste seminte. Puteti alege sa preparati o umplutura formata fie din 500 de grame de canepa, fie din o jumatate de kilogram de nuca maruntita in bucati nu prea mici.
Cum reteta nu este batuta in cuie, puteti sa combinati cele doua tipuri de seminte in proportii egale. Chiar daca pare tentant sa le zdrobiti cat mai fin, nu este prea recomandat pentru aceasta reteta. Pe langa arome si gust, este important ca acest desert sa aiba si o textura aparte, asa ca alegeti semintele de canepa zdrobite grosier in mojar.
Daca ati ales nucile, semintele se zdrobesc putin si se prajesc cateva minute in tava, pentru un plus de savoare. Semintele de nuca se amesteca, pur si simplu, cu zahar si miere pana cand rezulta o “crema” fluida. In cazul semintelor de canepa, acestea se cer fierte cateva minute cu zahar si miere, inlaturand spuma care se formeaza la suprafata. Consistenta trebuie sa fie una moale, dar suficient de legata ca sa nu curga prea usor din julfa.
Cum se prepara siropul pentru julfa
O buna parte din savoarea julfelor cu care bunicile noastre isi incantau familia se datora siropului aferent. Acesta inmiresma si “lega” mai bine foile si crema acestui desert.
Reteta acestuia este ceva mai simpla. Este nevoie in primul rand de doua cani mari cu ceai de iasomie, trandafiri sau flori de salcam. Ceaiul se fierbe cu 200 de grame de zahar si 100 de mililitri de miere, pana cand devine un lichid vascos.
Cum se aranjeaza julfa
Asezati-va cat mai la indemana cele trei parti ale julfei. Pe o farfurie lata foarte intinsa ori un platou rotund se pune o foaie coapta si o undeti cu sirop. Intindeti apoi un strat generos de crema cu seminte de canepa sau nuca. Deasupra veti aseza cu grija o alta foaie si tot asa, pana cand ati epuizat toate ingredientele. La final, veti avea o julfa asemanatoare unui tort, pe care o veti taia in felii asemanatoare acestui desert.
Puteti sa o lasati asa, pentru un aspect cat mai natural, sau o puteti orna. Puteti folosi miere, diferite seminte sanatoase, fructe uscate, dar si frisca, ciocolata, sirop de artar sau de caramel. Julfa este un desert cu care va puteti incanta familia si invitatii atat la sarbatorile de iarna, cat si pe tot parcursul anului. Este un desert traditional romanesc care uimeste papilele gustative in orice anotimp!
(sursa foto: Selgros Cauta Pasiunea)