Caută
Mobilier de gradina: Ghid complet pentru a alege si intretine piesele perfecte pentru spatiul tau verde

Mobilier de gradina: Ghid complet pentru a alege si intretine piesele perfecte pentru spatiul tau verde

Grădinile sunt locurile unde ne refugiem pentru a ne relaxa și a ne bucura de natură. Pentru a face acest lucru cât mai plăcut și confortabil, avem nevoie de mobilier de grădină care să se potrivească cu stilul, dimensiunea și nevoile noastre.

Diferite tipuri de mobilier de grădină și vom oferi sfaturi despre cum să alegem și să întreținem piesele potrivite pentru spațiul nostru verde.

Tipuri de mobilier de grădină

Mobilier de grădină din lemn

Mobilierul de grădină din lemn este o alegere populară pentru grădină datorită aspectului său natural și cald. Există numeroase tipuri de lemn disponibile, precum stejar, teak, pin sau eucalipt, fiecare având avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

 • Aspect estetic plăcut
 • Durabil și rezistent la intemperii
 • Ușor de întreținut

Dezavantaje:

 • Cost mai mare
 • Greutate mare
 • Poate necesita întreținere periodică

Mobilier de grădină din metal

Mobilierul de grădină din metal este o altă opțiune populară pentru grădină datorită durabilității și versatilității sale. Cele mai utilizate materiale metalice sunt aluminiul, fierul forjat și oțelul inoxidabil.

Avantaje:

 • Durabil și rezistent la intemperii
 • Variație mare de modele și stiluri
 • Greutate variabilă în funcție de materialul ales

Dezavantaje:

 • Poate rugini dacă nu este întreținut corespunzător
 • Poate fi rece la atingere în timpul zilelor reci
 • Unele tipuri de metal pot fi grele

Mobilier de grădină din plastic

Mobilierul de grădină din plastic este o opțiune accesibilă și practică pentru grădină, fiind disponibil într-o varietate largă de culori și modele.

Avantaje:

 • Preț accesibil
 • Ușor de mutat și stocat
 • Rezistent la intemperii și umiditate

Dezavantaje:

 1. Poate fi mai puțin durabil decât alte materiale
 2. Aspect estetic inferior în comparație cu lemnul sau metalul
 3. Poate fi afectat de razele UV și căldură

Mobilier de grădină din ratan

Mobilierul de grădină din ratan, natural sau sintetic, este o alegere populară pentru grădină datorită aspectului său elegant și confortului pe care îl oferă.

Avantaje:

 • Design atractiv și confortabil
 • Rezistent la intemperii și la razele UV (în cazul ratanului sintetic)
 • Ușor de întreținut

Dezavantaje:

 • Cost mai mare
 • Ratanul natural poate necesita întreținere periodică
 • Poate fi greu de mutat

Cum să alegi mobilierul potrivit pentru grădina ta

Dimensiunea și forma grădinii

Înainte de a alege mobilierul de grădină, ia în considerare dimensiunea și forma grădinii tale. Asigură-te că piesele pe care le alegi se potrivesc cu spațiul disponibil, lăsând suficient loc pentru a te deplasa și pentru alte elemente de design, cum ar fi grătarul sau o fântână.

Funcționalitate și stil

Gândește-te la modul în care îți dorești să folosești grădina și alege piesele care se potrivesc cu nevoile tale. Dacă îți place să gătești în aer liber, poate că un set de masă și scaune este ideal.

Dacă vrei să te relaxezi în soare, un șezlong poate fi o opțiune mai potrivită. Alege un stil care să se potrivească cu personalitatea ta și cu arhitectura casei tale.

Durabilitate și întreținere

Fiecare tip de material are propriile sale caracteristici de durabilitate și întreținere. Alege un material care să reziste bine la condițiile meteorologice din zona în care locuiești și care să fie ușor de întreținut.

Cum să întreții mobilierul de grădină

Întreținerea mobilierului de grădină din lemn

 1. Curăță mobilierul cu o soluție blândă de săpun și apă, folosind o perie moale.
 2. Tratează lemnul cu un produs de protecție adecvat, cum ar fi un lac sau un ulei, pentru a preveni deteriorarea și a-i menține aspectul.
 3. Acoperă mobilierul în timpul iernii sau păstrează-l într-un spațiu acoperit pentru a-l proteja de umiditate și variațiile mari de temperatură.

Întreținerea mobilierului de grădină din metal

 1. Curăță mobilierul cu o soluție de săpun și apă, folosind o perie moale sau un burete.
 2. Verifică periodic piesele pentru semne de rugină sau deteriorare și tratează zonele afectate cu vopsea sau lac special pentru metal.
 3. Acoperă mobilierul sau depozitează-l într-un spațiu acoperit în timpul iernii pentru a preveni apariția ruginii.

Întreținerea mobilierului de grădină din plastic

 1. Curăță mobilierul cu o soluție de săpun și apă, folosind un burete sau o cârpă moale.
 2. Pentru a preveni decolorarea și deteriorarea cauzată de razele UV, poți aplica o ceară sau un spray protectiv special pentru plastic.
 3. Depozitează mobilierul într-un spațiu acoperit în timpul iernii sau acoperă-l cu o husă pentru a-l proteja de intemperii.

Întreținerea mobilierului de grădină din ratan

 1. Curăță mobilierul cu o perie moale și o soluție de săpun și apă pentru a îndepărta murdăria și praful.
 2. În cazul ratanului natural, aplică un lac sau un ulei pentru a-l proteja și a-i menține aspectul.
 3. Acoperă mobilierul sau depozitează-l într-un spațiu acoperit în timpul iernii pentru a-l proteja de umiditate și temperaturi scăzute.

Idei creative pentru amenajarea grădinii cu mobilier

 1. Creează zone distincte în grădină, precum un colț de relaxare cu un șezlong și un baldachin, o zonă de luat masa în aer liber cu o masă și scaune, și o zonă de joacă pentru copii cu mobilier colorat și vesel.
 2. Alege mobilier în culori și stiluri diferite pentru a adăuga personalitate și interes vizual grădinii tale.
 3. Utilizează mobilier multifuncțional, cum ar fi bănci cu spațiu de depozitare sau mese extensibile, pentru a maximiza spațiul și funcționalitatea grădinii.
 4. Adaugă accesorii, cum ar fi perne, pleduri și lumini decorative, pentru a crea o atmosferă confortabilă și primitorie în grădina ta.

Concluzie

Mobilierul de grădină joacă un rol esențial în transformarea grădinii tale într-un spațiu funcțional și estetic. Alegerea tipului de mobilier potrivit pentru nevoile tale, precum și întreținerea corespunzătoare a acestuia, îți va permite să te bucuri de grădina ta pe tot parcursul anului.

Prin combinarea elementelor de design, culorilor șistilurilor, poți crea un spațiu verde care să-ți reflecte personalitatea și să devină o oază de relaxare și distracție pentru tine și familia ta.

De la mobilier din lemn până la piese din ratan, metal sau plastic, există o multitudine de opțiuni disponibile pentru a îmbogăți grădina ta.

Ținând cont de dimensiunea și forma grădinii, funcționalitatea dorită și durabilitatea materialului, vei putea alege piesele potrivite care să se armonizeze cu peisajul și să transforme grădina într-un spațiu perfect pentru petrecerea timpului în aer liber.

Distribuie acum