O problema destul de comuna a tinerelor mame este gestionarea poftelor alimentare din perioada alaptarii. Cu precadere, acestea apar noaptea, mai ales ca lipsa somnului sau insuficienta odihna conduce la schimbari hormonale care favorizeaza nevoia de alimentare.
Alaptarea este o perioada de maxima importanta, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Corpul poate consuma cu pana la 500 de calorii mai mult si nu e o perioada buna pentru diete. In acelasi timp, nu e potrivit nici sa acumulezi kilograme in plus deoarece, indirect, pot dauna si bebelusului.
Iata cateva sfaturi ca sa gestionezi poftele alimentare din miez de noapte:
Nu te abtine mereu de la gustari
Nu este indicat sa nu iti permiti sa mananci nimic, chiar si noaptea. Abtinandu-te mereu nu vei face decat sa fii mai frustrata si sa mananci si mai mult ulterior. Asta nu inseamna ca trebuie sa iti permiti orice. Mananca incet si nu iti umple stomacul complet.
Intr-un fel, pofta este naturala deoarece corpul tau consuma resurse fiind treaza si alaptand. Asadar, alterneaza momentele in care te abtii cu cele in care mananci. Poti sa iti faci chiar un program, fiind atenta la corpul tau: de exemplu, da-ti voie sa ai o gustare la a doua trezire din noapte, dar nu si la prima.
Amana momentul gustarii din miez de noapte
Una dintre cele mai eficiente tehnici psihologice este cea a amanarii. Aceasta merge mana in mana cu alternarea perioadelor in care iti dai voie sa iei gustari.
Cheia acestei tehnici este sa gasesti un interval de timp suficient de redus incat sa para foarte accesibil pentru mintea ta sa amani. Nu iti spune ca vei amana cu trei ore gustarea deoarece va parea o eternitate. Mai bine amana cu cate 15-20 de minute fiecare gustare nocturna. E mult mai eficient sa duci la capat acest tel si cresc sansele sa te obisnuiesti sa mananci mai rar noaptea.
Pentru gustarile nocturne pastreaza alimente potrivite in casa
Este nerealist sa te gandesti ca te vei abtine o noapte intreaga. Mai bine este sa ai in casa si la vedere alimente potrivite.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Tine in casa migdale, nuci si seminte crude. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu iaurt grecesc, chefir si bucati portionate de cascaval. Ca sa nu te tenteze toata punga de migdale, pune-le tu in pungi mai mici si tine-le intr-un dulap. Nu tine toate pungile pe acelasi raft, ci doar pe aceea pe care te astepti ca o vei consuma la gustarea nocturna.
La fel de bine poti avea si un amestec de fructe deshidratate, portionate, sau chips-uri din legume precum: morcovi, dovlecei sau chiar cartofi. Prepara-le la cuptor si tine-le acoperite ca sa nu isi piarda aroma. In plus, mai poti apela si la aceste idei de gustari prietenoase cu silueta.
Consuma bauturi calde pentru diminuarea poftelor
Deseori, confundam foamea cu setea. De aceea este bine sa incepi prin a bea un pahar cu apa inainte de a-ti satisface pofta alimentara.
In diminuarea poftelor, un rol il au si bauturile calde care confera o senzatie de confort. Poti sa iti incalzesti o cana cu lapte si sa adaugi esenta de vanilie naturala, nucsoara sau scortisoara. Iti poti prepara chiar o bautura proteica naturala si o poti consuma in momentele nocturne de alaptare.
In perioada aceasta, ai nevoie de nutrienti pentru ca organismul tau consuma calorii ca sa produca lapte. Potrivite sunt si ceaiurile din plante care favorizeaza un somn odihnitor: tei, musetel si rooibos.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Sfaturile din acest articol nu inlocuiesc indicatiile de specialitate. Informatiile furnizate provin din surse stiintifice, insa nu pot fi generalizate la fiecare caz particular fara acordul medicilor sau persoanelor cu pregatire specifica.
(sursa foto: