Caută
Ai nevoie de o bona. Cum procedezi?

Ai nevoie de o bona. Cum procedezi?

O simpla cautare pe Google scoate la iveala o mare diversitate de oferte in privinta bonelor. Se ofera experienta, dragoste de copii, ba chiar si extra oferte: multe femei sunt gata sa tina si gospodaria angajatorilor. La fata locului, realitatea poate fi mult diferita. Stirile cu abuzuri, furturi si alte probleme sunt tot mai multe, asa ca alegerea corecta a bonei este vitala.

Ai stat cu micutul tau in primele luni de viata, te-ai bucurat din plin de miracolul maternitatii, insa a venit timpul sa te intorci la viata activa. Fie ca iti vei duce sau nu copilasul la cresa, se pune adesea problema sa apelezi la ajutorul unei bone. Cautarile trebuie sa inceapa cu cateva luni sau macar saptamani inainte, ca sa nu fii nevoita sa alegi in ultimul moment.

Organizeaza-ti planul din timp

Bona este femeia care va petrece mult timp cu copilul tau, asa ca nu lasa totul pe ultima suta de metri. Prima regula este sa te gandesti bine ce iti doresti de la ea. Sa stii de la bun inceput daca ai nevoie de servicii full-time, periodice sau doar ocazionale, cand iesi o seara in oras sau ai proiecte care te solicita mai mult.

Orice schimbare brusca de plan poate sa va clatine relatia cu ea. De asemenea, este esential sa stii exact ce buget ai pentru angajarea unei bone. Este jenant sa ii promiti o suma si apoi sa constati ca nu poti sa o platesti.

Vrei bona sau menajera?

O data ce mergi din nou la serviciu gospodaria ramane “descoperita” pe multe planuri. Te intorci spre seara, franta de oboseala si iti este greu sa te apuci de gatit, ca sa nu mai vorbim de curatenie. Inainte de toate astea trebuie sa analizezi bine situatia si optiunile. Daca nu iti permiti si o bona si o menajera poti sa cauti o solutie 2 in 1, insa gandeste-te bine la consecinte.

Ca sa ai casa curata si oalele pline pe aragaz in fiecare zi, bona nu va putea sa isi petreaca timpul alaturi de cel mic. Il va lasa pe canapea, la televizor sau cu un gadget de pe care se poate juca, iar consecintele asupra cresterii sale nu vor fi pozitive. Daca iti asumi totusi situatia, comunica-i din timp dorintele si asteptarile tale. In nici un caz nu angaja o persoana care sa stea cu copilul 100% pentru ca apoi sa ii impui alte si alte sarcini!

Apelati la specialisti

O data pus la punct planul, este momentul sa actionezi. Prima recomandare ar fi sa apelati la o agentie de recrutare a bonelor. Specialistii vor stii mai bine sa coreleze nevoile si posibilitatile dumneavoastra cu oferta de pe piata. In plus, potentialele bone sunt evaluate profesionist si este putin probabil sa treaca de “filtre” daca au probleme sau intentii ascunse.

Cereti referinte

Daca nu va permiteti sa platiti o agentie sau doriti sa va implicati personal in alegerea bonei, primul pas este prospectarea pietei. Anuntati-va cunostintele si grupurile de prieteni ca sunteti in cautare. Publicati-va anuntul pe retele de socializare, chiar si in grupurile de mamici.

De cele mai multe ori, recomandarile si experienta altora pot fi extrem de importante. O data ce ati inceput selectia, nu ezitati sa cereti recomandari si referinte. Poate fi singurul mijloc de a afla cat de apreciata este persoana vizata.

Bazati-va pe intuitie

Stati de vorba pe indelete cu fiecare candidata. Bazati-va pe flerul dumneavoastra, dar pastrati-va atentia sporita la detalii, gesturi si reactii. Purtati un dialog relaxat, in care sa aiba incredere sa isi deschida sufletul. Nu faceti confesiuni, glume sau remarci care ar putea sa va afecteze posibila relatie ulterioara cu persoana in cauza.

Atentie la detalii din cariera anterioara

In urma interviului, trebuie sa va faceti o imagine clara despre asteptarile ei, despre viziunea si disponibilitatea ei. Nu in ultimul rand, cata rabdare are in relatia cu cei mici. De ce ii place sa lucreze cu copii, in ce fel de familie si-ar dori sa munceasca. Cum ar proceda in anumite situati: cand copiii striga necontrolat, cand se cearta, cand se lovesc sau se imbolnavesc. Cum procedeaza daca nu sunt ascultate de copii. Ce experiente concrete au mai avut. Care a fost cea mai dificila. Ce nu i-a placut la o familie cu care a lucrat. Daca i s-a intamplat sa isi iasa din fire in prezenta copiilor. Daca obisnuieste sa loveasca animale. Daca a facut sau a avut de-a face cu avansuri din partea unui membru al familiei cu care a avut contract. Nu uitati sa intrebati in ce relatii a ramas cu familiile anterioare.

Cand ajuta experienta

Experienta cu copiii este foarte importanta, insa aveti grija la felul in care se raporteaza acum la ei. Exista cazuri in care, de pilda, o fosta invatatoare nu ar fi si o bona buna. Nu mai are rabdarea de altadata. Tineretea si veselia, deschiderea catre joc si catre nou ar fi, in acest caz, de preferat.

Un alt avantaj al alegerii acestui gen de persoana ar fi disponibilitatea mai mare de a face fata energiei debordante a copiilor mici. Experienta de dascal le-ar fi utila mai degraba copiilor mai mari, pentru metoda eficienta de predare a informatiilor.

Una peste alta, trebuie sa aiba o buna integritate psihica, notiuni de baza in ingrijirea copiilor, prezenta de spirit, empatie, educatie si buna credinta.

(sursa foto: Huff Post)

Distribuie acum