Cum alegeti cel mai potrivit portbebe

Cum alegeti cel mai potrivit portbebe – marsupiu

Sumar articol

Cunoscute cu numele de portbebe, marsupiu, wrap, sau dupa caz, sling, mei tai sau manduca, toate acestea sunt dispozitive de purtare a bebelusului. Ca orice “inventie” de mare efect, acestea par atat de simple, incat par sa fi existat dintotdeauna.

Nici nu ne-am gandi ca pot sa ii expuna la riscuri pe micuti. Totusi, pentru siguranta lor, este bine sa fim foarte atente atunci cand cumparam (sau ne confectionam) asa ceva. Acest articol isi propune, asadar, sa va ofere cateva coordonate ca sa aflati cum alegeti cel mai potrivit portbebe.

Unii specialisti sunt de parere ca cea mai importanta functie a marsupiului este sa ii ajute pe parinti sa desfasoare activitati care nu le-ar fi accesibile daca si-ar tine copilul in carucior. In egala masura, altii sunt convinsi ca rolul esential al dispozitivului de purtare a bebelusului este o mai mare apropiere intre bebelus si parinte. Indiferent de partea “baricadei” pe care va plasati, este bine sa va asigurati ca ati ales un portbebe care nu ii face rau in nici un fel celui mic.

Haine pentru copii

Concepute cu dragoste pentru micutii tai

Cat de importanta este “pozitia M” a bebelusului

Oricare ar fi culoarea, materialul sau forma dispozitivului de purtare care va place, medicii ortopezi va vor recomanda mereu sa respectati un criteriu de baza. Este vorba de postura obligatorie, asa-numita “pozitie M” a bebelusului. I se mai spune si pozitia broscutei, pentru ca presupune ca genunchii copilului sa stea mereu mai sus decat funduletul.

In acelasi timp, piciorusele trebuie sa fie departate, formand astfel un unghi de 90 de grade. Este o postura care ajuta la sustinerea coloanei vertebrale a celui mic. In primele luni de viata, aceasta are forma literei C, pentru ca atunci cand se ridica in picioare sa semene mai degraba cu un S.

Din ce material trebuie sa fie confectionat marsupiul

Un alt criteriu important in alegerea dispozitivului de purtare a bebelusului este ca acesta sa ii sustina spatele fara sa apara nici cea mai mica fortare a coloanei. Micul organism este foarte fragil in prima parte a vietii si nu e cazul sa il afectam in vreun fel de gradul propriului confort. Prin urmare, cautati un model confectionat dintr-un material cu structura puternica. Acesta trebuie sa fie capabil de a sustine micul corp asemeni unui bandaj. Totusi, marsupiul trebuie sa fie placut la atingere, chiar moale. Aveti grija ca cel mic sa se simta protejat fara a avea senzatia de strangere si presare.

Astfel, cele mai potrivite materiale pentru confectionarea dispozitivelor de purtare a copilului sunt cele din fibre naturale. De asemenea, pentru sanatatea bebebelului, ar fi bine sa evitati materialele artificiale din accesoriile asociate. Feriti-va si de colorantii nocivi folositi in procesul de fabricatie al acestora.

Un alt criteriu foarte important de urmarit este masura in care dispozitivul portbebe este proiectat in asa fel incat sa sustina optim capsorul copilului. Daca aveti cea mai mica indoiala asupra acestui aspect, e mai bine sa va indreptati catre un alt model.

Saletele pentru toata familia

Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie

Cat de important e confortul oferit de marsupiul

Cu toate acestea, atat copilul, cat si parintele trebuie sa se simta bine in timpul purtarii marsupiului. E obligatoriu, asadar, sa aveti multa grija si la acest detaliu atunci cand alegeti modelul. Nu ati rezolvat nimic daca atunci cand va purtati copilul in dispozitiv simtiti ca greutatea nu este repartizata uniform, ca benzile va provoaca rani sau ca cel mic nu sta bine si se agita din cauza asta.

Nu trebuie sa va alegeti nici cu probleme la coloana dupa lunile in care va purtati bebelusul in acest accesoriu. Daca simtiti dureri in timpul purtarii sau dupa asta, e semn ca ceva nu e in regula cu respectivul dispozitiv.

De ce e bine sa alegeti un portbebe ajustabil

V-ati asigurat ca modelul dorit de portbebe indeplineste conditiile de mai sus? Nu strica sa verificati si daca este reglabil! Pe langa ca ii poate prelungi durata de folosire, acest criteriu este util si pentru prevenirea unor probleme de sanatate pe care copilul le poate dobandi din cauza marsupiului.

Daca nu este fixat optim in dispozitiv, micutul se poate alege, de exemplu, cu o displazie de sold.

Cat de versatil trebuie sa fie dispozitivul de purtare a bebelusului

O data cu trecerea lunilor, bebelusul se dezvolta, are abilitati noi si ajungem sa simtim nevoia sa il mai purtam si altfel decat in fata, asa cum ne-am obisnuit. Pentru asta e bine sa avem la dispozitie un portbebe care sa permita fixarea copilului si in spate, ca pe un mic “ghiozdanel”. Aceasta se va intampla mai ales dupa ce trece de 6-7 kilograme.

haine si incaltaminte copii

Ce alegi pentru copilul tau ?

Totusi, nu va hazardati sa tineti copilul si altfel decat cu fata la dumneavoastra. Fixarea spre exterior il face sa se simta nesigur, expus la prea multi stimuli.

Riscurile alegerii gresite a marsupiului

Chiar daca e greu sa observati chiar la cumparare indicii ca marsupiul nu e chiar de calitate, acesta va expune copilul la cateva riscuri importante. Este vorba, in primul rand, de o dezvoltare asimetrica sau incorecta a coloanei vertebrale. Este partea cea mai sensibila la pozitia in care sta bebelusul.

Ca urmare, o plasare incorecta in marsupiu se poate lasa cu deviatii si deformari care se vor manifesta si in anii urmatori. Adesea, acestea se concretizeaza in aparitia spondilozei. Acest lucru se intampla mai ales daca nu se respecta pozitia M explicata in randurile de mai sus. Cauza este presiunea prea mare care se pune pe coloana micului organism.

Pe langa deviatiile si deformarile sistemului osos, un marsupiu nepotrivit poate sa ii provoace bebelusului zgarieturi sau bataturi. In cazuri mai grave, chiar rani la contactul cu marginile marsupiului sau intinderi musculare. O postura incomoda la care copilul este expus constant poate duce la intinderi de ligament si muschi.

Friteuze cu aer cald

Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa

Cum se previne sufocarea copilului in portbebe

Totusi, riscul cel mai mare la care copiii sunt expusi in timp ce sunt purtati in aceste dispozitive este cel de sufocare. Orice lipire a fetei de alta suprafata poate duce la blocarea nasului si a gurii copilului, si, implicit, la oprirea respiratiei.  O masura preventiva ar fi, de pilda, sa aveti grija mereu ca barbia lui sa nu stea sprijinita de piept.

De asemenea, la achizitionarea marsupiului trebuie sa cautati indicatiile. Anumite parti ale dispozitivului trebui sa fie concepute special pentru a preveni o asemenea tragedie.

(sursa foto: cheekycherubs)

Distribuie acum