Caută
Festivalul de Teatrul de la Sibiu va avea ca tema in acest an iubirea

Festivalul de Teatrul de la Sibiu va avea ca tema in acest an iubirea

Patru zile de show cu David Dimitri, supranumit omul-circ, personalitati marcante ale artelor spectacolului din lume, dar si unele dintre cele mai dinamice companii de teatru, dans sau circ, vor sustine atmosfera la editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS).

Organizatorii evenimentului au decis sa dedice patru zile din editia din acest an unuia dintre cei mai mari creatori de circ din lume, David Dimitri (initiativa pe care FITS intentioneaza sa o aplice si in urmatorii ani, cu alte companii similare). Decizia a fost anuntata ca un cadou oferit de festival comunitatii sibiene, fiind primul spectacol de acest gen care are loc intr-un cort de circ.

In aplauzele voastre… Omul-Circ!” este un spectacol de circ contemporan creat si interpretat de un singur om, fara animale si fara alt suport de scena, fiind o combinatie inovatoare de acrobatii, mers pe sarma, muzica si trapez. Prestatia sa poate fi asemuita cu manifestul unui artist „de un talent nebun” care isi propune sa interpreteze cel mai indraznet spectacol de circ din toate timpurile.

Dimitri este un acrobat al sforii intinse, apreciat in toata lumea pentru stilul unic in care isi executa momentele. Este absolvent al scolii de circ din Budapesta si fost student al faimoasei scoli de dans Juilliard, a creat dansuri pe sarma, aclamate la Cirque du Soleil (Canada), Big Apple Circus (New York), Circus Knie (Elvetia) sau Metropolitan Opera.

„Incerc sa recreez un circ executat de o singura persoana: eu. Din orasul in care locuiesc, iau tirul pe care il conduc singur, ma duc in orasul in care urmeaza sa-mi instalez cortul si ma apuc de treaba. Eu sunt singurul actor si tot eu sunt si regizorul, muzicianul, tehnicianul, ingrijitorul… sunt omul-circ! Imi place aceasta autonomie, imi place ca nu depind de nimeni. Ceea ce fac este o colectie a tot ceea ce am invatat in circ, adaptat la un nivel teatral. imi place ca sunt aproape de oameni, joc aproape de ei, am un dialog cu ei si ii invit in lumea mea. Poti face magie aici. Este mereu o provocare sa merg pe sarma la inaltime. E ca si cum mi-as parasi casa si as merge catre cer”, declara David Dimitri.

Omul-Circ va putea fi urmarit in fiecare zi, intre 15 – 18 iunie la Baza Hipica Sibiu. Pretul unui bilet este de doar 20 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii.

Pe langa acesta, printre reprezentatii se afla cele ale sectiunii „Intalnirea scolilor si academiilor de teatru si management cultural” si alte cateva spectacole de exceptie, din tara sau din strainatate. „Rug”, dupa romanul lui Gyorgy Dragoman, un spectacol al TNRS, este rezultatul unei colaborari deosebite intre teatrele din Stuttgart, Dresda, Sibiu si Budapesta, pentru care regizorul Armin Petras a lucrat la Dresda cu sase actrite din Germania, Romania si Ungaria.

De asemenea, „N-ai tu treaba !” este o adaptare scrisa de Catalin Stefanescu dupa Danila Prepeleac de Ion Creanga, pusa in scena de Teatrul ACT, in regia lui Alexandru Dabija. „Uau ! Pur si simplu !” (A Simple Space) va fi o ora de circ contemporan brut, frenetic si delicat in acelasi timp, sapte acrobati care isi testeaza, fara rezerve, limitele fizice. Inarmati doar cu forta bruta si agilitate felina, acesti acrobati isi lasa garda jos si prezinta o realitate in care oricand pot aparea esecuri si slabiciuni.

Un alt spectacol de circ, elvetian de aceasta data, este un one-man-show gandit si interpretat de David Dimitri. „In aplauzele voastre… Omul Circ !” este manifestul unui artist „de un talent nebun” (apreciere facuta de faimosul Maurice Bejart) care vrea sa interpreteze cel mai indraznet spectacol de circ din toate timpurile. „Circus Man” e o combinatie inovatoare de acrobatii, mers pe sarma, muzica si trapez realizata de David Dimitri — „Lord of The Wire”, dupa cum l-a numit New York Times.

Nu vor lipsi popularele la spectacole de strada , plus multe spectacole de lectura, conferinte speciale, lansari de carte, ateliere, filme, intalnirea scolilor si academiilor de teatru si management cultural sau Bursa de Spectacole de la Sibiu.

FITS 2017 va avea loc intre 9-18 iunie. Biletele pot fi achizitionate la preturi intre 10 si 40 de lei, de la Agentia Teatrala Sibiu (tr. Nicolae Balcescu nr. 17), din reteaua nationala a magazinelor Germanos, Orange si Vodafone, librariile Humanitas si Carturesti si online, prin portalul Eventim.

(sursa poza: Facebook FITS)

Distribuie acum