Caută
Cum il invatati pe cel mic sa fie ordonat

Cum il invatati pe cel mic sa fie ordonat

Lipsa de organizare este o mare pacoste la orice varsta si in orice imprejurare. Daca nu am deprins din copilarie simtul ordinii, este foarte greu sa ne mobilizam in acest sens la varsta maturitatii. Multe persoane experimenteaza asta pe pielea lor, asa ca se streseaza mai mult decat cei din jur. In plus, dezordonatii au imagine ambigua in ochii celorlalti si chiar rateaza oportunitati din cauza aceasta.

Daca va doriti sa ii protejati pe cat posibil pe cei mici de aceste probleme, e bine sa ii deprindeti din timp cu disciplina. In randurile de mai jos va propunem cateva metode cu care sa il invatati pe cel mic sa fie ordonat.

V-ati dorit mereu sa aveti copii constiinciosi si ordonati, insa pana acum lucrurile stau exact pe dos. Este un scenariu cu care se confrunta multe mame, exasperate de haosul din camera celor mici. Dezastrul incepe cu jucariile, apoi cu rechizitele, hainele si incaltamintea. Mai tarziu, sfarseste a fi un adevarat stil de viata. Si totusi, nu e cazut sa va dati batute. Nu le faceti nici un bine copiilor lasandu-i sa fie dezordonati. Nici dumneavoastra, pentru ca veti fi mereu nevoite sa faceti curatenie in urma lor.

In plus,  adultii de mai tarziu vor avea mereu tendinta de a fi dependenti de cineva care sa ii ocroteasca. Regulile pe care trebuie sa le urmati impreuna ca sa evitati aceste situatie sunt simple, insa trebuie respectate constant, zi dupa zi.

Deveniti o mama ordonata, pentru ca si cel mic sa fie ordonat

Un prim pas in disciplinarea celui mic este responsabilitatea. Primul model al copilului sunteti chiar dumneavoastra, asa ca aveti grija in ce ipostaza va cunoaste. De pilda, nu va fi convins ca trebuie sa-si stranga lucrurile si sa le puna la loc de fiecare data, daca nu o vede si pe mana lui facand la fel. Trebuie sa deveniti ordonata la randul dumneavoastra, chiar daca nu va sta neaparat in fire.

Strangeti mereu revistele de pe masuta de cafea, fardurile de la oglinda si esarfele lasate pe spatarul scaunului la intoarcerea de la plimbare. Atrageti-i atentia ca faceti asta, radeti si jucati-va cu cel mic de-a ordinea. Va puteti foarte bine educa reciproc in spiritul ordinii. Aranjati impreuna fiecare jucarie si hainuta la locul ei. Treptat, il veti lasa sa preia din ce in ce mai mult aceste sarcini. In fond, niciodata nu e prea tarziu pentru a invata lucruri utile.

Cum gestionati lucrurile din camera copilului

Atasamentul fata de obiecte nu este deloc bun pentru copil. Din cauza acestei inclinatii, cel mic va ajunge sa sufere inutil si sa isi formeze deprinderi gresite. Ca sa evitati acest lucru, spuneti-i repetat, inca de cand e micut, ca lucrurile nu au suflet si e foarte bine sa le schimbam din cand in cand. In acest fel nu va mai fi o drama aruncarea unei papusi deteriorate. Nici a unui joc lego care nu mai are de mult toate piesele.

Cel mai bine ar fi sa il invatati pe copil sa ia chiar el initiativa unei curatenii generale in camera in urma careia sa aiba spatiu mai mult si mai aerisit. Nu este neaparat sa aruncati la gunoi jucariile si lucrurile ramase mici. Cel mai bine ar fi sa le donati unor copii care au nevoie de ele. Implicati-l si pe copil in aceasta actiune. Pe langa ca ii va fi mai usor sa fie ordonat, va invata sa ii ajute pe cei mai putin norocosi si sa fie mai responsabil.

Dotari pentru camera unui copil ordonat

Pentru ca lucrurile celui mic sa stea cat mai firesc in ordine, e nevoie sa ii dotati camera cu accesorii si mobile practice. Dulapiorul pentru haine e bine sa aiba cat mai multe rafturi si sertare. Astfel,  va putea sa le sorteze rapid, de fiecare data. Si jucariile stau mai bine daca sunt asezate separat, pe categorii. Totusi, nu strica sa aveti si un obiect de mobilier sau accesoriu care sa le cuprinda cumva pe toate. Puneti-i copilului mereu la indemana un cos de gunoi si mai multe cutii organizatoare, pentru orice eventualitate.

Rutina zilnica este o regula de baza in educarea unui copil constiincios. Obisnuiti-l sa faca in fiecare zi aceleasi gesturi si actiuni obligatorii pentru ordine, curatenie si disciplina. Spalarea pe dinti de dimineata, micul dejun, farfuriile puse in chiuveta, ore de plimbare, de joaca sau vizite, toate acestea insotite de fiecare data de punerea lucrurilor la locul lor.

Incepeti sa faceti impreuna patul dupa trezire in fiecare dimineata. Va ajunge sa faca singur aceasta operatiune, iar asta ii va fi de folos toata viata.

Reguli obligatorii pentru un copil ordonat

Nu va lasati intimidata de faptul ca e obosit sau bosumflat si nu il lasati sa treaca peste sarcinile zilnice. Astfel, copilul nu trebuie sa intre niciodata incaltat in casa, sa manance cu mainile nespalate, sa nu stranga masa la final sau sa isi lase hainele cu care a fost afara imprasiate prin toata casa.

Obisnuiti-va copilul sa respecte destinatia fiecarui spatiu din casa. Ar trebui sa manance doar in bucatarie, sa se joace doar in camera, sa nu isi lase hainele decat in dulap sau la cosul de rufe. Fiecare incalcare a regulii este daunatoare, pentru ca poate ajunge la concluzia ca “merge si asa” si nu va mai face eforturi sa faca ordine in jurul sau.

Nu ezitati sa aplicati pedepse daca il “prindeti” cu camera vraiste, dar nici sa il recompensati atunci cand face eforturi sa se ordoneze.  O data ce intelege ca nu merge sa “fenteze” regulile, va ajunge sa isi indeplineasca sarcinile singur si sa nu mai simta nevoia sa le evite.

Totusi, nu exagerati prea mult cu aplicarea acestor reguli. Copilul trebuie sa inteleaga de e e bine sa pastreze mereu totul la locul lui, nu sa se teama incontinuu de consecintele unei greseli. Jucati-va, faceti mici glume si jucati-va de-a ordinea, fara sa strigati sau sa aplicati pedepse brutale.

(sursa foto: PYMNTS.com)

Distribuie acum