Caută
Mituri despre alimentatia copiilor

Mituri despre alimentatia copiilor

Preparatele si produsele pe care cel mic le consuma in fiecare zi sunt adesea o sursa de stres pentru mamici. Uneori are senzatia ca nu ii priesc foarte bine copilului, alteori se intreaba daca mancarurile preparate ii asigura suficienti nutrienti organismului in crestere. Pe de alta parte, din toate partile vin sfaturi care se bat cap in cap despre ce e bine si ce nu e bine sa i se dea copilului sa manance. Ca urmare, va prezentam mai jos cateva dintre cele mai comune mituri legate de alimentatia copiilor.

Alimentatia copiilor si a bebelusilor

Primele controverse despre alimentatia bebelusului apar destul de devreme si se refera la lapte. Este bine stiut ca cel mai bun este cel matern, administrat pentru o perioada cat mai lunga. Alte sfaturi spun ca cel mic ar trebui sa fie alimentat dupa un anumit orar sau dupa altul, in functie de diverse curente. In aceasta privinta, specialistii recomanda alaptatul la cerere. Nu ii va provoca celui mic stres suplimentar, nici foame sau alimentare “cu forta”. Practic, se pare ca organismul copilului mic stie mai bine decat oricine cand si cat e mai bine sa manance.

Laptele praf nu este o alternativa nociva pentru bebelusi

Momentul intreruperii acestuia nu prea poate fi controlat, iar schimbarea creeaza noi dileme, in principal in jurul laptelui praf. Chiar daca nu echivaleaza deplin beneficiile laptelui matern, acest produs este creat special pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului. Este rezultatul unor studii indelungate si minutioase si se gasesc sortimente speciale pentru fiecare etapa sau particularitate a sistemului digestiv al bebelusilor.

Cele mai folosite sunt cele din lapte de vaca, insa existe si variante cu lapte de soia sau proteine hidrolizate. In formula lor se regasesc cantitatile optime de vitamine, minerale, grasimi sau componente probiotice pentru fiecare categorie de varsta a bebelusilor.

Mamicile care apeleaza la aceasta solutie nu sunt mai putin iubitoare sau grijulii cu copiii lor, asa cum sugereaza adeptii alimentatiei 100% naturale. Cea mai buna solutie este, de fapt, cea adaptata perfect nevoilor copilului in momentul respectiv.

Ce cantitate de hrana le este recomandata copiilor

Un alt mit care suscita dezbateri aprinse este legat de cantitatea de hrana recomandata copiilor mici. Mamicile sunt adesea sfatuite ba sa isi indoape copilul, ca sa faca fata cresterii, ba sa ii rationalizeze portiile, ca sa nu devina obez. Nici una dintre aceste solutii extreme nu este recomandata.

Este adevarat ca cei mici au nevoie de cantitati sporite de alimente, insa puteti alege mai multe ingrediente sanatoase. Nu este gresit ca cel mic sa manance un bol mai mare de cereale integrale cu legume, nici unul de supa, sau o bucata mai mare de piept de pui la gratar cu legume gatite la abur. Conditiile sunt ca alimentele sa nu contina chimicale, iar portia sa nu fie mai mare decat simte copilul ca poate manca.

Alegeti mereu ingrediente proaspete si, pe cat posibil, preparate acasa. Mancarurile procesate sau semipreparate nu sunt niciodata o solutie buna. Nici produsele de tip fast food nu sunt recomandate. Vorbiti-i mereu despre alimentatia sanatoasa, prezentati-i fiecare preparat pe care i-l serviti, ca sa inteleaga de mic de ce si cum e bine sa manance sanatos.

Cum gestionati problema dulciurilor pentru copii

Problema larg discutata si cercetata este cea a prezentei dulciurilor in alimentatia copiilor. Zaharul are capacitatea de a produce atat dependenta, cat si dezechilibre in functionarea sistemului digestiv. O data introdus in meniul zilnic, gustul sau atat de intens va “umbri” aromele celorlalte alimente. Cel mic va face asadar eforturi sa il consume in cantitati tot mai mari.

Multi copii ajung sa manance tot mai putina mancare sanatoasa ca sa poata manca mai multe bomboane, ciocolata si sucuri dulci. Desigur, si parintii sunt responsabili in mare masura de aceasta dependenta. Este o solutie la indemana sa isi lase copiii cu niste dulciuri la televizor atunci cand nu au timp sa ii scoata la joaca pe afara. Obezitatea, diabetul si tulburarile de comportament aferente sunt doar cateva efecte ale acestei alegeri.

Fructele ar putea fi o alternativa sanatoasa pentru dulciuri. Lasati-le copiilor la indemana mereu cateva fructe proaspete, fara produse din zahar in casa. Explicati-le pe intelesul lor de ce este mai bine asa. De asemenea, oferiti-le compoturi preparate in casa, magiunuri fara zahar, fructe uscate natural. In acest fel vor invata ca exista si dulciuri sanatoase de care se pot bucura din plin.

(sursa foto: Life Site News)

Distribuie acum