Modul in care se dezvolta copilul in prima parte a vietii este decisiv pentru cresterea lui sanatoasa. Orice postura incorecta ii poate afecta functionarea organismului in anii urmatori. Drept urmare, e bine sa va informati corect atunci cand alegeti primele lucruri pentru camera lui. Dupa ce ati facut mobilarea camerei copilului, incepeti sa va documentati temeinic cand vine vorba de salteaua pentru patutul bebelusului.
Chiar daca la prima vedere pare doar un accesoriu al patutului, salteaua este, de fapt, cel mai important articol din camera copilului. Cu atat mai mult in primul sau an de viata. Salteaua ii influenteaza atat calitatea somnului, cat si dezvoltarea sistemului osos si mai ales a coloanei vertebrale.
Importanta calitatii somnului bebelusului
Un somn bun ajuta foarte mult dezvoltarea sanatoasa a organismului aflat in primele sale luni de viata. Cel mai mic disconfort poate sa duca la intreruperi ale somnului, iar asta nu ii face bine deloc nici copilului, nici parintilor sai. O saltea pentru patut nepotrivita ii poate provoca celui mic inconfort termic in cele mai nepotrivite momente.
Daca ii este prea frig sau prea cald, el se va trezi mai des si va suferi din cauza asta. Multe studii demonstreaza importanta calitatii somnului bebelusului asupra cresterii si dezvoltarii acestuia. De asemenea, somnul este vital si pentru comportamentul si capacitatea lui de concentrare de mai tarziu. Pe langa asta, un somn de slaba calitate in copilarie il predispune pe copil la afectiuni cum ar fi diabetul sau problemele cu greutatea.
Cum trebuie sa fie salteaua pentru patutul bebelusului
O buna parte din viata de bebelus este petrecuta in patut. Mai ales in primele luni de viata, cei mici ajung sa doarma si 16-18 ore intr-o zi. Pozitia si confortul din tot acest timp influenteaza dezvoltarea osoasa si musculara a micului organism.
Prima asociere care ne vine in minte atunci cand vine vorba de cea mai potrivita saltea pentru patutul copilasului este cea intre fragilitatea acestuia si saltelele extrem de moi. Contrar acestei aparente, specialistii atrag atentia ca dimpotriva, o saltea cu o consistenta mai tare este cea mai potrivita alegere. Un prim argument in favoarea saltelelor tari este acela ca sustin foarte bine structura osoasa a corpului.
Un alt motiv esential pentru care e bine sa evitati o saltea foarte moale este riscul de sufocare la care aceasta il expune pe copil. Este vorba de cazurile in care copilul ajunge cu fata in jos. Suprafata moale se adapteaza formei fetei, ajungand sa nu mai poata respira din aceasta cauza. Daca salteaua patutului e tare, acest risc scade semnificativ.
Este important, de asemenea, sa va asigurati ca salteaua pentru patutul bebelusului are orificii de aerisire. Prezenta acestora scade considerabil umezeala, mirosurile si alte probleme de acest fel.
Dimensiunile potrivite ale saltelei pentru patut
Atunci cand alegeti dimensiunile saltelei trebuie sa aveti neaparat in vedere potrivirea perfecta cu patutul. Orice spatiu suplimentar care se poate forma intre saltea si peretele patutului poate pune in pericol sanatatea si viata celui mic. Isi poate prinde, de exemplu, o manuta sau un picior in fanta care se poate crea intre pat si salteaua cu cativa centimetri mai mica.
In cazuri extreme, dar foarte posibile, se poate chiar sufoca ajungand intr-o pozitie periculoasa, tocmai din aceasta cauza. O saltea care sta perfect intinsa in patut este obligatorie si pentru confortul celui mic. Cu siguranta nu se va simti bine intr-un spatiu in care poate ajunge sa stea inclinat intr-o parte sau alta.
Cel mai potrivit material pentru salteaua bebelusului
Un alt aspect important ce trebuie avut in vedere este alegerea celui mai potrivit material pentru salteaua bebelusului. Atunci cand doriti sa cumparati o saltea cu spuma pentru patutul bebelusului, este recomandat sa aveti in vedere densitatea saltelei. Acest detaliu se poate afla citind eticheta, manualul de utilizare sau prin ridicarea produsului.
Densitatea trebuie sa fie cat mai mare, asa ca alegeti o saltea cat mai grea. Evitati produsele de tip memory, pentru ca impiedica miscarile libere ale copilului. Mai grav este, dupa cum am pomenit mai sus, atunci cand cel mic ajunge blocat cu fata in jos intr-o saltea care i se lipeste de fata si nu ii mai permite sa respire.
O saltea cu arcuri pentru patutul celui mic poate fi o alegere mai costisitoare, insa are o rezistenta mai mare. Alegeti varianta care are cele mai multe arcuri.
Cea mai populara varianta este in acest moment salteaua din fibre de cocos. Este o alegere naturala, pentru ca interiorul din cocos este invaluit cu latex si husa care acopera salteaua e din bumbac.
Un alt avantaj al acestei alegeri este faptul ca fibrele permit o aerisire optima a spatiului din interior. In acest fel, orice fel de lichid care patrunde in saltea are conditii sa se evapore mai rapid. Veti evita in acest fel atat de neplacutele mirosuri de lichide alterate si evitati „invazia” de acarieni, mari iubitori de spatii umede.
Daca nu aveti o preferinta anume in ceea ce priveste materialul, puteti alege o varianta care sa le imbine pe toate cele trei. In aceasta ecuatie este foarte importanta si husa, singura care poate fi curatata periodic. Modelele care se gasesc acum de vanzare au in oferta huse cu proprietati antialergice, antibacteriene sau impotriva transpiratiei. Orice alegere ati face, nu uitati ca salteaua trebuie sa aiba o durata de viata de macar cativa ani.
De ce nu e recomandata o saltea second pentru bebelus
Chiar daca nu stati prea bine cu banii, nu este indicat sa faceti economie atunci cand alegeti salteaua pentru bebelus. Una deja folosita a acumulat deja acarieni, microbi si bacterii de la primul copil care a dormit pe ea. Micul organism nu are inca un sistem imunitar destul de puternic ca sa faca fata acestui asalt de microorganisme nocive, asa ca riscati sa va imbolnaviti copilul alegand o saltea second hand.
In plus, salteaua va fi cu siguranta uzata, turtita si nu va mai sustine bine coloana vertebrala a acestuia. Mai bine alegeti patutul la mana a doua, cu mare grija, desigur, sa nu aiba defecte si elemente uzate care sa afecteze somnul si sanatatea micului sau utilizator.
(sursa foto: Pinterest)