Este nelipsita din bucataria ardeleneasca si ne inmiresmeaza mancarurile cu arome magnifice. Chiar daca se gaseste la sectorul de condimente din orice magazin, boiaua preparata cu migala acasa are savori si beneficii incomparabile. Boiaua de casa nu are nevoie de pregatiri sofisticate. Nu aveti nevoie de ardei lungi sau rotunzi (din cei atat de fotogenici in imaginile imortalizate toamna), de o bucatarie luminoasa si de multa rabdare. Cele mai vechi atestari ale acestui condiment il plaseaza undeva in zona Budapestei de astazi. Peste secole, micii ardei incovoiati in culori aprinse au devenit un adevarat simbol al toamnei. O calatorie in septembrie sau octombrie prin satele ardelenesti, mai ales cele din nordul Romaniei, ne “deruleaza” prin fata o multime de gospodarii impodobite cu siraguri lungi de ardei iuti. De cele mai multe ori sunt alungiti si rosietici si li se spune "paprika”. Chiar daca arata grozav, aceste “accesorii” sunt stranse inainte de caderea iernii. Asta pentru ca scopul real al decorului este pregatirea pentru prepararea boielei. Aceasta nu e altceva decat pulberea care rezulta din pisarea ardeilor bine uscati, de preferinta la soare.
1 comentariu
O informație foarte buna pentru pasionați de boia de casa