Iubitorii jazz-ului contemporan sunt asteptati in curand la un nou eveniment international open-air desfasurat in Parcul Natural Apuseni. Satul Smida din judetul Cluj va gazdui intre 25 si 27 august 2017 Smida Jazz Festival. Manifestarea se afla la cea de-a doua editie si reuneste cativa artisti cu rezonanta ai genului.
Smida se afla la 90 de kilometri de Cluj-Napoca, in comuna Belis, cunoscuta pentru zona de agrement dezvoltata in jurul unui lac. Prima editie a festivalului de jazz a avut loc in august 2016. Organizatorii au descris initiativa ca pe “un eveniment international dedicat jazz-ului contemporan, avand la baza conceptul unic de a imbina armonios acest gen muzical cu frumusetea naturala a muntilor Apuseni”. Au cantat atunci artisti din Romania, Ungaria, Suedia, Turcia Franta si Germania.
9 trupe din 7 tari
Va fi un weekend de muzica buna in racoarea padurii. Noua trupe vor insufleti atmosfera. Este vorba de GoGo Penguin – Marea Britanie, Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz – Norvegia, Tingvall Trio – Germania, Eric Vloeimans’ Gatecrash – Olanda, The Kandinsky Effect – Franta si Sickpicnic – Ungaria. Romania va fi reprezentata de Iordache, JazzyBIT si Trompetre.
Imbinari neasteptate de stiluri
GoGo Penguin este un trio care foloseste instrumente clasice pentru o reinterpretare originala a muzicii electronice. Muzica lor cunoaste influente din partea unor nume ca Brian Eno, John Cage si Massive Attack. Bugge Wesseltoft’s este o trupa-pionier a genului jazz scandinav care imbina jazzul live cu muzica electronica de club intr-un mod foarte interesant. Diversitatea grupului Tingvall Trio descrie amalgamul de stiluri cu care face furori. Este vorba de un baterist german, un basist cubanez si un pianist din Suedia.
Colaborari cu nume importante
JazzyBIT este un trio eclectic format din Teodor Pop – pian, claviaturi (premiul pentru cel mai bun pianist, concursul memorial “Iuliu Merca”), Mihai Moldoveanu – bas (mai canta alaturi de Alexandrina s.a.) si Szabó Csongor-Zsolt – tobe (premii la concursuri de percutie). Jazz-ul clasic abordat cunoaste influente rock, blues si funk. Trupa Iordache, reunita in jurul saxofonistului cu acelasi nume (compenent, intre altele, al trupei Kumm), canta un gen autointitulat “free funk”. Trompetre este un proiect fondat de trompetistul din Timisoara Petre Ionutescu, in colaborare cu Sergiu Catana si Gabriel Almasi. Ionutescu este cunoscut pentru colaborari cu nume ca Blazzaj, Alexandrina, Subcarpati sau Negura Bunget.
Intrare gratuita pentru copii
Abonamentele la festival costa 99 de lei daca sunt achizitionate pana in 20 august 2017, iar intre 21 si 25 pretul va creste la 119 lei. Biletele pentru o singura zi costa 45 de lei. Copiii care nu au implinit inca varsta de 14 ani pot intra gratuit. De asemenea, persoanele cu handicap (alaturi de un insotitor) au parte de intrare libera la festival si camping, pe baza documentelor justificative.
Activitati in aer liber
Pe langa concerte, evenimentul va include si multe activitati in aer liber. Se vor amenaja zone “food court”, baruri, parcare, plus o zona de camping. Abonamentul pentru trei zile de camping costa 35 de lei. Facilitatile oferite includ paza, toalete, dusuri si iluminat. Daca nu agreati cazarea la cort, se pot face rezervari la tabara din apropiere si pensiunea din satul Ic Ponor.
Smida Jazz Festival – un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Iata cum a fost la prima editie:
(sursa video: YouTube Smida Jazz)
(sursa foto: Festivaluri Romanesti)