Daca spui toamna, iti vin in minte imagini idilice cu dovleci. Si nu doar atat, pentru ca pe langa miezul lor de un portocaliu atat de fotogenic, acestia ne incanta si papilele gustative cu arome irezistibile. Fac parte din rarele alimente care reusesc sa fie in acelasi timp sanatoase si gustoase. La fel si cartofii, in anumite retete, dar si alte produse din gradina la care nici nu te-ai gandi ca pot fi atat de bune. Toate acestea pot fi experimentate in retete mai putin obisnuite de paine. Dovleacul este cunoscut in unele parti ale tarii cu nume ca lubenita domneasca, bostan sau curcubata. Este cultivat atat pentru aspectul sau atragator, cat si pentru consumul miezului si al semintelor. In anumite zone ale Europei sunt apreciate chiar si florile. “Sacrificarea” unui dovleac este o adevarata bucurie pentru intreaga familie, mai ales daca este preparat in retete neasteptate. Pe langa gustul bun, semintele de dovleac aduc, intre altele, un aport mare de magneziu, zinc si substante antidepresive.