Orice viitoare mamica stie cat de suparatoare pot fi sfaturile “binevoitoare” care vin din toate partile despre ce ar trebui sa manance sau sa evite. Toate rudele si vecinele devin brusc experte in nutritie si obstetrica si incearca sa o controleze. De multe ori acestea sfideaza logica si medicina, de aceea cel mai bine este sa le evitam riguros.
Superstitiile despre alimentatia in sarcina fac parte din mentalul colectiv si s-au transformat cu timpul intr-un adevarat folclor urban. S-ar putea scrie tratate deespre originea si dezvoltarea lor, ba chiar despre cum vor evolua, insa e important sa urmam cateva reguli de baza pentru a ne apara de acest fenomen.
Alimentatia excesiva nu este indicata in sarcina
Cand afla ca un nou membru al familiei se pregateste sa vina pe lume, femeile in varsta va spun adesea ca trebuie sa mancati mult, satios, cat pentru doi. Chiar daca regula pare oarecum logica, este cat se poate de gresita.
Meniul viitoarei mamici nu trebuie sa fie supradimensionat si nici incarcat de proteine. El se realizeaza pe baza sfaturilor medicului specialist, cu grija sa contine elemente nutritive esentiale.
Mai mult, o serie de alimente se cer evitate, pentru a prevenii eventuale alergii, intolerante sau reactii adverse. Nu ii foloseste nimanui daca femeia insarcinata ia foarte mult in greutate, ba chiar dimpotriva.
Sexul copilului nu poate fi ales consumand un aliment sau altul
Alta zicala “inteleapta” spune ca daca isi doreste o fetita, femeia insarcinata trebuie sa manance fructe si legume de forma rotunda. In cazul in care este dorit un baietel, aceeasi sursa recomanda consumul de legume lungi, cum ar fi morcovii sau castravetii.
Stiinta moderna ne spune ca sexul copilului este determinat de procese genetice si avem toate motivele sa credem asta.
Superstitiile creeaza stres viitoarei mamici
La fel ar trebui tratata si superstitia ca daca gravida mananca doua fructe lipite, va naste gemeni.
De asemenea, zicalele spun ca poti ghici sexul copilului dupa mancarurile de care ti-e pofta, forma burtii si multe altele. Singurul efect pe care il putem obtine daca ne luam dupa “gura satului” este sa ne cream iluzii, pentru ca apoi, daca nu are efectul scontat, vom avea dezamagiri.
Nu uitati ca stresul de orice fel il afecteaza pe copil inca din burtica mamei.
Mituri despre pierderea sarcinii
Se mai spune, de asemenea, ca anumite alimente, sau, dimpotriva, lipsa lor, ar putea sa duca la pierderea sarcinii. O explicatie logica ar fi anumite carente pe care organismul le semnaleaza prin declansarea unor pofte. Nu exista insa probe ca daca femeia insarcinata nu mananca pe loc ceea ce pofteste va pierde sarcina.
Se mai numara la interdictii din popor pentru gravide mancarurile picante, cele de culoare rosie si multe altele. Doar medicul va poate spune ce sa evitati.
Berea cu alcool si usturoiul, falsi stimulenti ai lactatiei
Miturile alimentare se prelungesc si dupa nastere. Se spune ca anumite preparate si bauturi sunt bune pentru mama in primele luni de viata ale copilului pentru ca stimuleaza lactatia. Este si cazul berii. Are un efect de crestere a productiei de lapte, insa alcoolul nu este indicat deloc in acest caz. Pe langa ca trece in organsimul copilului, are si potential de stopare a lactatiei. O solutie ar fi, in acest caz, alegerea berii fara alcool.
Nici ustoroiul nu este vreun aliment-minune pentru lactatie. Nu stimuleaza, de fapt, acest proces, iar gustul acestuia le poate crea probleme serioase de alimentatie copiilor.