Retete inedite de paine “de toamna”, cu seminte de dovleac, frunze de varza si cartofi

Retete inedite de paine, cu seminte de dovleac, frunze de varza si cartofi

Sumar articol

Daca spui toamna, iti vin in minte imagini idilice cu dovleci. Si nu doar atat, pentru ca pe langa miezul lor de un portocaliu atat de fotogenic, acestia ne incanta si papilele gustative cu arome irezistibile. Fac parte din rarele alimente care reusesc sa fie in acelasi timp sanatoase si gustoase. La fel si cartofii, in anumite retete, dar si alte produse din gradina la care nici nu te-ai gandi ca pot fi atat de bune. Toate acestea pot fi experimentate in retete mai putin obisnuite de paine.

Dovleacul este cunoscut in unele parti ale tarii cu nume ca lubenita domneasca, bostan sau curcubata. Este cultivat atat pentru aspectul sau atragator, cat si pentru consumul miezului si al semintelor.

In anumite zone ale Europei sunt apreciate chiar si florile. “Sacrificarea” unui dovleac este o adevarata bucurie pentru intreaga familie, mai ales daca este preparat in retete neasteptate. Pe langa gustul bun, semintele de dovleac aduc, intre altele, un aport mare de magneziu, zinc si substante antidepresive.

Jucarii de exterior

Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile

Reteta de paine cu seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt un adevarat deliciu, mai ales daca sunt prajite in cuptor. Putem sa folosim aceasta savoare de zile mari pentru a prepara o paine pe care o vor aprecia toti cei dragi.

Pentru preparare se folosesc aproximativ 300 de grame de seminte coapte in cuptor pana la rumenire, curatate si maruntite. Peste acestea se adauga apa calda in care s-a topit putina sare, zahar si unt. Se presara cu grija faina si se framanta cu mainile pana ajunge la obisnuita consistenta elasica a aluatului. Se acopera cu un servet si se lasa la caldura pana creste considerabil.

Se tapeteaza cu faina si unt o tava adanca (poate fi si una pentru cozonac sau de tip Jena). Aluatul se toarna in aproximativ doua treimi din capacitatea vasului. Se presara inca niste seminte coapte de dovleac, de data asta in bucati cat mai mari. Se coace pentru o jumatate de ora la cuptor, apoi se lasa la racit si se scoate apoi cu grija din tava. Se poate consuma ca orice paine, dar este delicioasa in sandwich-uri.

Cum preparam painea cu cartofi

Cartofii produsi in gradina proprie, dupa luni de munca in arsita si vant sunt mai buni decat orice sortiment pe care il poti cumpara de la magazin. Poate pentru ca nu contin chimicale, sau poate e efectul implinirii de a stii ca sunt produsul propriei munci. Oricum ar fi, merita sa le incercati savoarea preparand o reteta inedita de paine cu cartofi, 100% homemade. Este nevoie de un kilogram de tuberculi proaspeti si tot atata faina alba, cernuta cu atentie. Adaugati la ingrediente sare dupa gust si doua plicuri de drojdie uscata.

Cartofii se spala, se acopera cu apa rece si se fierb la foc mic. Cand furculita intra usor in ei se iau de pe foc si se curata cat mai rapid de coaja. Se pot zdrobi apoi cu furculita, daca va doriti o textura mai rustica sau ii puteti pasa la blender, pentru o consistenta fina. Se pun pe un blat, puneti in mijloc sarea si drojdia topita in apa calduta. Daca doriti o coaja mai tare, adaugati si doua linguri de ulei. Se framanta vartos cu mana si se adauga treptat cate putina faina si apoi apa. Cu cat operatiunea se face mai lent, cu atat gustul va fi mai bun.

Electrocasnice pentru bucatarie

Tu cu ce vrei sa gatesti?

Dupa ce amestecul ajunge la consistenta dorita, se acopera si se lasa la dospit. Regula generala spune ca aluatul a crescut suficient atunci cand ajunge de doua ori mai voluminos decat era la inceput. Mutati aluatul pe un blat si cu mainile modelati forma dorita. Puteti alege o tava de cozonac, dar puteti forma si franzelute alungite, chifle, o paine rutunda sau ovala.

Se da la cuptor si se lasa pana cand coaja ajunge la o nuanta de maro inchis. La final, se pune intr-o spatiu inchis. Poate fi recipientul clasic pentru paine din bucatarie, din lemn, dar si o caserola din metal sau plastic. Cartofii ii confera painii o savoare aparte si un plus de nutrienti. Un alt avantaj al acestui sortiment de paine este faptul ca rezista mai mult in stare proaspata.

Paine coapta pe foi de varza

Cei care au copilarit la tara isi amintesc poate cu nostalgie de gustul uimitor al painii coapte in cuptor de caramida, la foc de lemn, asezata pe frunze mari de varza. O reteta simpla, sanatoasa, cu savori aristocratice, care azi tinde sa cada in uitare. Ar fi pacat sa se intample asa, mai ales ca poate fi adaptata cu succes si in bucatariile moderne.

Ca sa fiti sigura ca aveti la indemana toate ingredientele, rezervati-va o dupa masa pentru o vizita la piata. Printre mormanele de vinete, morcovi, ceapa, struguri si ardei veti gasi si o multime de sortimente de varza proaspat adunata de pe camp. Treceti de gramezile cu capatani mici si turtite, numai bune de pus la murat si opriti-va la o taraba cu verze mari, carora nu li s-a indepartat partea exterioara. Sunt suficiente doua asemenea verze. Tot de aici aprovizionati-va si cu o punga de malai galben-portocaliu, macinat in gospodarie.

Mai aveti nevoie doar de un kilogram de faina alba cernuta cu grija, 50 de grame de drojdie proaspata si apa calduta. Faina se pune intr-un vas incapator, se face o mica adancitura in mijloc, iar acolo se va turna drojdia inmuiata in putina apa calduta. Se lasa totul sa se “odihneasca un sfert de ora”.

Friteuze cu aer cald

Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa

In tot acest timp, preparati o mamaliga rapida din 200 de grame de malai si lasati-l la racit. Adaugati-l apoi in gramajoara cu drojdia, adaugati drojdie cate putin si apoi framantati bine cu ambele maini. Aluatul e gata cand la suprafata lui incep sa se formeze basicute. Opriti actiunea, spalati-va pe maini si acoperiti vasul cu aluat cu un prosop curat.

Dupa doua ore si jumatate de dospit, incepeti sa formati painile rotunde pe blatul presarat cu faina. Cand sunt gata, rostogoliti-le in faina de malai si asezati-le in vase tapetate in intregime cu frunzele exterioare de la varza. Lasati-le in cuptorul incins o ora. Painile se scot din vas, li se indeparteaza frunzele si se acopera cu un servet. Dupa o ora, puteti sa le gustati. Va fi un deliciu pe care nu il veti uita niciodata!

(sursa foto: My Habitat)

Distribuie acum