Ce investigatii si analize medicale se repeta anual

Ce investigatii si analize medicale se repeta anual

Sumar articol

Preventia este cea mai buna metoda prin care ne putem apara de o serie de boli grave, daca nu chiar incurabile. Pe langa adoptarea unui stil de viata sanatos, e bine sa avem grija sa ne facem anual cateva consultatii si investigatii medicale. Acestea ne ajuta sa descoperim la timp cele mai frecvente afectiuni grave la care sunt predispose femeile de pe toata planeta. Va prezentam mai jos ce ce investigatii si analize medicale se repeta anual.

Daca sunt detectate in stadii incipiente, foarte multe maladii grave, dintre care amintim doar cancerul, au sanse sa fie tratate eficient sau chiar inlaturate.

Cum se depisteaza cancerul la san

Este si cazul cancerului la san, afectiune care, din pacate, e des intalnita in randul femeilor de toate varstele. Ca sa depistati in timp util orice modificare in aceasta zona, palpati-va lunar fiecare san. Nu va ia decat cateva minute. Asezati-va in fata unei oglinzi, ridicati o mana si palpati, pe rand, fiecare cadran al sanului. Faceti-va programare la medic daca simtiti un tesut mai intarit, noduli sau modificari la nivelul pielii. Chiar si venele mai proeminente pot fi semnale de alarma. La fel, o mica diferenta de sensibilitate la un san fata de celalalt. Chiar si in lipsa unor asemenea indicii, faceti-va o ecografie mamara in fiecare an. In plus, programati-va si o consultatie la medicul ginecolog in acest sens.

Care sunt analizele de laborator recomandate anual

Un set de analize cat mai detaliate trebuie sa intre in analizele de laborator recomandate anual ale oricrui. In cazul femeilor, acestea cuprind cateva detalii specifice. Programati-va o consultatie completa la medic de familie sau la unul generalist. Acesta va va masura tensiunea, pulsul, va asculta respiratia si va palpa tiroida. Va va pune intrebari legate de istoricul medical propriu si al familiei din care proveniti. Nu va sfiiti sa ii vorbiti despre toate micile necazuri pe care le aveti cu sanatatea. Spuneti-i medicului daca aveti de dureri de cap, de stomac, retentie de apa sau lipsa poftei de mancare.

In functie de toate acestea, specialistul va scrie o trimitere la un laborator de analize, cu toti factorii care se cer masurati. Se poate incadra aici hemoleucograma completa sau masurarea nivelului unor minerale si vitamine, analize hormonale. De asemenea, a valorilor unor hormoni, markeri tiroidieni, VSH, creatinina, glicemia, transaminazele. Pot fi adaugate analiza completa a urinei, salivei sau scaunului si multe altele.

De asemenea, daca aveti probleme cu greutatea, se pot face analize specifice de nutritie si endocrinologie. Rezultatele sunt foarte utile daca aveti de gand sa mergeti la un nutritionist pentru o dieta adaptata perfect corpului si stilului dumneavoastra de viata!

In functie de rezultate, medicul va va da cele mai potrivite recomandari. Repetand anual intreaga procedura, atunci cand reiese ca aveti o boala grava, aceasta poate fi tratata cu mare succes, tocmai pentru ca a fost descoperita la inceput. Pastrati toate aceste hartii, mai ales cele cu analize hormonale. Vor fi foarte utile in cazul aparitiei vreunei afectiuni, pentru stabilirea vechimii si evolutiei acesteia.

De ce sunt necesare anual analize ginecologice

Chiar daca nu va face placere nici macar gandul de a merge la ginecolog, este foarte recomandat sa va calcati pe inima si sa faceti anual analize ginecologice. Pe langa palparea sanilor si a zonei axilare, specialistul va va face o ecografie abdominala. Cu ajutorul acesteia, poate observa eventuale anomalii in zona aparatului reproducator. Este foarte bine daca veti face si o endografie, pentru ca ii ofera doctorului o vizibilitate mult mai buna asupra zonei. Testul depisteaza noduli, fibroame, dilatari sau alte probleme. Tot acum se va face si tuseul vaginal, examentul cu valve, prelevarea de tesut si secretie. Acestea se trimit apoi la un laborator de specialitate pentru alte analize ginecologice

Testul Papanicolau este cea mai indicata metoda de depistare a unui eventual cancer de col uterin. Este, de asemenea, o afectiune cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei. Mai mult, pot fi depistate orice boli cu transmitere sexuala de care suferiti. Cu tot disconfortul pe care il presupune, acest consult va poate ajuta sa descoperiti la timp boli foarte grave care nu mai pot fi tratate eficient daca sunt descoperite prea tarziu.

Programati-va anual la o clinica dermatologica buna

Un consult dermatologic se impune, de asemenea, sa fie facut anual la o clinica dermatologica buna. Medicul specialist va va analiza cu un aparat fiecare alunita sau anomalie a pielii. In cazul in care constata modificari ingrijoratoare la nivelul acestora, o sa va recomande sa va programati la o operatie prin care tesutul respective va fi indepartat si trimis la analize. Chiar daca se devedeste maligna, respectiva alunita a fost depistata in stadiu incipient si aveti sanse foarte mari sa va vindecati complet de cancer. Alegeti mereu o clinica dermatologica despre care aveti cat mai multe informatii.

Test DEXA – depistati osteoporoza mai usor

Afectiunile grave ale oaselor, cum ar fi osteoporoza, se manifesta la femei si la varste mai mici de 40 de ani. Ca sa puteti aplica un tratament eficient la acest nivel inainte sa va pomeniti cu oasele deteriorate, puteti sa va efectuati anual un test. Acesta se numeste osteodensitometrie DEXA sau mai simplu, test DEXA. Investigatia consta in “scanarea” cu raze X de diverse intensitati fiecare zona osoasa. Nu este o procedura dureroasa. De asemenea, foloseste o cantitate radiatii de 10 ori mai mica, de pilda, decat pentru o radiografie la plamani.

Verificati-va ochii la un consult oftalmologic

Chiar daca nu sesizati scaderi la nivelul acuitatii vederii, e bine sa nu sariti niciodata pentru un consult oftalmologic anual. Testele pe care specialistul vi le face cu acest prilej poate determina care este starea reala a vederii. De asemenea, daca e nevoie sa purtati ochelari si care sunt dimensiunile optime pentru acestia. Sunt detalii care pot face diferenta intre viata si moarte in momente cum ar fi cele petrecute la volan.

Totusi, o consultatie oftalmologica poate depista o gama mult mai variata de probleme. De pilda, tensiunea oculara. Daca se dovedeste mai mare decat limita normala, aceasta poate fi un semn ca aveti afectiuni mai grave, cum ar fi glaucomul. Cum aceasta boala poate duce chiar si la orbire, este vital sa o depistati inca din primele stadii cu ajutorul unui consult oftalmologic, pentru a incepe un tratament cat mai repede.

Distribuie acum